Extraliga mužov od ďalšej sezóny s novým systémom

SITA|25. apr 2008 o 12:45

PRIEVIDZA 25. apríla (SITA) - O hracom systéme extraligy mužov v nasledujúcej sezóne rozhodne účasť slovenských družstiev v Stredoeurópskej lige (CEBL). Slovensko v jej 1. ročníku reprezentovala iba Spišská ...

PRIEVIDZA 25. apríla (SITA) - O hracom systéme extraligy mužov v nasledujúcej sezóne rozhodne účasť slovenských družstiev v Stredoeurópskej lige (CEBL). Slovensko v jej 1. ročníku reprezentovala iba Spišská Nová Ves, podľa informácií, ktoré priniesol oficiálny portál Slovenskej basketbalovej asociácie eBasket.sk, má Slovensko v sezóne 2008/09 štyri miestenky v nadnárodnej súťaži a záujem o ne prejavila polovica extraligistov.

V prípade, že sa do tejto súťaže prihlásia aspoň tri družstvá, extraliga mužov sa bude hrať v základnej časti dvojkolovým systémom. Pred nadstavbou sa tímy rozdelia do skupín o 1.- 6. miesto a 7. - 12. miesto, kde sa bude hrať taktiež systémom doma - vonku. Najvyššia domáca súťaž vyvrcholí tradičným play off a kluby na 9. - 12. mieste zohrajú navyše ešte šesť súbojov o konečné umiestnenie a zotrvanie v súťaži.

V prípade prihlásenia sa iba jedného alebo dvoch tímov do Stredoeurópskej ligy mužov sa bude hrať najvyššia domáca súťaž takmer rovnako ako v práve vrcholiacej sezóne: základná časť štvorkolovo a nasledovalo by play off. Jediný rozdiel by bol v tom, že kluby na 9. - 12. mieste po "tabuľkovej" časti nezohrajú boje v skupine o záchranu a sezóna sa pre nich skončí po 44. kole.

V obidvoch prípadoch sa začne najvyššia domáca súťaž 7. októbra, v novej sezóne sa víkendové extraligové kolo rozdelí na dva dni. Tri súboje sa odohrajú v sobotu a tri v nedeľu. Záverečné tri kolá základnej časti budú mať rovnaký začiatok o 18.00 h. Sekcia extraligy mužov potvrdila, že v nadchádzajúcom ročníku budú môcť byť na ihrisku v jednom momente maximálne dvaja zahraniční basketbalisti. Taktiež v platnosti zostáva zákaz štartu mimoslovenských hráčov v Slovenskom pohári. Ako informuje eBasket.sk, významné zmeny môžu nastať pri hosťovaní hráčov, ktoré by malo byť obmedzené iba pre hráčov do 24 rokov. Sekcia extraligy mužov schválila pokutu 50 000 korún za odstúpenie družstva zo súťaže o Slovenský pohár mužov po jeho vyžrebovaní.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Extraliga mužov od ďalšej sezóny s novým systémom