UEFA udelila Kúdelovi tvrdý trest, príde aj o tohtoročné Euro

Hráči Rangers a Ondřej Kudela.
Hráči Rangers a Ondřej Kudela. (Zdroj: Reuters, Autor: Reuters)
SITA, TASR|14. apr 2021 o 16:32

Potrestaní sú aj dvaja hráči Glasgowu Rangers.

NYON. Európska futbalová únia (UEFA) potrestala obrancu pražskej Slavie Ondřeja Kúdelu dištancom na desať stretnutí za rasizmus v osemfinálovom súboji Európskej ligy na pôde Glasgowu Rangers.

Kúdela nesmie nastúpiť na klubovej ani reprezentačnej úrovni. Hráč, klub a prípadne aj vedenie českého futbalu sa voči trestu môžu odvolať najprv na UEFA, respektíve neskôr na Športový arbitrážny súd (CAS).

Českého futbalistu obvinil fínsky futbalista tmavej farby pleti Glen Kamara z rasizmu a stredajší verdikt znamená, že UEFA ho aj potvrdila.

Incident mal dohru 

Kúdela si v druhom polčase počas prerušenej hry zakryl ústa, podišiel ku Kamarovi a niečo mu povedal. Fínsky reprezentant v okamihu vzplanul a spolu s ďalšími spoluhráčmi na hracej ploche prenasledoval Kúdelu.

Smerom k rozhodcovi kričal: "Rasizmus, rasizmus."

Incident mal dohru aj po skončení duelu v útrobách štadióna, kde mal Kamara fyzicky napadnúť Kúdelu. Za to Fínovi hrozil dištanc na päť zápasov, napokon dostal stopku len na tri stretnutia.

Český futbalista akékoľvek obvinenie z rasistického útoku odmietol. Po rozhodnutí UEFA je však jasné, že príde aj o tohtoročné Euro.

Pokiaľ by aj pražská Slavia v Európskej lige postúpila do finále, Kúdela by nemohol nastúpiť v ďalších piatich zápasoch pod hlavičkou UEFA.  

"Je to pre mňa čerstvá a prekvapujúca informácia. Trest sa mi zdá veľmi vysoký, uvidíme, či sa Ondra odvolá. Ak by však zostal v platnosti pôvodný trest, bolo by to pre nás, samozrejme, citeľné oslabenie. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie," reagoval tréner českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý.

Kamarov právnik Aamer Anwar označil Kúdelov trest za "úplne minimálny" a úsilie UEFA potláčať rasizmus v tomto prípade za "výsmech". 

Za likvidačný faul si nezahrá štyri zápasy 

Z marcového duelu, v ktorom Slavia triumfovala 2:0 a vybojovala si postup do štvrťfinále, si odniesol dištanc aj ďalší hráč škótskeho tímu.

Anglický útočník Kemar Roofe za likvidačný faul na brankára Ondřeja Kolářa inkasoval stopku na štyri zápasy. 

"Bol to najhorší faul, ktorý som na vlastné oči videl, a to som už videl mnohé. Pre mňa to bol úder ako v bojových športoch, lenže tam nemajú obuté kopačky a nie sú rozbehnutí v plnej rýchlostí," povedal tréner Slavie Jindřich Trpišovský. 

Disciplinárna komisia Európskej futbalovej únie (UEFA) zároveň udelila Rangers pokutu 9000 eur za nevhodné správanie sa tímu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»UEFA udelila Kúdelovi tvrdý trest, príde aj o tohtoročné Euro