El Clásico prinesie súboj najlepších hráčov súčasnosti

Lionel Messi (vľavo) a Xavi Hernandez.
Lionel Messi (vľavo) a Xavi Hernandez. (Autor: SITA/AP)
SITA|9. dec 2011 o 10:27

Sobotňajší súboj už tradične nemá favorita. Real vedie tabuľku Primera División s trojbodovým náskokom pred Barcelonou.

PARÍŽ. Len päť dní po zverejnení užšej nominácie na Zlatú loptu FIFA 2011 príde ku konfrontácii troch najlepších futbalistov súčasnosti. V sobotňajšom dueli 16. kola najvyššej španielskej súťaže sa stretnú Real Madrid a FC Barcelona.

Za "biely balet" hrá Cristiano Ronaldo, dres "blaugranas" si obliekajú Lionel Messi a Xavi Hernández, teda na trávniku sa zídu všetci traja nominovaní na cenu pre najlepšieho hráča planéty. Všeobecne sa predpokladá, že Zlatú loptu získa jeden z dvojice Messi, C. Ronaldo.

V ostatných siedmich sezónach sa zo španielskeho ligového primátu tešil vždy víťaz prvej vzájomnej konfrontácie Barcelony s Realom v ročníku.

Špecifický súboj

Sobotňajšie stretnutie na Štadióne Santiaga Bernabéua s úvodným výkopom o 22.00 h už tradične nemá favorita, aj keď zverenci Josého Mourinha sú na tom trochu lepšie, keďže sú lídrami Primera División 2011/2012 s trojbodovým náskokom pred Barcelončanmi a zvíťazili v 15 meraniach síl za sebou.

Zverenci Pepa Guardiolu majú o zápas viac, predohrali si ho pre účasť na majstrovstvách sveta klubov FIFA. Inými slovami, Madridčania môžu svojmu odvekému rivalovi odskočiť na rozdiel 6 bodov a ešte budú mať aj zápas k dobru.

V neprospech úradujúceho šampióna FCB hovorí aj fakt, že zo šiestich ligových duelov na ihriskách súperov zvíťazil len v dvoch prípadoch a v oboch len 1:0. Ani fenomenálny Argentínčan Messi nemá vonku takú formu ako doma na Nou Campe, 24-ročný dvojnásobný a úradujúci držiteľ Zlatej lopty strelil na pôde súperov len jediný gól zo svojich 17 ligových.

El Clásico má však vždy špecifický náboj a Messi skóroval v 15 takýchto stretnutiach 13-krát. Navyše prekonal brankára Realu Ikera Casillasa najčastejšie spomedzi všetkých gólmanov v La Lige.

Argentínsky reprezentant je tiež jedným z dvoch hráčov v histórii, ktorým sa podarilo dať gól v piatich El Clásico v rade v španielskej metropole. Tým druhým je Hugo Sánchez, futbalista Realu z konca 80. rokov minulého storočia.

Ronaldo: Zlatá lopta ma veľmi nezaujíma

Fantastickou bilanciou sa však môže pochváliť aj Portugalčan v službách Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Dvadsaťšesťročný rodák z Funchalu sa stal v minulej sezóne so 40 gólmi najlepším kanonierom Primera División a prvýkrát v kariére sa mu podarilo skórovať proti FC Barcelona. Cristiano Ronaldo strelil proti FCB len tri góly z deviatich duelov s týmto súperom.

Obaja vynikajúci futbalisti si to teda v sobotu rozdajú v priamej konfrontácii, pričom obaja neradi hovoria o vzájomnej rivalite. "Nie som posadnutý súťažením s Messim. Necítim voči nemu nič iné ako ku ktorémukoľvek inému hráčovi na svete. Mojou prioritou je vyhrať Ligu majstrov a získať španielsky titul s Realom, Zlatá lopta ma veľmi nezaujíma," nechal sa počuť Cristiano Ronaldo.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Lionel Messi: "Gratulujem mu, že získal trofej pre najlepšieho kanoniera Primera División. Individuálne trofeje sú pekné veci, ale tímový úspech je vždy na prvom mieste. Tieto dve veci sú absolútne neporovnateľné. Nikdy by som individuálny úspech nevymenil za kolektívnu trofej."

Xavi načne šiestu stovku zápasov

Už tradičnou oporou hostí by mal byť stredopoliar Xavi, ktorého čaká malé jubileum. Doteraz totiž za Barcelonu odohral počas 14 sezón 397 ligových duelov, 121 zápasov v Lige majstrov, 13 v Pohári UEFA, 10 v španielskom Superpohári, 3 v európskom Superpohári a štyri na FIFA MS klubov, pričom zaznamenal 63 gólov. Ak nastúpi v sobotu, načne šiestu stovku oficiálnych štartov.

"Real je najnebezpečnejší za ostatné tri či štyri roky. Nič však nebude rozhodnuté ani po tomto zápase. Toto stretnutie nerozhodne o tom, kto získa ligový titul. Víťazstvo však bude nesmierne dôležité pre oba tímy. Bol by som rád, keby to bol otvorený zápas, v ktorom by fanúšikovia videli vynikajúce futbalové predstavenie. V minulej sezóne som bol k Realu kritický. Myslím si však, že sa poučili a jeho hráči sa pokúsia dostať nás pod tlak, hrať proti nám ofenzívne," vyslovil svoj názor Xavi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»El Clásico prinesie súboj najlepších hráčov súčasnosti