Vyrástol v krajine sobov a polárnej žiary. Kanadu k medaile tiahne priekopník zo severu

Dylan Cozens.
Dylan Cozens. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|24. máj 2024 o 13:45

Volajú ho ťažný kôň.

WHITEHORSE. V zime tam teploty klesajú aj pod mínus štyridsať stupňov Celzia. Je to krajina dlhých chladných nocí a tmy, kde je hustota obyvateľstva nižšia ako v Mongolsku.

V nehostinnom subarktickom prostredí žijú potomkovia zlatokopov či pôvodných obyvateľov, ktorých je však omnoho menej ako sobov.

Hoci sa provincia Yukon nachádza v Kanade, kolíske hokeja, a ľadu tam nájdete, koľko len potrebujete, veľa profesionálnych hokejistov v nej nevyrástlo. Žije tam menej ľudí ako v Trenčíne, hoci rozlohou je toto teritórium takmer také veľké ako Španielsko.

V NHL do roku 2021 odohrali hráči pochádzajúci z Yukonu dokopy len osem zápasov. A potom sa objavil veľký talent, ktorý žiari aj na majstrovstvách sveta.

Pochvaľuje si Európu

Meno Dylan Cozens budú od mája 2024 poznať aj dvojtýždňoví hokejoví fanúšikovia. Pri druhom štarte na majstrovstvách sveta v hokeji potvrdil, že mu medzinárodné fórum sedí.

V siedmich skupinových zápasoch v drese Kanady pozbieral desať bodov. Hoci vo štvrťfinále nebodoval, stále je najproduktívnejším Kanaďanom na turnaji a s ôsmimi gólmi úplne najlepším strelcom šampionátu.

Hokej v národnom drese si užíva.

"Hrať v Európe je vždy zábava, špeciálne proti domácemu tímu," povedal o svojej druhej skúsenosti s fanúšikmi na majstrovstvách sveta po zápase s Českom. "Určite to bola jedna z najlepších atmosfér, v akých som kedy hral."

VIDEO: Víťazný gól Dylana Cozensa proti Česku

Hoci jeho Kanadu fanúšikovia väčšinou vypískavajú, on ju aj v tomto nepriaznivom prostredí tiahne za úspechom. Koniec koncov, ťažký život na rozsiahlych plošinách lemovaných kopcami a osvetľovaných polárnou žiarou má stále v sebe.

"Som hrdý, že som odtiaľ. Ľudia z Yukonu ma veľmi podporujú a rád sa tam vraciam. Milujem čas strávený v prírode, poľovanie, rybačku," prezradil novinárom v Prahe.

Otec mu postavil klzisko

Dylan Cozens sa narodil 9. februára 2001 do rodiny Mikea Cozensa a Sue Bogleovej. Vyrastal v mestečku Whitehorse.

Žije tam síce iba 28 tisíc ľudí, ale napriek tomu je hlavným mestom teritória. A práve tam sa začala jeho hokejová cesta.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Vyrástol v krajine sobov a polárnej žiary. Kanadu k medaile tiahne priekopník zo severu