Dvadsiatka ide na MS, Daňo je v druhom útoku, Reway v prvom

(Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|22. dec 2013 o 17:57

Pre juniorských hokejistov bude na šampionáte kľúčový hneď prvý zápas s Nemeckom.

BRATISLAVA. Tréner hokejovej reprezentácie Slovenska hráčov do 20 rokov Ernest Bokroš určil v sobotu konečnú 23-člennú nomináciu na majstrovstvá sveta vo švédskom Malmö (26. decembra - 5. januára).

Po záverečnej príprave sa do nej nezmestili Dominik Rehák, Patrik Koyš, Kristián Horvát a Patrik Bačík, všetko hráči mladšieho ročníka 1995.

V nedeľu sa hokejisti nakrátko rozišli domov, aby si pri rodine urobili predčasný Štedrý deň, a v pondelok večer mali zraz v Bratislave.

V utorok dopoludnia letí výprava z Viedne do Kodane a odtiaľ sa autobusom presunie do dejiska šampionátu. Slovensko hrá prvý zápas v piatok 27. decembra s Nemeckom.

Zápasy vysiela naživo RTVS na Dvojke.

Tréner nepreceňuje výhry

„Základ tímu je spolu už päť mesiacov v rámci projektu Orange 20. V záverečnej príprave sme potrebovali zapracovať do mužstva aj hráčov, čo prišli z iných klubov - aby vedeli o našej organizácii hry, aby poznali náš herný systém - založenie útokov, presilovky a podobne,“ povedal Bokroš.

„Všetko sme splnili. Za tri roky, čo som pri tíme, to bola zrejme najkvalitnejšia príprava.“ Víťazstvá v príprave s extraligovým Trenčínom 8:3 a Piešťanmi 6:2 mladíkov povzbudili, ale tréner dvadsiatky ich nepreceňuje, išlo skôr o modelované zápasy.

Daňo ide na šieste MS

Najskúsenejším hráčom tímu je 19-ročný Marko Daňo zo Slovana. Ide už na svoj šiesty svetový šampionát - dva razy v osemnástke, tohto roku bol na seniorských majstrovstvách sveta a na MS do 20 rokov bude hrať už po tretí raz.

Tréner mu našiel miesto v strede druhého útoku medzi Máriom Lunterom a Petrom Cehlárikom. Prvý útok nastúpi v zložení Gríger - Kolena - Reway.

„Na rozdiel od predchádzajúcich rokov máme v kolektíve niekoľko individualít, čo vedia rozhodnúť zápas - ako Reway, Cehlárik či Daňo,“ vravel Bokroš.

„Nový systém šampionátu, keď zo skupiny postúpia do štvrťfinále play off štyri tímy a nie tri, ako doteraz, považujem za spravodlivejší. Kľúčové bude pre nás hneď úvodné stretnutie s Nemeckom.“

Zaváži psychika

Slováci sa pripravovali doma, aby si ich súperi nemohli prečítať. Naopak, Nemecko uvidia v stredu v jeho prvom zápase s Kanadou. Na súboj s Nemeckom by mal nastúpiť v bránke Richard Sabol.

„Pripravení sme dobre, nič sme nepodcenili,“ doplnil tréner. „Najdôležitejšie bude, ako psychicky zvládneme zápas s Nemeckom. Od výsledku sa bude odvíjať naše ďalšie účinkovanie na tomto šampionáte.“

Ďalšími súpermi v skupine sú USA, Kanada a Česko. Vlani v Ufe skončilo Slovensko na ôsmom mieste. Teraz má národný tím vyššie ambície.

Nominácia

Brankári: Richard Sabol (HC 05 Banská Bystrica), Samuel Baroš (HC Slovan Bratislava), Denis Godla (HC Slovan Bratislava),

Obrancovia: Patrik Luža, Tomáš Rusina, Michal Valjent (všetci HC Slovan Bratislava), Daniel Gachulinec, Jakub Predajniansky (obaja HC 05 Banská Bystrica), Erik Černák (HC Košice), Ľubomír Dinda (HK ŠKP Poprad), Martin Kečkeš (HC Energie Karlovy Vary, ČR)

Útočníci: Marko Daňo, Milan Kolena, Filip Mlynčár, Jozef Tibenský (všetci HC Slovan Bratislava), Mário Lunter, Eduard Šimun (obaja HC 05 Banská Bystrica), David Minárik (HK Dukla Trenčín), Stanislav Horanský (MsHK Žilina), Pavol Skalický (HK Spišská Nová Ves), Martin Réway (Gatineau Olympiques, QMJHL/ Kan.), Dávid Gríger (HC Energie Karlovy Vary, ČR), Peter Cehlárik (Lulea HF, Švéd.).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Dvadsiatka ide na MS, Daňo je v druhom útoku, Reway v prvom