Dušan Pašek žil vždy s úsmevom. Žiaľ, krátko

Dušan Pašek zdraví  fanúšikov na bratislavskom štadióne.
Dušan Pašek zdraví fanúšikov na bratislavskom štadióne. (Autor: ARCHÍV ČTK)
Vojtech Jurkovič|17. apr 2011 o 17:30

Keď jeho tvrdá strela trafila brankára do pŕs, často sa neborák gólman zapotácal. Bol miláčikom tribún a charizmatickým vodcom tímu.

BRATISLAVA. Šesťročný Dušan Pašek začínal s gymnastikou. Našťastie si ho všimol na verejnom korčuľovaní tréner mládeže bratislavského tímu BEZ Bratislava Pavol Siroťák.

Fyzicky vždy výnimočne disponovaný Pašek vynikal v mládežníckych kategóriách a čoskoro sa ocitol v Slovane.

„Bol to pre mňa silný impulz. Tešil som sa na každý tréning. Drinu som bral ako zábavu, chutila mi," vravieval Ceco, ktorý si extrémnu výbušnosť nôh i rúk individuálne zveľaďoval v posilňovni.

V šestnástich ho tréner Laco Horský vtiahol na pár zápasov aj s Dáriusom Rusnákom do áčka. V devätnástich boli obaja členmi majstrovského Slovana, ktorý pod líderstvom bratov Šťastných vybojoval prvý titul pre slovenské mužstvo v histórii.

Ničiaci náprah golfom

Pašekov priamočiary kanadský štýl s tvrdou golfovou strelou ho vyniesol aj do československej reprezentácie.

Pre bratislavské hľadisko bol v tom čase už miláčikom, skandovaním „Ceco, banán" ho vyzývalo k jeho nechytateľným delovkám. Podobne ako desať rokov predtým Václava Nedomanského.

V spoločnom tíme s kompaktným útokom Lukáč – Rusnák – Liba získal Pašek na olympiáde 1984 v Sarajeve striebro.

Vo finále pražských majstrovstiev sveta 1985 dal Pašek brankárovi Myškinovi kuriózny gól zblízka, navyše jeho formácia ustrážila najnebezpečnejší útok súpera Makarov – Larionov – Krutov.

„Mali sme vnútorne nesmierne silný tím. Všetkých nás mrzelo, že Sovieti nám rok predtým ušli z lopaty na olympiáde, kde sme boli herne lepší. O to radostnejšia bola satisfakcia pred vlastnými divákmi," povedal Pašek.

Na ďalších troch šampionátoch získal dve striebra a bronz, v roku 1988 strávil sezónu v tíme NHL Minnesota North Stars. Hráčsku kariéru končil vo švajčiarskom Lugane, Ambri Piotta, Assiagu a vo fínskom KalPa Kuopio.

Úsmev nosil aj v saku

Dres vymenil za funkcionárske sako generálneho manažéra Slovana, kam pritiahol aj jedného zo sponzorov Juraja Širokého. V roku 1992 si ho prvý prezident slovenského zväzu Ján Mitošinka vybral za generálneho manažéra.

Pašek brilantne zvládal diplomaticky zložité úlohy. Spolu s trénerom Júliusom Šuplerom doviedol reprezentáciu v najkratšom možnom čase z C do A kategórie MS.

„Dušana som poznal od detstva. Bol neuveriteľným optimistom. Keď vošiel do kabíny, chrlil vtipy, na ktorých sa najviac smial sám. Nezmenil sa, ani keď sa stal prezidentom Slovana či zväzu," spomínal jeho bývalý spoluhráč Róbert Pukalovič.

Štrnásteho marca 1998 ostalo hokejové Slovensko šokované. Dušan Pašek si vo veku 38 rokov vzal život. Zanechal iba niekoľko rozlúčkových listov najbližším. Otázku prečo sa to stalo, si zobral so sebou.

Jeho 26-ročný syn, útočník Dušan Pašek nedávno získal v drese Košíc titul majstra Slovenska.

Vyrokoval Sheffield

Na šampionáte v roku 1993 v Mníchove hralo Slovensko len na funkcionárskom poli.

MNÍCHOV. „Páni, boli to väčšie nervy ako hrať o titul majstra sveta v predĺžení,“ smial sa Dušan Pašek pri otváraní sektu na oslavný prípitok.

Ráno kráčal Ceco na zasadnutie exekutívy Medzinárodnej hokejovej federácie s malou dušičkou. Večer predtým Francúzi vyradili z A kategórie Švajčiarov, ktorí by sa tak stali našimi súpermi v kvalifikácii na olympijský Lillehammer 1994. Alebo by nám úplne vyfúkli šancu.

Pašek naštartoval plamennú reč, ktorú postavil na princípe olympizmu, že každý na svete má právo bojovať aspoň v kvalifikácii.

Pašekov prejav prešiel pomerom hlasov 50:32. Pôvodne mala byť kvalifikácia v Davose, no po odstúpení Švajčiarov prvý veľký tím s Bondrom, Šťastnými i Šatanom hral v Sheffielde 1993.

(ju)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov