Dumoulin v cieľovom stúpaní zdolal Frooma a opäť celkovo vedie

(Autor: Twitter)
SITA|30. aug 2015 o 19:42

V sobotu som nemal dobrý deň, ale dnes bolo všetko inak. V tíme ma povzbudzovali, aby som vydržal a využil svoju šancu. Nemôžem uveriť tomu, že som na čele, vravel Tom Dumoulin.

CUMBRE DEL SOL. Hrdinom nedeľňajšej 9. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa z Torrevieja na vrchol Cumbre del Sol-Benitatxell (168,3 km) bol Holanďan Tom Dumoulin.

Cyklista tímu Giant-Alpecin v záverečnom drastickom stúpaní Alto de Puig Llorenca ukázal chrbát všetkým favoritom. Zvíťazil s náskokom dvoch sekúnd pred šampiónom Tour de France Britom Chrisom Froomom.

Na treťom mieste prišiel o päť sekúnd neskôr španielsky špecialita na podobné typy dojazdov Joaquím Rodríguez (Kaťuša).

Doterajší líder Esteban Chaves v cieľovom kopci výraznejšie zaostal a prišiel o červený dres lídra pretekov. Vzal mu ho práve Dumoulin, ktorý najnovšie vedie o päťdesiatsedem sekúnd pred Rodríguezom.

Chaves spadol na tretiu priečku (+59).

"V sobotu som nemal dobrý deň, ale dnes bolo všetko inak. V tíme ma povzbudzovali, aby som vydržal a využil svoju šancu. Nemôžem uveriť tomu, že som na čele," cituje Toma Dumoulina server Cyclingnews.

Záverečné kilometre deviatej etapy.

Z bratov Velitsovcov bol v nedeľu podľa predpokladov lepší Peter. Cyklista tímu BMC Racing prišiel do cieľa na 36. mieste s odstupom 2:49 min za víťazom. Celkovo mu patrí 60. priečka. Za Dumoulinom zaostáva o 42:39 min.

Martin Velits (Etixx QuickStep) je celkovo na 120. pozícii. Jeho odstup od lídra je už vyše hodinový (1:12:54).

Nedeľňajšia etapa sa po problémami preplnenej sobote odvíjala už bez smoliara Petra Sagana (Tinkoff-Saxo). A chýbali aj ďalší favoriti na celkové poradie.

Na štart nenastúpili Daniel Martin (Cannondale-Garmin), Tejay van Garderen (BMC Racing), víťaz etapy Jasper Stuyven (Trek Factory) či Kris Boeckmans (Lotto Soudal), ktorého po ťažkom páde museli dokonca uviesť do umelého spánku.

Hromadný pád v ôsmej etape Vuelty.

O úniky nebola núdza. V istom okamihu etapy bolo vpredu až štrnásť cyklistov: Alexis Gougeard (AG2R - La Mondiale), Nikolas Maes, Pieter Serry či Maxime Bouet (všetci Etixx-Quick Step).

Nechýbali ani Geraint Thomas (Sky), Lorrenzo Manzin (FDJ), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Yohan Bagot (Cofidis), Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) a Omar Fraile (Caja Rural).

Zvyšok skupiny tvorili Tony Hurel (Europcar), Danny Van Poppel (Trek), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo) a Jim Songezo (MTN-Qhubeka).

Po štyridsiatich kilometroch mali náskok takmer šesť minút.

Neskôr sa skupina vpredu zredukovala na deväť mužov, ktorí prišli aj pod záverečné štyri kilometre dlhé cieľové stúpanie Alto de Puig Llorenca ešte pred pelotónom - ale už len s malým polminútovým náskokom.

Náročné stúpanie I. kategórie s pasážami až do devätnásť percent zastihlo favoritov pripravených. Nástup striedal nástup, ale nikomu sa nepodarilo vzdialiť sa konkurentom.

Aktívny bol Holanďan Tom Dumoulin, ktorý si predsa len utvoril niekoľkosekundový náskok. Hoci ho neudržal, v záverečných tristo metroch si šikovne počkal na kulminujúci súboj Christophera Frooma s Joaquímom Rodríguezom a v príhodnom okamihu ich oboch predstihol.

Odmenou mu bolo nielen etapové víťazstvo, ale aj červený dres lídra pretekov.

VUELTA A ESPAŇA

9. etapa (Torrevieja - Cumbre del Sol-Benitatxell, 168,3 km):

1. Tom Dumoulin Holandsko Giant Alpecin 4:09:55 h
2. Chris Froome V. Británia Team Sky + 2 s
3. Joaquím Rodríguez Španielsko Kaťuša + 5 s
4. Fabio Aru Taliansko Astana + 16 s
5. Rafal Majka Poľsko Tinkoff-Saxo + 18 s
6. Nairo Quintana Kolumbia Movistar + 20 s
36. Peter Velits SR BMC Racing + 2:49 min
103. Martin Velits SR Etixx - Quick-Step + 13:57 min

Poradie po 9. etape:

1. Tom Dumoulin Holandsko Giant Alpecin 35:22:13 h
2. Joaquím Rodríguez Španielsko Kaťuša + 57 s
3. Esteban Chaves Kolumbia Orica GreenEdge + 59 s
4. Nicolas Roche Írsko Team Sky + 1:07 min
5. Alejandro Valverde Španielsko Movistar + 1:09 min
6. Fabio Aru Taliansko Astana + 1:13 min
60. Peter Velits SR BMC Racing + 42:39 min
120. Martin Velits SR Etixx - Quick-Step + 1:12:54 hod

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Dumoulin v cieľovom stúpaní zdolal Frooma a opäť celkovo vedie