Barón Pálffy a dva puky na ľade. Trenčín si pripomína federálny titul

Martin Madový (vľavo) a Žigmund Pálffy oslavujú majstrovský titul v sezóne 1991/92.
Martin Madový (vľavo) a Žigmund Pálffy oslavujú majstrovský titul v sezóne 1991/92. (Autor: Archív TASR/Štefan Kačera)
Stanislav Benčat|10. mar 2022 o 17:30

Chýbať nebudú Pálffy, Jánoš či tréner Šupler.

TRENČÍN. Už bez fínskeho trénera Tera Lehteräho, no s prítomnosťou hviezd minulosti na tribúne nastúpi trenčianska Dukla v piatok o 17:00 proti Zvolenu. Posledný domáci zápas v základnej časti bude mať slávnostný nádych.

Mesto spod hradu Matúša Čáka si zaspomína na zisk historického federálneho titulu spred 30 rokov, keď mladými hviezdami nabitý Trenčín vo vybičovanom finále zdolal Plzeň 3:1 na zápasy.

Dukla disponovala kádrom, ktorý neskôr tvoril na dlhé roky základ slovenskej reprezentácie. Jej hlavnou hviezdou bol Žigmund Pálffy, spoločnosť mu robili Róbert Petrovický, Branislav Jánoš, Róbert Švehla, Ľubomír Kolník či Marián Smerčiak.

Tím vystužil skúsený obranca Ernest Bokroš či ofenzívny bek z Česka Miloš Holaň.

Zo striedačky všetkému šéfoval tréner Július Šupler spoločne s asistentom Františkom Hossom.

Viacerí z nich zavítajú do Trenčína aj v piatok. Na legendy čaká slávnostný ceremoniál, fanúšikovia sa môžu tešiť na autogramiádu. Účasť prisľúbili Pálffy, Šupler, Hossa, Švehla, Jánoš, Ján Pardavý, Ľubomír Sekeráš, Igor Murín a mnohí ďalší.

Kontroverzia na ľade

Trenčín sa premiérovo predstavil v československej lige v roku 1977. O pätnásť rokov neskôr sa dočkal historického titulu.

Vo výnimočnej sezóne 1991/92 ovládol už základnú časť 'východnej' skupiny federálnej ligy. Za sebou nechal Vítkovice, Zlín, Slovan i Košice.

V play off následne vyradil Kladno, Litvínov, vo finále si poradil s najlepším tímom 'západu' Plzňou.

V strede Dukly žiaril vtedy len 19-ročný mladík Žigmund Pálffy. Na ľade bol neprehliadnuteľný, a to nielen vďaka dlhým kučerám. Zo súperov si neraz robil slalomové bránky, góly dával odvšadiaľ.

V základnej časti nazbieral v 32 zápasoch 48 bodov. V play off žiaril ešte viac. V 13 zápasoch strelil 18 gólov, nazbieral 26 bodov. V štyroch zápasoch finálovej série sa presadil osemkrát. Na tribúnach ho fanúšikovia vítali s transparentom: 'Barón Pálffy'.

„Pre mňa sú to neskutočné, výnimočné zážitky. Získať federálny titul bola veľká vec, na všetko si dobre spomínam. Mali sme vyvážený tím, super partia chalanov zo Slovenska a Česka. O našej kvalite svedčí aj fakt, že viacerí šli hneď do NHL. Kabína žila atmosférou v Trenčíne, na každý zápas chodilo 6 000 ľudí. Ľudia sedeli na schodoch, na zemi, na konštrukcii štadióna. Nezabudnuteľné momenty,“ zaspomínal si Pálffy pre Sportnet.

Legendárna päťka

Na svetovej úrovni bola azda najlepšia formácia histórie pätica Fetisov, Kasatanov, Makarov, Larionov, Krutov.

Na československej ligovej hokejovej mape patrili k výnimočným Švehla, Holaň, Jánoš, Petrovický, Pálffy. V play off nazbierali dokopy 87 bodov!

„Boli sme veľmi produktívni. Robo Švehla bol akoby štvrtý útočník. Boli sme mladí, každý sa následne hokejovo posúval a všetci sme urobili pekné kariéry. Na všetko dozeral tréner Šupler, ktorý pomohol hokejovo vyrásť množstvu hráčov,“ dodal Pálffy.

Rozhodujúci zápas v Trenčíne bude mať už navždy prívlastok kontroverzný. Poznačil ho moment z 29. minúty, keď Plzeň síce vyrovnala, ale gól platiť nemohol. Na ľade sa totiž objavili dva puky.

„Ťažko povedať, či by to zmenilo chod zápasu a série. Mali sme neustále tlak. Pre nás bolo kľúčové, že sme vyhrali jeden zápas v Plzni. Doma sme to potom už doklepli,“ poznamenal Pálffy o zápase, ktorý sa skončil výsledkom 5:3.

Následne vypukli oslavy historického titulu, ktoré trvali päť dní. „Všetci sme ťahali, tam nebolo o čom,“ povedal bývalý skvelý útočník so svojím typickým úškrnom.

Spoznajú sa?

Súčasná Dukla síce nemá vo svojom strede kúzelníka Pálffyho kvalít, o to viac sa však tím, ktorý po odvolaní Fína Lehteräho povedú Branko Radivojevič s Viliamom Čachom a Petrom Frühaufom, bude chcieť vytiahnuť pred fanúšikmi a aj legendami tímu.

Poniektorí z nich sa uvidia po dlhých rokoch.

„S Braňom Jánošom, Edom Hartmannom či Robom Švehlom sa sem-tam vidím, s niektorými som však odvtedy prakticky nebol. Ktovie, ako vyzerajú po toľkých rokoch. Veľmi sa teším aj na trénerov,“ dodal Pálffy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Barón Pálffy a dva puky na ľade. Trenčín si pripomína federálny titul