Sagan požiadal o výmenu, zväz mu vyhovel

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: MAFRA - Ondřej Bićiště)
Miloslav Šebela, TASR|7. jún 2016 o 11:58

Peter Sagan nebude na olympiáde v Riu chýbať. Svojich súperov však vymení za nových. Predstaví sa v súťaži horských bicyklov - cross country.

BRATISLAVA. Slovenskú cyklistiku budú na olympijských hrách v Rio de Janeiro zastupovať Martin Haring a Peter Sagan.

Sagan sa ako aktuálny majster sveta v cestnej cyklistike predstaví v súťaži horských bicyklov. Haring, ktorý sa najviac presadzuje v cyklokrose, nastúpi na ceste.

„Za daných okolností je to asi najlepšia nominácia. V tomto roku naši horskí cyklisti nedosahovali také výsledky, aby išli na olympiádu bojovať o popredné umiestnenie a Peťo Sagan ponúkol horskej cyklistike svoje miesto, ktoré vyjazdil v cestnej. My sme jeho želaniu vyhoveli,“ vysvetlil šéf slovenskej cyklistiky Peter Prívara.

Sagan sa nepôjde len zúčastniť

„Sám povedal, že od skončenia Tour de France má štyri týždne na prípravu. Chce ísť na vysokohorské sústredenie a absolvovať aj kontrolné preteky. Verí, že bude pripravený tak, aby podal dobrý výkon.“

Podľa Prívaru príslušné komisie o nominácii dlho diskutovali. K Saganovi sa priklonili aj preto, že vždy o svoj výsledok bojuje.

„On sa nepôjde do Ria iba zúčastniť, ale urobí maximum. Prvá desiatka by bola fantastický výsledok. Ak nebude mať pád, alebo smolu, je to v jeho silách.“

Trať pre horskú cyklistiku v Riu je rýchla, je tam minimum pomalých úsekov. To by tiež malo Saganovi pomôcť. Testovacie podujatie, ktoré bolo vlani ovládol majster sveta Nino Schurter.

Zväz chcel dve miesta

Náhradníkmi sú Michal Lami a Martin Haring, ktorí získali najviac bodov do svetového rebríčka.

V silnej svetovej konkurencii sa však na poslednom podujatí Svetového pohára v Albstadte nedokázali presadiť. Lami skončil v silnej konkurencii na 80. mieste, Haring na 84.

Prívara považuje olympijskú kvalifikáciu v horskej cyklisitke za neúspešnú. Slovensko bolo dlho v rebríčku oveľa vyššie a malo k dispozícii dve miestenky.

„Robili sme všetko pre to, aby sme mali v cross country dvoch jazdcov. Dávali sme špeciálne dotácie. Jazdci mali možnosť chodiť na súťaže aj do zahraničia. Prišiel však pokles výkonnosti. Neviem prečo. Mali sme predpklady i možnosti, aby kvalifikácia bola pre nás úspešná.“

Sagan chcel ísť už v Londýne

Na rozdiel od atletiky či plávania vlastní miestenku športový zväz a rozhodne, ako ju obsadí.

„Ak cyklista ako Peťo Sagan prejaví záujem štartovať na olympiáde a my by sme ho nenominovali, čo by sme boli za zväz. Pokúšali sme sa získať ešte jedno miesto navyše. Žiadali sme o divokú kartu. Bohužiaľ, nemôžeme ju dostať, ak už jednu máme. Udeľujú sa iba krajinám, ktoré nemajú na štarte nikoho. Sagan – nesagan, pravidlá sa porušovať nemôžu.“

Sagan chcel v horskej cyklistike štartovať na olympiáde už v Londýne.

„Áno chcel som tam ísť, ale nepodarilo sa vtedy vybaviť pre mňa výnimku. Teraz však nad olympiádou nerozmýšľam,“ reagoval v apríli pred pretekmi v Grazi.

Sagan: Rozdiel je obrovský

V horskej cyklistike si zmeral sily so súpermi v tomto roku dva razy – v Grazi po páde preteky nedokončil. V Tepliciach skončil na 4. mieste. 

Peter Sagan štartoval v apríli na dvoch pretekoch v horskej cyklistike. V českých Tepliciach skončil na 4. mieste.
Peter Sagan štartoval v apríli na dvoch pretekoch v horskej cyklistike. V českých Tepliciach skončil na 4. mieste. (Autor: MAFRA - Ondřej Bičiště)

Vďaka bodom, ktoré vtedy získal splnil podmienky na to, aby ho slovenský zväz mohol na OH nominovať.

Sagan ako kadet a junior vyhrával súťaže v cross country. V roku 2008 získal i juniorský titul majstra sveta. Odkedy však jazdí medzi profesionálmi chýba mu špecifický tréning.

Po pretekoch v Tepliciach priznal, že v závere mu už dochádzali sily.

„Ten rozdiel v porovnaní s cestnou cyklistikou je naozaj veľký. Tam sa ide naplno asi po štyroch hodinách. Tu musíte ísť plný plyn od štartu a únava sa ukáže v zjazdoch a technických pasážach,“ vysvetľoval rozdiely Sagan.

V Riu by mal štartovať v posledný deň olympijských hier - 21. augusta.

Práve preto, že sa po Tour de France sústredí na prípravu, v úvode hier v Riu nebude a preto je takmer isté, že nebude slovenským vlajkonosičom na otváracom ceremoniáli.

Cyklokrosár proti hviezdam

Sagan ponúkol cyklistom MTB svoju miestenku z cestných pretekov. Tým pádom zväz vyberal pre cetsné preteky z jazdcov horskej cyklistiky, kto z nich je najlepší v cestnej.

„A Martin Haring štartuje teraz aj na Okolo Slovenska a má šancu slušne absolvovať aj olympiádu. Ak by sa na to necítil, bude pripravený náhradník Patrik Tybor,“ vravel Prívara.

Haring má 30 rokov a je štvornásobným majstrom Slovenska v cyklokrose.

Vo svetovom rebríčku UCI cyklokrosárov momentálne je na 46. priečke a na majstrovstvách sveta obsadil v kategórii elite 29. miesto.

Haring paralelne jazdí aj cross country. V nej je na 95. mieste na svete. Vlani bol na MS 51.

V Riu ho čaká náročná trať s prevýšením 3500 metrov a jeho súpermi budú svetové esá ako Alberto Contador, Chris Froome či Nairo Quinatana.

Sagan si na horskom bicykli pripomína staré časy.
Sagan si na horskom bicykli pripomína staré časy. (Autor: SME - Gabriel Kuchta.)

"Dlho sme uvažovali a rozmýšľali nad všetkými "pre a proti" tejto nominácie komisie horskej cyklistiky. Snahou je dosiahnuť pre Slovensko čo najlepší možný výsledok. Peter Sagan v minulosti dokázal zvíťaziť na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike, takže jeho šance na dobrý výsledok sú reálne. V tejto chvíli môžem len potvrdiť, že podporíme prípravu všetkých nominovaných," uviedol šéf komisie horskej cyklistiky Ján Žilovec.

Nominácia SR na OH 2016 v Riu de Janeiro:

cestná cyklistika: Martin Haring, Patrik Tybor (náhradník)

horská cyklistika: Peter Sagan, Michal Lami (náhradník), Martin Haring (náhradník)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan požiadal o výmenu, zväz mu vyhovel