Dortmund nezvláda ligu. Nie sme Bayern, priznáva Klopp

Jürgen Klopp postúpil s Dortmundom do osemfinále Lige majstrov, v Bundeslige však stráca body.
Jürgen Klopp postúpil s Dortmundom do osemfinále Lige majstrov, v Bundeslige však stráca body. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|15. dec 2013 o 16:18

Ukazuje sa, že Borussia nemá na boje v dvoch súťažiach dosť široký káder. Ligový titul je pre klub už iba utópiou.

DORTMUND, BRATISLAVA. V stredu sa Dortmundu v dramatickom finiši podarilo vyhrať skupinu smrti v Lige majstrov, v domácej súťaži však prichádza čoraz viac strát.

Z posledných piatich ligových zápasov vyhrali Kloppovi zverenci iba jediný a na lídra z Bayernu strácajú už dvanásť bodov. Tretí sú už iba o skóre pred Borussiou Mönchengladbach.

Úzky káder

Dortmund
Posledných päť zápasov
  • Wolfsburg 1:2 (v)
  • Bayern 0:3 (d)
  • Mainz 3:1 (v)
  • Leverkusen 0:1 (d)
  • Hoffenheim 2:2 (v)

Minuloročný finalista Ligy majstrov v sobotu iba remizoval na ihrisku Hoffenheimu.

Už pred súbojom tréner Borussie Jürgen Klopp varoval: „Zo zápasu s Marseille vyvstávajú dva problémy. Na jednej strane obrovská eufória z úspechu odoberá hráčom energiu, na strane druhej kvôli zápasu samotnému môžu mať hráči v ďalšom dueli ťažšie nohy,“ povedal na tlačovke.

V Hoffenheime Dortmund iba zachraňoval bod za remízu 2:2, keď prehrával už o dva góly.

„Mohli sme vyhrať 7:3. Naše vytváranie šancí bolo senzačné, no nedokázali sme ich premeniť,“ povedal Klopp po zápase.

Zdá sa, že Borussia nezvláda nabitý program. Štyri zo šiestich bodových strát v tomto ročníku Bundesligy prišli v zápasoch nasledujúcich po náročných dueloch Ligy majstrov.

Kým napríklad tréner Bayernu Pep Guardiola si môže dovoliť postaviť relatívne čerstvú základnú jedenástku a zachovať pritom vysokú kvalitu, káder Borussie tento luxus Kloppovi neumožňuje.

Rotácia v Dortmunde automaticky znamená nižšiu kvalitu základnej zostavy, kľúčoví hráči Dortmundu sú preto často nútení hrať tri náročné zápasy v priebehu týždňa.


Veľké straty v obrane

Úzkosť kádra sa ešte viac ukazuje pri zraneniach, na ktoré má Dortmund v tejto sezóne obrovskú smolu.

Posledný mesiac odohral prakticky bez kompletnej obrannej štvorice. Chýbajú aj stredopoliari Gundogan a Bender, nemeckí reprezentanti.

„V Nemecku je iba jeden tím, ktorý by dokázal kompenzovať také straty a tým je Bayern Mníchov. My však nie sme Bayern,“ povedal tento týždeň na tlačovke Klopp.

V posledných piatich ligových kolách inkasoval Dortmund až deväťkrát. Naproti tomu Bayern dostal za rovnaké obdobie jediný gól. Čakanie Borussie na čisté konto v Bundeslige trvá už sedem zápasov.

V stredu v Marseille musel od začiatku do obrany nastúpiť 18-ročný Marian Sarr, pre ktorého to bola absolútna premiéra v žlto-čiernom drese.

„Nedokážete si ani predstaviť, aké ťažké muselo byť pre Mariana debutovať rovno v takom dôležitom zápase,“ povedal Klopp.

2_res.jpg

Náročnosť bundesligy

Dôležitú úlohu pri stratách Dortmundu zohráva aj kvalita ligových súperov.

„Úroveň Bundesligy sa za posledné roky neuveriteľne zvýšila. Momentálne je asi najlepšou ligou na svete,“ povedal pre Kicker Franck Ribéry, hviezda Bayernu Mníchov.

Prvýkrát v histórii má Bundesliga v osemfinále Ligy majstrov štvornásobné zastúpenie.

V rankingu UEFA zohľadňujúcom výsledky v európskych pohárových súťažiach za posledných päť rokov sú Nemci na treťom mieste, pričom strata na druhé Anglicko je čoraz menšia.

Náročnosť a kvalitu nemeckej ligy už viackrát od svojho príchodu do Nemecka vyzdvihol aj tréner Bayern Pep Guardiola.

„Som prekvapený, aký náročný je každý bundesligový zápas. Náskok, ktorý máme, sme si museli tvrdo odmakať,“ povedal kouč suverénneho bundesligového lídra.

3_r537_res.jpeg

Bayern späť na víťaznej koľaji

Jeho zverenci si v sobotu napravili chuť po stredajšej porážke v Lige majstrov. Hamburg zdolali 3:1 a Guardiolu určite potešilo, že veľkým prínosom začínajú byť ním vytipované posily. Thiago Alcántara bol najlepším hráčom zápasu a v úvode druhého polčasu prihral na gól Mariovi Götzemu.

Nemecký supertalent nezačal pôsobenie v Mníchove ideálne, no v posledných týždňoch ide jeho forma nahor.

„Cítim, že konečne urobil v Bayerne veľký pokrok. V poslednom období hrá výborne a zaslúži si pravidelnejšie miesto v základnej zostave,“ chválil Götzeho bývalý viceprezident Bayernu Karl-Heinz Rummenigge v rozhovore pre Sport Bild.

Guardiola úspešne pokračuje v úlohe vytvoriť jedno z najlepších mužstiev histórie. „V tom, čo robí, je priam až puntičkársky. Chce vybudovať dokonalý tím,“ povedal pre klubový web obranca Holger Badstuber.

Bayern chce famózny rok zavŕšiť na konci decembra víťazstvom na klubových majstrovstvách sveta. V zbieraní trofejí však neplánuje poľaviť ani v roku 2014.

„Máme za sebou mnoho rokov ťažkej práce, ktorá v roku 2013 konečne priniesla ovocie. No to je len začiatok, budúci rok chceme v dominancii pokračovať,“ povedal po súboji s Hamburgom kapitán Phillip Lahm.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Dortmund nezvláda ligu. Nie sme Bayern, priznáva Klopp