Do hokejovej repre by mali prísť mladí hráči. Je ich málo

Richard Pánik je výrazným talentom slovenského hokeja. Do nominácie na MS 2011 sa však nedostal.
Richard Pánik je výrazným talentom slovenského hokeja. Do nominácie na MS 2011 sa však nedostal. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|10. máj 2011 o 21:00

Hokejovú reprezentáciu čaká po odchode hráčov úspešnej generácie ťažká výmena. Manažér hokejovej dvadsiatky Roman Ulehla zrátal šesť najväčších talentov – Pánik, Tatar, Marinčin, Jánošík, Čerešňák, Jurčo.

BRATISLAVA. Mužstvo Jána Filca doplatilo na zimnej olympiáde 2002 na únavné presuny hráčov v rozbehnutej sezóne NHL do Salt Lake City a nepostúpilo do hlavnej súťaže (13. miesto), trénerovi Júliusovi Šuplerovi sa pred majstrovstvami sveta 2008 ospravedlnilo štrnásť hráčov a s oslabenou zostavou hralo Slovensko po prvý raz o záchranu (13. miesto).

Teraz mal Glen Hanlon doma na svetovom šampionáte k dispozícii voľných hráčov z NHL a všetko najlepšie z KHL, a predsa nepostúpil do play off (10. miesto). Z trojice najväčších neúspechov slovenského hokeja bolí najviac práve ten posledný. Lebo je príliš čerstvý.

Kým po Salt Lake City mohla prísť náprava, keďže základ hráčov národného tímu bol v najlepšom veku, po MS 2011 narastajú obavy. Hráči zlatej generácie pomaly končia reprezentačnú kariéru a rovnocennej náhrady za nich niet.

Mladí potrebujú skúsených

V Bratislave sa lúčili s reprezentáciou kapitán Pavol Demitra, obrancovia Ľubomír Višňovský a Martin Štrbák. Útočníci Jozef Stümpel a Miroslav Šatan majú pri svojom pokračovaní otáznik.

Zostava Slovenska bude na majstrovstvách sveta vo Fínsku a Švédsku 2012 výrazne zmenená.

V príprave dostanú väčší priestor mladší hokejisti, ktorí boli v mužstve aj pred týmto šampionátom, ale nakoniec sa do nominácie nezmestili. Pritom najmä brankár Július Hudáček s útočníkom Richardom Pánikom ukázali dobrú formu. Prednosť však dostala skúsenosť.

Z mladšej garnitúry sa do prípravy pred MS zapojili aj brankári Branislav Konrád, Lukáš Škrečko, obrancovia Juraj Mikuš, Marek Ďaloga, či útočníci Juraj Mikúš, Tomáš Marcinko, Tomáš Záborský, Rastislav Dej. V priebehu sezóny nastúpili aj Marek Bartánus, Adam Lapšanský a ďalší.

Základ tímu by sa mal sformovať na tradičných turnajoch Deutschland Cup, Švajčiarsky pohár a Slovenský pohár z hokejistov pôsobiacich v KHL. O to viac, že do Kontinentálnej hokejovej ligy vstupuje HC Lev Poprad.

„Aj keď prídu mladší hráči, na správny mix budú stále potrební aj tridsiatnici,“ poznamenal útočník Juraj Mikúš zo Spartaka Moskva. „Pri výmene nemožno ísť z extrému do extrému.“

Pánik je typ lídra

Olympiáda v Soči 2014 je relatívne ešte ďaleko. No už teraz je zrejmé, že z úspešného mužstva vo Vancouvri zostane o pár rokov len polovica.

Brankár Halák, obrancovia Sekera, Meszároš, Jurčina budú v najlepších rokoch, aj útočníci Marián Gáborík s Mariánom Hossom si môžu udržať svoje postavenie lídrov v tímoch NHL.

Prázdne miesta po hráčoch, ktorí už odišli alebo sa chystajú do hokejovej penzie, by o tri roky mohli nahradiť mladíci.

„Pánik s Tatarom už hrali na majstrovstvách sveta v Nemecku 2010 a z mladších ročníkov by ich mohli doplniť obrancovia Marinčin, Jánošík a takisto Čerešňák s útočníkom Jurčom,“ narátal najväčšie talenty medzi juniormi manažér reprezentačnej dvadsiatky Roman Ulehla.

„Je ich málo. A záleží, ako naložia so svojím talentom v dôležitom prechode medzi dospelých.“ Richard Pánik si najmä za svoje výkony na juniorských majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Buffale na prelome rokov urobil veľký rešpekt a jeho meno sa spomínalo pri zmienke o lídrovi národného tímu v budúcnosti.

Z mužstva semifinalistov na juniorských MS 2009 v Kanade je aj stredný útočník Marek Viedenský, ktorý sa prebíja do NHL cez farmárske mužstvá. S Tomášom Tatarom by po rokoch mohli vytvoriť vydarený útok Pánik – Viedenský – Tatar.

Po častom cestovaní medzi mužstvami nižších líg v Amerike chce v ďalšom ročníku ustáliť svoju pozíciu v organizácii Tampa Bay brankár Jaroslav Janus.

Slovenská reprezentácia vstupuje do ťažkého obdobia výmeny generácie, keď odchádzajú veľké mená a z podvyživenej základne niet čo vyberať.

Aký by mohol byť slovenský tím v roku 2014

Brankári: Halák, Budaj, Hudáček, Janus

Obrancovia: Chára, Meszároš, Sekera, Baranka, Jurčina, J. Mikuš, Sersen, Podhradský, Graňák

Útočníci: Gáborík, Handzuš, Marián Hossa, Radivojevič, Surový, Ružička, Bližňák, Marcinko, Nagy, J. Mikúš, Pánik, Viedenský, Tatar.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov