Djokovič zdolal vo finále Nadala, je víťazom Wimbledonu

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. júl 2011 o 16:13

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal prvýkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

WIMBLEDON. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu Djokovič zdolal vo finále najvyššie nasadeného obhajcu titulu Španiela Rafaela Nadala v štyroch setoch 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Už po semifinálových dueloch bolo jasné, že Djokovič sa bez ohľadu na výsledok nedelňajšieho súboja v pondelok po prvý raz stane svetovou jednotkou.

Dvadsaťštyriročný rodák z Belehradu túžil zasadnúť na mužský trón ako čer˜tvý šampión z trávy All England Clubu a jeho zámer mu vyšiel. Vo Wimbledone si pripísal na konto celkovo tretí grandslamový titul, v januári a v roku 2008 nenašiel premožiteľa na Australian Open v Melbourne. Djokovič zdolal Nadala už piatykrát v tejto sezóne, predtým sa mu to podarilo vo finále podujatí Masters 1000 v Indian Wells, Miami, Madride a Ríme.

Na grandslamovej pôde však zvíťazil nad Španielom vôbec prvýkrát. V tomto roku prehral "Nole" iba jediný raz - v semifinále Roland Garros so Švajčiarom Rogerom Federerom Za wimbledonský triumf zinkesuje prémiu 1 milión libier, do rebríčka ATP si pripíše 2000 bodov.

Nadal nevyužil šancu na zisk jedenástej grandslamovej trofeje a nenapodobnil legendárneho Švéda Björna Borga, ktorému sa trikrát podarilo v jednom roku vyhrať Roland Garros i Wimbledon.

Djokovič po prevzatí cennej trofeje žiaril spokojnosťou. "Ťažko opísať slovami to, čo práve teraz cítim. Ja to najlepší deň v mojom živote. Vždy som sníval o víťazstve na mojom najobľúbenejšom turnaji. Už od detstva som sledoval Wimbledon a túžil som po tom, aby som raz zdvihol nad hlavu trofej pre víťaza. Ešte stále si myslím, že spím a to všetko je iba sen. Nemôžem tomu uveriť, že som wimbledonským šampiónom. Musel som predviesť svoj najlepší tenis, iba tak som mal šancu zdolať Nadala prvýkrát na grandslamovom turnaji. Bol to môj najlepší zápas na tráve v doterajšej kariére," povedal Djokovič v slávnostnom príhovore.

Aj Nadal zložil súperovi kompliment. "Blahoželám Novakovi k titulu a k fantastickej sezóne. Wimbledon je najprestížnejší turnaj na svete. Spomínam si, aké obrovské emócie som prežíval, keď som ho v roku 2008 prvýkrát vyhral. To isté teraz cíti aj Novak, je to pre neho výnimočný deň. Už byť vo finále bolo pre mňa ako sen. Ďakujem skvelým fanúšikom i organizátorom za to, že opäť pripravili veľkolepé podujatie."

Fotogalériu z finále Wimbledonu si pozrite na šport.sme.sk >>

Dvojhra mužov - finále:

Novak Djokovič (2-Srb.) - Rafael Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:1, 1:6, 6:3

V prvom sete si Djokovič i Nadal až do stavu 5:4 suverénne vyhrávali svoje podanie. V desiatom geme v najnevhodnejšej chvíli Španielovi odišiel prvý servis, čo Djokovič dokonale využil. Srb najskôr zahral dva forhendové winnery, potom získal ďalšie dve loptičky a úvodné dejstvo sa stalo jeho korisťou.

Djokovič sa dostal na koňa a v druhom sete predvádzal tenisovú exhibíciu. Po skvelej reakcii na sieti v druhom geme prelomil podanie Nadala a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0. Španiel nedokázal reagovať na Djokovičovu kanonádu víťazných úderov z forhendovej i bekhendovej strany a v závere setu pôsobil rezignovaným dojmom.

Na začiatku tretieho dejstva však Nadal zrýchlil hru, zvýšil agresivitu na returne a jednoznačne sa vyvíjajúci sa zápas dostal novú zápletku. Po brejku v druhom geme Nadal odskočil súperovi na 3:0, v piatom geme opäť získal Djokovičov servis a vynútil si štvrtý set.

Srb robil v týchto chvíľach priveľa nevynútených chýb a ani jeho defenzíva nefungovala tak ako v prvých dvoch setoch.

Na začiatku štvrtého dejstva sa Djokovič po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Nadal síce aj s prispením pásky kontroval rebrejkom a vyrovnal na 2:2, no záver setu patril Djokovičovi. Za stavu 4:3 získal Španielov servis a pri vlastnom servise premenil hneď prvý mečbal.

Ohlasy svetových médií:

BBC Sport: "Djokovič vyhral svoj prvý wimbledonský titul a skvelým triumfom nad Nadalom dokázal, že je najlepším tenistom na svete."

idnes.cz: "Trón s celou parádou. Novak Djokovič zasadne v pondelok na trón svetovej jednotky ako wimbledonský víťaz. Korunuje tak svoju najlepšiu sezónu v kariére."

The Guardian: "Djokovič je novým wimbledonským šampiónom. Nebol to ten starý dobrý Rafa a toto môže byť začiatok novej éry v tenise, hoci Španiel sa určite len tak ľahko nevzdá."

Reuters: "Djokovič predstihol vo wimbledonskom finále Nadala a presvedčivým víťazstvom získal svoju prvú wimbledonskú korunu."

ESPN: "Djokovič konečne dosiahol svoj sen. Nemožno to tvrdiť s istotou, ale tento ročník Wimbledonu môže znamenať ďalšiu výraznú zmenu v mužskom tenise."

Mondo: "Nesmrteľný Novak. Prvé miesto v rebríčku, k tomu Wimbledon. Tieto atribúty robia každého tenistu večným. V nedeľu na centrálnom dvorci v Londýne Djokovič definitívne ukončil éru Federera a Nadala, ktorá trvala od 7. júla 2002 a triumfu Lleytona Hewitta, teda takmer dekádu."

Večerne novosti: "Najlepší srbský a od pondelka aj svetový tenista Novak Djokovič je víťazom najprestížnejšieho turnaja na svete. Vo svojom prvom wimbledonskom finále prekonal dosiaľ akoby nedotknuteľného Nadala."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič zdolal vo finále Nadala, je víťazom Wimbledonu