Djokovič teraz naháňa jednotku Nadala na tráve

Novaka Djokoviča (vľavo) delí pred Wimbledonom od svetovej jednotky Rafaela Nadala len 65 bodov.
Novaka Djokoviča (vľavo) delí pred Wimbledonom od svetovej jednotky Rafaela Nadala len 65 bodov. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|19. jún 2011 o 20:12

Najstarší a najslávnejší tenisový turnaj píše od pondelka 125. kapitolu. Srbskému tenistovi, ktorého vedie slovenský tréner Vajda, nevyšiel pred mesiacom na parížskej antuke útok na post hráča číslo 1 na svete. Teraz má ďalšiu možnosť.

BRATISLAVA. Španielsky ľavák Rafael Nadal viedol pred grandslamovým turnajom Roland Garros s náskokom 450 bodov pred Srbom Novakom Djokovičom a po triumfe v Paríži si post svetovej jednotky ustrážil.

Po mesiaci je situácia pred Wimbledonom podobná. Nadal musí opäť obhájiť titul, ak chce zostať na tróne. A ani to mu nemusí stačiť, ak sa Djokovič prebojuje do finále. Srbský tenista má teraz v rebríčku stratu iba 65 bodov.

Najstarší a najslávnejší grandslamový turnaj štartuje na londýnskej tráve už v pondelok. Víťazi dvojhry mužov i dvojhry žien dostanú prémiu po 1,1 mil. libier.

Federer chce siedmy titul

„Fyzicky aj mentálne sa cítim výborne,“ cituje oficiálna stránka ATP tour Djokoviča. „Nazdávam sa, že tento rok je moja šanca vyhrať Wimbledon väčšia ako kedykoľvek predtým. Mám sebavedomie, prvých šesť mesiacov v roku bolo najlepších v mojej kariére.“

Rodák z Belehradu, ktorého vedie slovenský tréner Marián Vajda, má tento rok na turnajoch zápasovú bilanciu 41:1. Jediný raz prehral v semifinále Roland Garros s grandslamovým rekordérom Rogerom Federerom.

Djokovič sa na Wimbledone dostal najďalej do semifinále (2007, 2010). Turnaj od roku 2003 ovládol Federer, po piatich tituloch v rade ho vystriedal Nadal.

Švajčiarsky tenista pridal aj prvenstvo pred dvoma rokmi a teraz by chcel vyrovnať sedem triumfov Američana Peta Samprasa. Federer bude tak ako na Roland Garros útočiť z tieňa súboja dvojice Nadal - Djokovič o svetovú jednotku.

Britskí fanúšikovia si robia nádeje, že dozrel čas pre ich miláčika Andyho Murrayho. Domáci tenista vyhral vo Wimbledone dvojhru naposledy v roku 1936 – Fred Perry.

Ak by sa do semifinále prebojovali štyria najvyššie nasadení hráči, dvojice by hrali rovnako ako pred mesiacom v Paríži: Nadal (1) - Murray (4), Federer (3) - Djokovič (2).

Navrátilová verí Ruske

V dvojhre žien dominovali od roku 2000 americké sestry Williamsové. Staršia Venus zdvihla trofej nad hlavu päť ráz a Serena štyrikrát. Len Ruska Maria Šarapovová v roku 2004 a Francúzka Amelie Mauresmová o dva roky neskoršie sa medzi ne dokázali vtesnať.

Obhajkyňa vlaňajšieho prvenstva Serena Williamsová sa po zranení a chorobe vrátila minulý týždeň na turnaje po takmer ročnej prestávke. Venus bola na maródke posledných päť mesiacov. Dlhá pauza sa prejavila na ich výkonoch, a tak dvojhra žien nemá tento rok jednoznačné favoritky.

Deväťnásobná víťazka turnaja v All England Clube z rokov 1978 - 1990 Martina Navrátilová dáva najväčšie nádeje Šarapovovej a taktiež Číňanke Na Li, víťazke Roland Garros. Trávnatý povrch nemá príliš rada svetová jednotka Caroline Wozniacka, ktorá stále čaká na svoj prvý grandslamový titul. Pre zranenie členka chýba druhá hráčka renkingu WTA Belgičanka Kim Clijstersová.

Hantuchovú brzdí zranenie

Slovenskú zostavu v hlavnej súťaži zlepšili Karol Beck a Lukáš Lacko. Obaja postúpili z kvalifikácie a pridali sa k trojici Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková.

Hantuchová sa v posledných týždňoch dostala do výbornej formy, ale do Londýna pricestovala so zranením brušného svalu zo sobotňajšieho semifinále s Češkou Petrou Kvitovou v Eastbourne. Zápas nakoniec skrečovala. Vo Wimbledone jej žreb v 1. kole priradil za súperku Rusku Vitaliju Diačenkovú (168. vo WTA).

„Ak bude čo len jednopercentná šanca, tak určite nastúpim,“ povedala Daniela. Po Eastbourne je opäť slovenskou jednotkou, vo svetovom rebríčku sa posunula na 23. miesto. Má veľkú chuť do tenisu, no pribrzďujú ju zranenia. Pred týždňom ju vo finále v Birminghame trápilo pravé rameno.

Vo Wimbledone hrá od roku 2001 nepretržite, doterajším maximom je štvrťfinále zo sezóny 2002. Trávu má medzi obľúbenými povrchmi na prvom mieste. O rok by tu chcela hrať na olympijskom turnaji.

Žreb slovenských tenistov v 1. kole:

Pondelok

Lukáš LACKO - Greg Žemlja (Slovin.)
Daniela HANTUCHOVÁ (25) - Vitalija Diačenková (Rus.)
Magdaléna RYBÁRIKOVÁ - Victoria Azarenková (4-Biel.)

Utorok

Dominika CIBULKOVÁ (24) - Mirjana Lučičová (Chor.)
Karol BECK - Carlos Berlocq (Arg.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič teraz naháňa jednotku Nadala na tráve