Djokovič si zahrá vo finále Wimbledonu proti Nadalovi

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. júl 2011 o 17:19

Po prvý raz od februára 2004 bude jednotkou iný hráč ako Rafael Nadal alebo švajčiarsky grandslamový rekordér Roger Federer.

Po prvý raz od februára 2004 bude jednotkou iný hráč ako Rafael Nadal alebo Roger Federer.

WIMBLEDON. Srbský tenista Novak Djokovič sa stal úvodným finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone a v pondelok sa prvýkrát v kariére stane svetovou jednotkou. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu si v semifinále ako nasadená nasadená dvojka poradil s dvanástkou "pavúka" Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom v štyroch setoch 7:6 (4), 6:2, 6:7 (9) a 6:3.

Djokovič po skončení Wimbledonu vystrieda na čele mužského svetového rebríčka ATP Rafaela Nadala, ktorého podvečer čakalo semifinále proti Škótovi Andymu Murraymu. Španielovi nepomôže k udržaniu pozície lídra ani prípadná úspešná obhajoba titulu z trávy All England Clubu.

Pocity, ktoré sa nedajú opísať

Djokovič sa po poslednej víťaznej loptičke prežehnal, kľakol si a pobozkal posvätnú wimbledonskú trávu.

"Môj sen sa stal skutočnosťou. Celý život som sníval o tom, že budem raz svetovou tenisovou jednotkou. Ešte nikdy so mnou na kurte nelomcovali také emócie ako práve v tejto chvíli. Sú to pocity, ktoré sa nedajú opísať slovami. S tenisom som začal v štyroch rokoch a od detstva som túžil hrať vo wimbledonskom finále. Je skvelé, že v nedeľu sa toho dočkám a budem na posvätnej tráve môcť bojovať o titul," povedal Srb v prvom interview.

"Novakov sen sa splnil! Stal sa svetovou jednotkou a moje pocity sú neopísateľné. Navyše, je tu šanca vyhrať Wimbledon a dokonať tým double," uviedol Marián Vajda pre agentúru SITA.

Po prvý raz od februára 2004 zasadne na mužský trón iný hráč ako Nadal alebo švajčiarsky grandslamový rekordér Roger Federer. Djokovič sa mohol stať svetovou jednotkou už po parížskom Roland Garros, v semifinále však prehral s Federerom. Je to doposiaľ jeho jediná prehra v tomto roku.

Fotogalériu zo semifinále Wimbledonu si pozrite na šport.sme.sk

Murray titul nezíska

Súperom Djokoviča vo finále wimbledonskej dvojhry bude v nedeľu obhajca titulu Rafael Nadal. Najvyššie nasadený Španiel si v druhom semifinále poradil so štvorkou "pavúka" Britom Andym Murraym v štyroch setoch 5:7, 6:2, 6:2 a 6:4.

Djokovič v tomto roku v dueli o titul už štyrikrát zdolal Nadala - na podujatiach Masters v Indian Wells, Miami, Madride i Ríme. Nadal bude v nedeľu bojovať o svoju jedenástu grandslamovú trofej, tretiu z wimbledonskej trávy.

Murray rovnako ako vlani nenaplnil očakávania britských fanúšikov, ktorí čakajú na triumf domáceho tenistu v All England Clube už 75 rokov.

Nadal po postupe do finále žiaril spokojnosťou. "Byť opäť vo finále na wimbledonskej tráve je ako sen. Je mi ľúto Andy Murrayho, ktorý hral veľmi dobre a tiež si zaslúžil byť vo finále. Keby nebol urobil ľahkú chybu za stavu 2:1 a 30:15 v druhom sete, zápas sa mohol vyvíjať úplne ináč. Je to však veľký šampión a určite sa raz dočká grandslamového titulu. Dnes som musel predviesť svoj najlepší tenis, aby som ho zdolal. Vo finále proti Novakovi Djokovičovi to budem mať veľmi ťažké. V tomto roku má Novak fantastickú formu, prehral iba jediný zápas a štyrikrát nado mnou zvíťazil. Ja však urobím všetko pre to, aby som prerušil túto negatívnu sériu," povedal Španiel v prvom interview priamo na kurte.

Muži - dvojhra - semifináíe:

Novak Djokovič (2-Srb.) - Jo-Wilfried Tsonga (12-Fr.) 7:6 (4), 6:2, 6:7 (9), 6:3

Tsongovi vyšiel začiatok zápasu s Djokovičom, keď hneď v úvodnom geme prelomil podanie Srba a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Za stavu 5:4 servoval Francúz na víťazstvo v prvom sete, Hoci dokázal odvrátiť tri brejkbaly, napokon stratil podanie, čo bol kľúčový moment zápasu. Djokovič si vynútil tajbrejk, v ktorom slávil úspech a dostal sa na koňa.

V druhom sete vďaka kvalitnému podaniu i skvelým returnom zmietol Tsongu z dvorca a v treťom dejstve po rýchlom brejku odskočil Francúzovi na 4:2. Finalista Australian Open z roku 2008 však nezložil zbrane, vďaka zvýšenej agresivite otočil na 5:4 a vynútil si tajbrejk.

V skrátenej hre odvrátil Tsonga pri svojom podaní dva mečbaly a za obrovského aplauzu publika si vynútil štvrtý set. V ňom'však mal opäť navrch Djokovič. Po rýchlom brejku si vybudoval náskok 3:0 a za stavu 5:3 premenil pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal.

Rafael Nadal (1-Šp.) - Andy Murray (4-V. Brit.) 5:7, 6:2, 6:2, 6:4

Rodák zo škótskeho Dunblane začal proti Nadalovi dobre a prvý set získal vďaka brejku v dvanástom geme vo svoj prospech. V druhom dejstve Murray za stavu 2:1 a 30:15 pri podaní Nadala pokazil ľahký smeč, čo bol kľúčový moment celého zápasu.

Finalista tohtoročného Australian Open v ďalších minútach znervóznel, začal kopiť nevynútené chýby, čo bola voda na mlyn Nadala, ktorý po šnúre piatich gemov získal druhý set jasne vo svoj prospech. Španiel sa dostal na koňa, začalo mu vychádzať prvé podanie i returny a v treťom sete Murrayho zmietol z kurtu.

Na začiatku štvrtého dejstva sa Nadal po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0 a zápas dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil po víťaznom forhende pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal.

Štvorhra mužov - semifinále:

Bob Bryan, Mike Bryan (USA-1) - Michael Llodra, Nenad Zimonjič (Fr./Srb.-6) 6:4, 6:4, 6:7 (8), 6:7 (4), 9:7

Robert Lindstedt, Horia Tecau (Švéd./Rum.-8) - Christopher Kas, Alexander Peya (Nem./Rak.) 6:3, 7:6 (3), 5:2

Štvorhra žien - semifinále:

Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková (ČR/Slovin.-2) - Sania Mirzová, Jelena Vesninová (India/Rus.-4) 6:3, 6:1

Sabine Lisická, Samantha Stosurová (Nem./Aus.) - Marina Erakovicová, Tamarine Tanasugarnová (N. Zél./Thaj.) 6:3, 4:6, 5:5 - prerušené pre tmu

Miešaná štvorhra - štvrťfinále (zhora podľa "pavúka"):

Iveta Benešová, Jürgen Melzer (ČR/Rak.-9) - Liezel Huberová, Bob Bryan (USA-1) - bez boja, Huberová a B. Bryan nenastúpili

Čchan Jung-ťan, Daniel Nestor (Taiw./Kan.-8) - Cara Blacková, Leander Paes (Zimb./India-14) 6:3, 6:2

Jelena Vesninová, Maheš Bhupáthí (Rus./India-4) - Šahar Peerová, Jonathan Erlich (Izr.) 6:4, 6:1

Chsieh Su-wej, Paul Hanley (Taiw./Aus.) - Sania Mirzová, Rohan Bopanna (India-6) 1:6, 6:2, 6:2

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič si zahrá vo finále Wimbledonu proti Nadalovi