Detroit postúpil ako prvý, Rangers sú zápas od vypadnutia

Hokejisti Detroitu sa tešia z gólu.
Hokejisti Detroitu sa tešia z gólu. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. apr 2011 o 06:38

Premiérový gól Gáboríka v tohtoročnom play off newyorským jazdcom na víťazstvo nestačil, Višňovského asistencia Anaheimu áno.


BRATISLAVA. V stredajších zápasoch 1. kola play-off zámorskej hokejovej súťaže NHL sa bodovo presadila dvojica Slovákov.

Gólový účet vo vyraďovacích bojoch si otvoril krídelník New York Rangers Marián Gáborík. Ani jeho premiérový presný zásah v tejto sezóne play-off však nestačil "jazdcom" na víťazstvo.

PLAY OFF, 1. kolo

po.jpg

Východná konferencia

  • Washington - NY Rangers (Gáborík)
  • Philadelphia (Meszároš) - Buffalo (Sekera)
  • Boston (Chára) - Montreal
  • Pittsburgh - Tampa Bay


Západná konferencia

  • Vancouver - Chicago (Hossa, Kopecký)
  • San Jose - Los Angeles (Handzuš)
  • Detroit (Tatar) - Phoenix 4:0
  • Anaheim (Višňovský) - Nashville
kompletný rozpis a výsledky zápasov play off NHL

Rangers prehrali s Capitals 3:4 po dvojnásobnom predĺžení aj napriek tomu, že pred treťou tretinou viedli 3:0. Washington sa ujal v sérii vedenia 3:1 na zápasy.

Obranca Anaheimu Ľubomír Višňovský zaznamenal jednu asistenciu pri výhre Ducks na ľade Nashvillu 6:3. Stav v tejto sérii je vyrovnaný 2:2.

Prvým postupujúcim do 2. kola play-off sa stal Detroit, ktorý zvíťazil na ľade Phoenixu 6:3 a v najkratšom možnom čase sa kvalifikoval do ďalšej fázy.

Tampa Bay prehrala doma s Pittsburghom 2:3 po dvojnásobnom predĺžení a už len jeden zápas ju delí od vyradenia. "Tučniaci" vedú v sérii 3:1.

Buffalo zvíťazilo nad Philadelphiou tesne 1:0 a vyrovnalo stav v sérii na 2:2. Slovenský obranca pôsobiaci v Buffale Andrej Sekera nehral pre bližšie nešpecifikované zranenie v hornej časti tela.

Výsledky stredajších zápasov 1. kola play-off (hrá sa na 4 víťazstvá):

ZÁPADNÁ KONFERENCIA:

Phoenix - Detroit 3:6 (2:2, 1:1, 0:3) - konečný stav série 0:4, do 2. kola play-off postúpil Detroit

Góly: 6. Taylor Pyatt (Jovanovski), 10. Doan (Turris, Yandle), 22. Hanzal (Vrbata, Ray Whitney) - 4. Holmström (Daciuk, Modano), 19. Eaves (Helm), 25. Kronwall (Cleary, Hudler), 54. Cleary (V. Filppula, Bertuzzi), 56. Bertuzzi (Cleary, V. Filppula), 60. Eaves.

Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 27:40. Brankári: Bryzgalov - Howard. Diváci: 17 314.

Svoju suverenitu v sérii s Phoenixom korunovali hokejisti Detroitu triumfom 6:3 v štvrtom zápase, čím si zaistili postup do semifinále Západnej konferencie.

Kým vlani v 1. kole potrebovali Red Wings na umlčanie kojotov sedem duelov, teraz im stačil najnižší možný počet stretnutí.

Hlavnou postavou duelu číslo 4 bol Dan Cleary, jeden z veteránov v kádri červených krídel v 54. minúte zaskočil Iľju Bryzgalova strelou z mínusového uhla, po ktorej sa puk odrazil od chrbta domáceho brankára za bránkovú čiaru. Cleary pridal k víťaznému gólu ešte dve asistencie.

Bryzgalov zobral prehru na seba. Ja som príčinou, prečo sme prehrali. Celkovo sa mi chytalo dobre, až na ten štvrtý gól. Spravil som chybu, pre ktorú sme prišli o šancu natiahnuť sériu, sypal si popol na hlavu ruský gólman.

Ak berieme do úvahy aj výsledky Winnipegu Jets ako predchodcu súčasných kojotov, tak Phoenix prehral v play off 13 sérií v rade. Pre Coytoes to bol možno posledný zápas v arizonskej púšti, keďže klubu reálne hrozí sťahovanie.

Nashville - Anaheim 3:6 (1:2, 2:1, 0:3) - stav série 2:2

Ľubomír Višňovský (Anaheim) 0+1

Góly: 6. Hornqvist (S. Kosticyn, S. Weber), 26. J. Ward (Franson, S. Sullivan), 35. Halischuk (Klein, Blum) - 5. Fowler (Perry), 6. S. Koivu (Blake), 32. Selänne (Getzlaf, Fowler), 42. Perry (McMillan), 45. Getzlaf (Perry), 47. McMillan (Marchant, VIŠŇOVSKÝ).

Vylúčení: 6:5 na 2 min, navyše: Tootoo (Nashville) 10+DKZ, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 22:38. Brankári: Rinne (47. Lindbäck) - Emery. Diváci: 17 113.

Ofenzívne naladený Anaheim premárnil v Nashville náskok 2:0, potom i 3:2, napokon však predsa len našiel cestu k výhre.

Kľúčovým sa ukázal byť gól najlepšieho strelca základnej časti Coreyho Perryho v oslabení na 4:3 pre hostí, na ktorý už domáci predátori nedokázali nájsť odpoveď.

Ducks tak odčinili prehru v treťom zápase a vyrovnali sériu na 2:2, pričom v piatom dueli už môžu počítať aj s kanonierom Bobby Ryanom, ktorému sa končí disciplinárny trest. Je pekné vybojovať si späť výhodu domáceho prostredia a k tomu ešte získať naspäť jedného z najlepších hráčov tímu, poznamenal vo vynikajúcej forme hrajúci Perry.

Kanadský ostrostrelec pridal k jednému zásahu dve asistencie a v posledných troch vystúpeniach tak zaznamenal dokopy skvelých osem bodov (2+6). Pri poslednom góle káčerov z hokejky nováčika Brandona McMillana asistoval Ľubomír Višňovský (minutáž 22:12, tri strely), ktorý si tak pripísal druhý bod v tohtoročnej play off.

VÝCHODNÁ KONFERENCIA:

New York Rangers - Washington 3:4 po dvojnásobnom predĺžení (0:0, 3:0, 0:3 - 0:0, 0:1) - stav série 1:3

Marián Gáborík (New York) 1+0

Góly: 26. Anisimov (Drury, M. Sauer), 34. GÁBORÍK (Fedotenko, Dubinsky), 34. Dubinsky (Fedotenko) - 43. Siomin, 44. Johansson (Laich, M. Green), 53. Johansson (Carlson, Alzner), 93. Chimera.

Vylúčení: 3:7 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 39:53. Brankári: Lundqvist - Neuvirth. Diváci: 18 200.

Rangers môže prehra veľmi mrzieť, pretože pustili z rúk výborne rozohratý zápas. Po bezgólovej prvej tretine otvoril skóre za domácich v 26. minúte Rus Arťom Anisimov. Na jeho trefu nadviazal o osem minút neskôr Gáborík, ktorého pri ľavej žŕdke ideálnou bekhendovou prihrávkou našiel ukrajinský spoluhráč Ruslan Fedotenko.

Slovenský krídelník týmto gólom pretrhol osobný dvanásťzápasový, takmer mesačný strelecký pôst. Jazdcom stačilo iba ďalších sedem sekúnd, aby znovu napli sieť, po presnom zásahu Brandona Dubinského vyhrávali už 3:0 a s Washingtonom to vyzeralo zle-nedobre. Do tretej časti však vybehli Capitals na ľad ako vymenení, gólom Alexandra Siomina a dvoma Marcusa Johanssona zrovnali stav a vynútili si predĺženie.

V ňom najprv nepremenil za hostí tutovku ruský "cár" Alexander Ovečkin a následne nepochodil na domácej strane ani Gáborík. V momentoch, keď sa zdalo, že sa slovenský kanonier konečne herne chytá, prišla jeho fatálna chyba.

V 13. minúte druhého predĺženia išiel domáci brankár Henrik Lundqvist prikryť puk, no Gáborík mu ho v snahe odpratať z bránkoviska vypichol spred lapačky a posunul priamo pred Jasona Chimeru, ktorý ho už nemal problém zasunúť do bránky a rozhodnúť tak o triumfe Caps.

"Snažil som sa odpáliť puk do bezpečia, ale nezbadal som Chimeru. Asi ho to trafilo do brucha. Bol to zlý gól," smútil Gáborík, ktorý na ľade Madison Square strávil vyše 29 minút a okrem štyroch striel na bránku si pripísal jednu mínusku. Hráčov z hlavného mesta tak delí od postupu jediné víťazstvo, "gáboríkovci" sú na pokraji vyradenia.

"Je to jeden z najvýznamnejších momentov v mojom živote," rozplýval sa po víťaznom góle Chimera. "V mojom rebríčku sa nachádza hneď za svadbou a narodením mojich detí, tie sú úplne navrchu. Úžasné, neexistuje na svete krajší pocit," dodal pre nhl.com.

Tampa Bay - Pittsburgh 2:3 po dvojnásobnom predĺžení (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0, 0:1) - stav série 1:3

Góly: 38. St. Louis (Lecavalier, Purcell), 57. Bergenheim (St. Louis, Kubina) - 9. Tyler Kennedy (Z. Michálek, Letestu), 23. Asham (Lovejoy), 84. J. Neal (Jordan Staal, P. Martin).

Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 31:53. Brankári: Roloson - M.-A. Fleury. Diváci: 20 326.

Na brány druhého kola klopú aj hráči Pittsburghu, šampión spred dvoch rokov vyhral na klzisku Tampy Bay oba zápasy a v sérii vedie 3:1. O stredajšom víťazstve tučniakov v pomere 3:2 rozhodol v štvrtej minúte druhého predĺženia James Neal, ktorý strelou z veľkého uhla prekvapil domáceho brankára Dwayna Rolosona.

"Ako malý chlapec som dlho do noci sledoval v televízii zápasy NHL a sníval som, že raz budem tým hrdinom, ktorý strelí víťazný gól. Dnes sa mi ten sen splnil," tešil sa 23-ročný ľavý krídelník, ktorý prišiel do Pittsburghu pred prestupovou uzávierkou z Dallasu.

Penguins tak pokračujú v stabilných výsledkoch aj bez zranených lídrov Sidneyho Crosbyho a Jevgenija Malkina, tréner Lightning Guy Boucher je však presvedčený, že jeho tím ešte sériu zdramatizuje.

"Patrím medzi tých ľudí, ktorý verí, že všetko je možné, pokiaľ úplne nevyprší čas. Séria nikdy nie je o jednom impulze alebo jednom momente, ale je o beznádeji," tvrdí.

Buffalo - Philadelphia 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) - stav série 2:2

Gól: 10. Pominville (R. Niedermayer, Ennis).

Vylúčení: 6:6 na 2 min, navyše: M. Richards (Philadlephia) 5 min za faul lakťom, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 29:32. Brankári: R. Miller - Boucher. Diváci: 18 690.

V bitke medzi Buffalom a Philadelphiou je po štyroch odohratých zápasoch stav nerozhodný 2:2. Šabliam sa podarilo sériu vyrovnať, keď v druhom domácom súboji zvíťazili gólom Jasona Pominvilla z 10. minúty tesne 1:0.

Letci si vylámali krídla na fantastickom brankárovi Ryanovi Millerovi, úradujúci držiteľ Vezinovej trofeje zastavil všetkých 32 striel hostí a zavrel tak ústa kritikom, ktorí mu vyčítali slabé výkony v predchádzajúcich dvoch dueloch.

"Viem, že na mňa ukazovali prstom. Ja ale nebudem sústrediť svoju pozornosť na niekoho, kto rozoberá moju hru, o takéto hlasy sa nestarám. Zaujíma ma iba to, ako môžem pomôcť chalanom," vyslovil sa hviezdny gólman, ktorý vychytal svoje druhé čisté konto v sérii a tretie v kariére v play off.

Tréner Buffala Lindy Ruff vyzdvihol najmä Millerove bravúrne zákroky v záverečných sekundách zápasu, keď Flyers v snahe vyrovnať odvolali Briana Bouchera a so šiestimi korčuliarmi dostali domácich pod drvivý tlak. "Ryan chytal excelentne, svojimi zákrokmi nás niekoľkokrát podržal," pochválil kouč amerického "čarodejníka".

Z dvojice slovenských obrancov sa na ľade HSBC Areny objavil len Andrej Meszároš v drese Philadelphie, ktorý počas takmer 23 odohratých minút ohrozil Millera jednou neúspešnou strelou. Na súpiske Sabres pre nešpecifikované zranenie v hornej polovici tela opäť chýbal Andrej Sekera.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Detroit postúpil ako prvý, Rangers sú zápas od vypadnutia