Davydenko nevie, ako sa zámerne prehráva

SITA|7. feb 2008 o 12:43

NEW YORK 7. februára (SITA) - Americká televízna stanica ESPN v programe Outside The Lines priniesla nové detaily a názory týkajúce sa priamo či tematicky prípadu podozrenia z nekalých stávkových praktík ...

NEW YORK 7. februára (SITA) - Americká televízna stanica ESPN v programe Outside The Lines priniesla nové detaily a názory týkajúce sa priamo či tematicky prípadu podozrenia z nekalých stávkových praktík v súvislosti s vlaňajším tenisových zápasom Rusa Nikolaja Davydenka a Argentínčana Martina Vassalla-Arguela. "Nie, nikdy," odpovedal Davydenko na otázku, či bol niekedy požiadaný o zámernú prehru. Štvrtý hráč svetového rebríčka takto reagoval na následné vyzvedanie, či je ťažké vedome vypustiť nejaký duel: "Nikdy som sa o niečo také nepokúšal. Neviem, ako sa to robí. Môžem povedať akurát to, že keď máte bolesti, tak odstúpite."

Profesionálny britský stávkar Mark Bell, ktorý údajne zarába približne 2 milióny USD ročne na tipovaní online, neochvejne vyhlásil: "Ten zápas Davydenka s Vassallom-Arguellom bol stopercentne nečistý."

Podľa ESPN existuje interný e-mail Asociácie tenisových profesionálov (ATP) zaoberajúci sa podozrivými aktivitami Martina Führera, ktorý mal pri tipovaní ťažiť z osobných kontaktov s viacerými tenistami. V roku 2003 táto osoba neprehrala jedinú stávku na duel, v ktorom účinkoval Irakli Labadze, pričom Gruzínec v jednom takomto prípade dostal sankciu 7500 USD za nedostatok úsilia. Keď stávková kancelária CashPoint odmietla vyplatiť Führerovi výhru, obrátil sa na rakúsky súd. Pre ESPN povedal: "Stačilo zaregistrovať nejaké zranenie a okamžite kontaktovať priateľa, aby za mňa stavil online. Videl som veľa tipujúcich ľudí z hráčskych lóží."

Davydenko v súvislosti so sopotským stretnutím tvrdí, že nik mimo jeho realizačného tímu nevedel o problémoch, ktoré mal s ľavou nohou pred inkriminovaným štartom v Poľsku. ATP si vyžiadala záznam o telefonických hovoroch, ale aj rovnaké výpisy od jeho brata Eduarda a manželky Iriny. Keď to Rus odmietol, funkcionári ho pred Australian Open ešte raz vyzvali ultimatívne s odvolaním sa na to, že Eduard ako akreditovaný tréner patrí pod jej jurisdikciu. Mark Cridland, ktorý je šéfom na stávkové poradenstvo zameranej austrálskej firmy On The Punt, si myslí, že nekalé praktiky bujneli aj pre pasivitu ATP: "Nechceli, aby čokoľvek preniklo na verejnosť. Zametali veci pod koberec."

Šéf ATP Etienne de Villiers o vyšetrovaní kauzy Davydenko - Vassallo-Arguello v programe Outside The Lines vyhlásil: "Možno sa nikdy nedopracujeme k záverom. Budeme si myslieť, že vieme, čo sa dialo, ale bez dôkazov."

Predmetný duel vyvolal na internetovej tipovacej burze Betfair obrat 7 miliónov USD - približne desaťnásobok štandardu. Väčšina investícií typu In Play, teda už počas plynutia zápasu, pritom bola na argentínskeho outsidera a to dokonca po tom, ako prehral prvý set 2:6. V tretej časti Davydenko odstúpil pre zranenie. Betfair, ktorý spája ponuku s dopytom a profituje z provízií strhávaných výhercom, sa po prvý raz v histórii rozhodol zrušiť všetky stávky a vrátiť vklady. Táto udalosť spustila lavínu podozrení, priznaní sa hráčov, že čelili korupčným ponukám a polemík o čistote "bieleho športu".

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davydenko nevie, ako sa zámerne prehráva