Davisov pohár: Rusko proti USA nečakane s Tursunovom

Nikolaj Davydenko sa prekvapujúco predstaví vo finále Davisovho pohára iba vo štvorhre.
Nikolaj Davydenko sa prekvapujúco predstaví vo finále Davisovho pohára iba vo štvorhre. (Autor: ČTK)
SITA|30. nov 2007 o 15:50

PORTLAND 30. novembra (SITA) - Kapitán ruského daviscupového tímu Šamil Tarpiščev potvrdil povesť veľkého stratéga so sklonom k prekvapujúcim ťahom. Na rozhodujúci zápas o "šalátovú misu" 2007 proti USA, ...

PORTLAND 30. novembra (SITA) - Kapitán ruského daviscupového tímu Šamil Tarpiščev potvrdil povesť veľkého stratéga so sklonom k prekvapujúcim ťahom. Na rozhodujúci zápas o "šalátovú misu" 2007 proti USA, ktorý sa uskutoční v oregonskom Portlande od piatka do nedele (tvrdý povrch Premier Court v hale Memorial Coliseum), do dvojhier nominoval Michaila Južného a Dmitrija Tursunova, renkingovú dvojku a štvorku "zbornej".

Prezident Ruskej tenisovej federácie a člen Medzinárodného olympijského výboru teda vynechal svetovú štvorku Nikolaja Davydenka. Jednotkou výberu domáceho kapitána Patricka McEnroa je v úplnej zhode so všeobecnými očakávaniami Andy Roddick a dvojkou James Blake, ktorí majú proti spomenutému rodákovi z ukrajinského Severdonecka Davydenkovi sumárnu bilanciu 11:0 (5:0, resp. 6:0).

Už 96. finále Davisovho pohára otvorí v piatok o 22.00 h SEČ pred viac ako 12 000 divákmi stretnutia Roddicka s Tursunovom (bilancia vzájomných zápasov 2:1), po ktorom sa predstavia Blake s Južným (doterajšie skóre 0:1). V sobotňajšej štvorhre (21.30 h SEČ) by mali favorizované Spojené štáty zastupovať spoloční lídri počítačového poradia Bob a Mike Bryanovci, ktorí nedávno nútene vynechali šanghajský "výberový" Masters Cup pre zranenie lakťa druhého menovaného.

Vo štvorhre Rusi s tandemom Andrejev - Davydenko

Rusko hodlá vyrukovať s tandemom Igor Andrejev, Davydenko, ktorý v aprílovom štvrťfinále zdolal silnú francúzsku dvojicu Sébastien Grosjean, Michael Llodra, ale Davydenko odvtedy ani raz nehral v párovej súťaži a Andrejev medzičasom má chabý výkaz 2:7 aj s mixom. V nedeľu (22.00 h SEČ) sa avizovane najprv stretnú jednotky tímov Roddick a Južnyj (3:2) a po nich - premiérovo - Blake s Tursunovom. Nominácie ešte nemusia byť definitívne.

"Disponujeme štyrmi silnými hráčmi pre dvojhru i štvorhru a voľba sa udiala z taktických dôvodov," vysvetlil svoje rozhodnutie Tarpiščev. "Dozvedel som sa to niekoľko minút pred žrebom. Vnímam to ako predčasný vianočný darček," netajil prekvapenie Tursunov, ktorý vyrastal a žije za Atlantikom a vo dvojhre v DP má dokonalé skóre 5:0. "Kapitán usúdil, že momentálne sú na tom najlepšie dvaja nominovaní singlisti," zdržal sa komentára obídený Davydenko, ktorý absentoval vo februári v Čile, príliš družstvu nepomohol v apríli proti Francúzsku a od augusta ho deptajú podozrenia z korupcie. Roddick, ktorý nedávno pobúrene poukázal na disproporciu medzi jeho pokutou za odhlásenie sa z Paríža a sankciou pre Davydenka za nedostatok snahy, skonštatoval: "Nepotrebujem žiadnu prídavnú motiváciu. Triumf v Davisovom pohári je dostatočnou. Jediný zlý Rus, ktorého poznám, je Drago z Rockyho."

USA historicky najúspešnejšie s 31 titulmi

USA sú s 31 titulmi historicky najúspešnejšou krajinou v Davisovom pohári, ale nezvíťazili od roku 1995. Vo finále naposledy prehrali v sezóne 2004 so Španielskom v Seville 2:3. Rusko obhajuje trofej. Na rozdiel od vlaňajšieho moskovského finále s Argentínou (3:2) chýba v kádri Marat Safin, ktorého vystriedal Andrejev. Oba doterajšie primáty "zbornej" z aktuálnej štvorice zažil iba Južnyj, hrdina parížskeho finále 2002.

Spojené štáty vedú nad Ruskom 2:1, ale jedinú prehru utrpeli vlani v semifinále na antuke v Moskve (2:3), keď na nepreklenuteľných 3:1 upravil Tursunov v obrovskej dráme proti Roddickovi - piaty set získal pomerom 17:15. Teraz otvoria finále. Tarpiščev sa môže stať prvým kapitánom s úspechom v Pohári federácie (v septembrovom moskovskom finále 4:0 proti trofej obhajujúcemu Taliansku) i Davisovom pohári počas jednej sezóny. Rusko tento rok získalo aj Hopmanov pohár miešaných družstiev v januári v austrálskom Perthe. Na Svetovom pohári tímov ATP neštartovalo. Titul si v máji Düsseldorfe vybojovala Argentína.

Rusi ťahajú v DP sériu 7 triumfov. Naposledy podľahli v septembri 2005 v semifinále v Splite Chorvátom 2:3 a hrali vtedy v zostave totožnej so súčasnou. Tarpiščev sa na kapitánskej stoličke radoval už deväťkrát v rade od prehry žien v apríli 2006 v Liége s Belgickom 2:3. Do jeho fedcupovej série patrí aj septembrové vyniknutie tímu v semifinále v Stowe proti USA bez Sereny Williamsovej (3:2), keď stretnutiu predchádzali diplomatické ťahanice okolo udelenia víza.


Program finále Davisovho pohára BNP Paribas 2007 tenisových reprezentačných družstiev mužov v Portlande na tvrdom povrchu Premier Court v hale Memorial Coliseum:

USA - RUSKO


Piatok 30. novembra (22.00 h SEČ):

Andy Roddick - Dmitrij Tursunov

James Blake - Michail Južnyj


Sobota 1. decembra (21.30 h SEČ):

Bob Bryan, Mike Bryan - Igor Andrejev, Nikolaj Davydenko


Nedeľa 2. decembra (22.00 h SEČ):

Andy Roddick - Michail Južnyj

James Blake - Dmitrij Tursunov


Zloženie tímov

USA:

Andy Roddick (6. vo svetovom rebríčku vo dvojhre, 728. vo štvorhre), James Blake (13./ 192.), Bob Bryan (- / +1.), Mike Bryan (- / +1.), kapitán Patrick McEnroe


Rusko:

Nikolaj Davydenko (4. / -), Michail Južnyj (19. / 95.), Igor Andrejev (33. / 348.), Dmitrij Tursunov (34. / 61.), kapitán Šamil Tarpiščev


Prehľad výsledkov ostatných desiatich finále

2006 RUSKO - Argentína 3:2

2005 Slovensko - CHORVÁTSKO 2:3

2004 ŠPANIELSKO - Spojené štáty americké 3:2

2003 AUSTRÁLIA - Španielsko 3:1

2002 Francúzsko - RUSKO 2:3

2001 Austrália - FRANCÚZSKO 2:3

2000 ŠPANIELSKO - Austrália 3:1

1999 Francúzsko - AUSTRÁLIA 2:3

1998 Taliansko - ŠVÉDSKO 1:4

1997 ŠVÉDSKO - Spojené štáty americké 5:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Davisov pohár: Rusko proti USA nečakane s Tursunovom