Davis Cup: Proti Ukrajine nenastúpi Kližan ani Mertiňák

Martin Kližan (33. v ATP) chýba v daviscupovej zostave Slovenska po štyroch rokoch. V posledných zápasoch bol lídrom tímu.
Martin Kližan (33. v ATP) chýba v daviscupovej zostave Slovenska po štyroch rokoch. V posledných zápasoch bol lídrom tímu. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|28. jan 2013 o 17:21

Favoritom je domáci tím, my sa pokúsime o prekvapenie - vraví pred daviscupovým zápasom v Kremenčuku šéf výpravy Moška.

BRATISLAVA. Definitívne bez jednotky tímu Martina Kližana a špecialistu pre štvorhru Michala Mertiňáka nastúpia tenisti Slovenska v závere týždňa v zápase 1. kola prvej skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára proti Ukrajine. Obaja sú zranení, nestačili sa doliečiť.

„V tejto situácii sú favoritmi domáci Ukrajinci," zareagoval na zmenu vedúci slovenskej výpravy v Kremenčuku Igor Moška. „Majú dvadsiateho tretieho hráča svetového rebríčka Alexandra Dolgopolova, očakávajú od neho dva body. My sa pokúsime o prekvapenie."

Jedného bolí zápästie, druhého chrbát

Dvadsaťtriročný Kližan sa vrátil z Austrálie s boľavým zápästím, pár dní si dal voľno. Včera skúšal v Bratislave trénovať so svojím koučom Karolom Kučerom, ale nešlo to.

„Ruka ma stále bolí, najmä pri forhende. Servis som preto ani neskúšal. Do Kremenčuku nepocestujem," oznámil ľavák Kližan, ktorý bol pred dvoma rokmi v Bratislave strojcom víťazstva nad Ukrajinou. V zápase o záchranu v „druhej lige" vybojoval dva body v singloch, Slovensko zvíťazilo na antuke 4:1.

Kližan už mal podobné zranenie, vtedy dostal sadru a nehral šesť týždňov. Teraz verí, že prestávka bude kratšia. Ak by zápal v zápästí neustupoval, na budúci týždeň odriekne štart na turnaji v Záhrebe.

Slovenská výprava dúfala, že by ju v utorok mohli doplniť dvaja hráči, ale ani deblista Mertiňák nie je fit. Pri sobotňajšom tréningu ho seklo v krížoch.

„Beriem lieky, dostávam infúzie. Už sa cítim lepšie, ale v Davis Cupe radšej nech hrajú zdraví hráči," povedal 44. tenista svetového rebríčka vo štvorhre. Zranenie chrbta sa mu opakuje po dvoch rokoch, vtedy maródoval dva mesiace.

Prvým hráčom Slovenska bude v zápase s Ukrajinou Lukáš Lacko (49.) a daviscupovú premiéru by mal zažiť Andrej Martin (178.). Vo štvorhre nastúpia Filip Polášek s Igorom Zelenayom.

Ukrajinci s Dolgopolovom

Do zostavy Ukrajiny sa po šiestich rokoch vrátil Dolgopolov. Po voľbe nového prezidenta Sergeja Mošaka urovnal svoj spor s národným zväzom. Včera už trénoval s tímom v Kremenčuku. Doplnia ho Sergij Stachovskij (109. v ATP), Iľja Marčenko (150.), Ivan Sergejev (152.).

„Dolgopolov vie zahrať na všetkých povrchoch, sila domáceho tímu s ním narástla," poznamenal Moška. „Uvidíme, v akej forme sa predvedie druhý domáci singlista Stachovskij. Mimoriadne dôležitá bude sobotňajšia štvorhra."

Zápas Ukrajina - Slovensko vyžrebujú vo štvrtok, cez víkend sa hrá v hale na tvrdom povrchu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup: Proti Ukrajine nenastúpi Kližan ani Mertiňák