To, čo urobil, bolo úžasné, hovorí víťaz. Majster sveta sa obetoval pre úspech tímu

Jasper Philipsen (v strede) sa stal víťazom monumentu Miláno - San Remo 2024.
Jasper Philipsen (v strede) sa stal víťazom monumentu Miláno - San Remo 2024. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Miroslav Kováčik|16. mar 2024 o 20:35

Van der Poel zohral dôležitú rolu pri víťazstve Philipsena.

BRATISLAVA. Keď čakal na to, že ho hlásateľ zavolá na stupne pre víťazov, bol zamyslený. Akoby si v hlave prehrával záverečné metre a premýšľal, či mohol urobiť niečo inak. 

Austrálsky cyklista Michael Matthews mal na dosah prvý triumf na monumentálnej klasike, možno bližšie už k nemu nikdy nebude. 

V poradí 115. edícií pretekov Miláno - San Remo nepatril do okruhu najväčších favoritov, ale zvládol ich výborne a napokon ho o pár centimetrov zdolal len Belgičan Jasper Philipsen. 

"Je to ťažké. Pódium ma teší, ale je to pre mňa trpké, pretože to bolo tesné. Zajtra ráno budem spokojný s mojím výkonom.

Avšak teraz, keď som bol po toľkých pódiách tak blízko k zisku monumentu, je to pre mňa ťažké," povedal rodák z Canberry pre Eurosport. 

Matthews: Nič by som nemenil

Matthews sa v závere držal za Madsom Pedersenom, ktorému pripravoval pozíciu jeho tímový kolega a víťaz z roku 2021 Jasper Stuyven.

Práve Belgičanovi sa musel Matthews v úvode svojho šprintu vyhýbať, no napriek tomu poriadne dupol do pedálov. Zdalo sa, že víťazstvo bude jeho, no v poslednej chvíli sa popri bariére dostal cez neho Philipsen.

VIDEO: Zostrih z monumentálnej klasiky Miláno - San Remo 2024

"Sú to moje najobľúbenejšie preteky. Vždy mám na štarte úsmev na tvári a byť na pódiu je niečo výnimočné. Ak mám byť úprimný, myslím si, že som všetko urobil perfektne, nič by som nemenil," doplnil.

Na prvý pohľad nebolo jasné, kto vyhral. "Podobne tesné to bolo naposledy medzi Kwiatkowskim a Saganom," vravel komentátor Štěpán Straka.

Napokon však v cieli mohol zodvihnúť bicykel nad hlavu Philipsen, ktorý po druhom mieste na vlaňajšom Paríž - Roubaix pridal do zbierky svojich triumfov prvé monumentálne víťazstvo.

Po ôsmich rokoch sa stal prvým šprintérom, ktorý ovládol Miláno - San Remo, celkovo ako pätnásty Belgičan. "Je to neuveriteľné, som veľmi hrdý. Vyhrať monument je niečo, o čom snívate," povedal.

Rozhodlo päť centimetrov

Philipsen je aktuálne najlepší šprintér v cyklistickom pelotóne, aj keď ho pred troma dňami zdolal na klasike Nokere Koerse jeho krajan Tim Merlier.

Dvadsaťšesťročný rodák z mesta Ham v ostatných dvoch ročníkoch Tour de France vyhral dokopy šesť etáp a na konte má už 44 víťazstiev. 

Jasper Philipsen (vpravo) zdolal Michaela Matthewsa v závere Miláno - San Remo 2024.
Jasper Philipsen (vpravo) zdolal Michaela Matthewsa v závere Miláno - San Remo 2024. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)

"Trochu som sa obával Matthewsa, bol naozaj silný. Šprint po skoro 300 kilometroch je trochu iný. Som šťastný, že tých päť centimetrov hralo v môj prospech a zdolal som ho," povedal Philipsen.

Aj v tomto prípade sa ukázalo, že cyklistika je kolektívny šport a všetko ide správne vtedy, keď dobré vzťahy v tíme zatienia vlastné egá.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»To, čo urobil, bolo úžasné, hovorí víťaz. Majster sveta sa obetoval pre úspech tímu