Sagan zlyhal v tom, v čom vynikal. Šprintovať už nemalo zmysel

Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral tretiu etapu pretekov Tirreno - Adriatico 2023.
Belgický cyklista Jasper Philipsen vyhral tretiu etapu pretekov Tirreno - Adriatico 2023. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Miroslav Kováčik|8. mar 2023 o 16:15 (aktualizované 8. mar 2023 o 17:15)

Vynikajúcu prácu odviedol Mathieu van der Poel.

Tirreno - Adriatico 2023

3. etapa (Follonica - Foligno, 216 km):

1.

Jasper Philipsen

Belgicko

Alpecin-Deceuninck

5:19:08 h

2. 

Phil Bauhaus

Nemecko

Bahrain - Victorious

+ 0 s

3.

Biniam Girmay

Eritrea

Intermarché - Circus - Wanty

+ 0 s

4.

Matteo Moschetti

Taliansko

Q36.5 Pro Cycling Team

+ 0 s

5.

Simone Consonni

Taliansko

Cofidis

+ 0 s

6.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 0 s

18.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 0 s

FOLIGNO. Pred treťou etapou cyklistických pretekov Tirreno - Adriatico 2023 pôsobil trojnásobný majster sveta tradične uvoľneným dojmom.

Peter Sagan si nič nerobil ani z toho, že v utorok mu nevyšiel špurt a obsadil až jedenáste miesto. "Je to ok. Som šťastný, že som nespadol, pretože včera to bolo veľmi nebezpečné," povedal v krátkom interview.

Pri otázke na jeho formu odpovedal, že všetko ide dobre a jeho aktuálnu výkonnosť nemožno hodnotiť podľa jedného špurtu.

"Dnes to bude ďalšia dobrá príležitosť pre hromadný šprint, ale uvidíme, pretože je veterno a táto etapa je o niečo ťažšia než tá druhá," upozorňoval Sagan.

Priebeh etapy dlho nebol príliš zaujímavý. Desať kilometrov pred cieľom však zaútočila pätica tímu Jumbo-Visma, ktorá rozdelila pelotón na viaceré časti. Vpredu nechýbali Primož Roglič, Wout van Aert či Julian Alaphilippe.

Aktivita holandského tímu však napokon nebola úspešná a približne štyri kilometre pred páskou ich dostihol pelotón vedený tímom Soudal - Quick Step.

Peter Sagan bol 800 metrov pred cieľom blízko veľkého favorita Fabia Jakobsena. Záver bol pomerne technický, čo žilinskému rodákovi zvyklo svedčať.

VIDEO: Posledný kilometer 3. etapy Tirreno - Adriatico 2023

Aj svoje posledné veľké víťazstvo na pretekoch Okolo Švajčiarska dosiahol vlani najmä vďaka tomu, že fantasticky zvládol prejazd ostrou ľavotočivou zákrutou a vypracoval si oveľa lepšiu pozíciu než Alexander Kristoff.

Tentokrát však kombináciu zákrut slovenský cyklista nezvládol a ušiel mu vlak, ktorého vodičom bol majster sveta v cyklokrose Mathieu van der Poel. Dokonale natiahol pelotón a sto metrov pred cieľom poslal dopredu Philipsena.

Ten ukázal svoju rýchlosť, a tak van der Poel mohol už 30 metrov pred cieľom dvíhať ruky na radosť z víťazstva svojho tímového kolegu.

Sagan sa do špurtu vôbec nedostal, prakticky ani nešiel zo sedla. Vedel, že je to už zbytočné. Napokon ho klasifikovali na 18. mieste.

V celkovom poradí nenastali zmeny. Na čele sa udržal víťaz úvodnej časovky Filippo Ganna, ktorý vedie o 28 sekúnd pred Lennardom Kämnom.

Priebežné poradie po 3. etape

1.

Filippo Ganna

Taliansko

Ineos Grenadiers

10:38:09 h

2.

Lennard Kämna

Nemecko

Bora-Hansgrohe

+ 28 s

3.

Magnus Sheffield

USA

Ineos Grenadiers

+ 30 s

4.

Brandon McNulty

USA

UAE Emirates

+ 34 s

5.

Thymen Arensman

Holandsko

Ineos Grenadiers

+ 39 s

6.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 41 s

68.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 1:44 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan zlyhal v tom, v čom vynikal. Šprintovať už nemalo zmysel