Začínal v spoločnosti slonov či levov. Froome je svetový unikát

Britský cyklista Chris Froome.
Britský cyklista Chris Froome. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|14. sep 2021 o 07:00

Chris Froome sa predstaví na pretekoch Okolo Slovenska.

BRATISLAVA. Jubilejný 65. ročník cyklistických pretekov Okolo Slovenska bude výnimočný vo viacerých ohľadoch.

Nielenže sa na nich prvýkrát zúčastní domáca hviezda Peter Sagan, ale premiérovo figuruje v štartovej listine víťaz Tour de France. A hneď štvornásobný.

Brit Chris Froome patrí medzi najväčšie osobnosti cyklistiky. A nič na tom nemení ani fakt, že vo veku 36 rokov už zaostáva za najlepšími a na etapové víťazstvo čaká viac ako tri roky.

"Toto tu ešte nebolo. Keby sme to porovnali s iným športom, tak to je, ako keby vo futbale prišli Messi s Ronaldom," povedal k účasti Sagana s Froomeom na pretekoch Okolo Slovenska prezident cyklistického zväzu Peter Privara.

Zaujal na charitatívnych pretekoch

Froome nepochádza z krajiny, ktorá patrí medzi cyklistické veľmoci. Narodil sa totiž v kenskom Nairobi, kam emigrovali jeho rodičia. Nevyrastal vo vychýrených cyklistických akadémiách, ale v divokej africkej prírode.

Vo viacerých rozhovoroch spomínal, že keď v detstve jazdil, tak prechádzal okolo slonov, levov či hrochov. Nebolo to pre neho nič netradičné.

Jeho cesta na vrhol sa líši od súčasnej generácie. Na prvých pretekoch sa zúčastnil ako trinásťročný, pričom išlo len o charitatívne podujatie. Podstatnejšie ako jeho víťazstvo bolo to, že zaujal Davida Kinjaha, bývalého kenského cyklistu.

"Po pretekoch mi povedal: Jazdíš veľmi dobre, mal by si ísť trénovať s nami," zaspomínal si Froome pre web BBC.

V sprievode svojej matky strávil dva týždne s Kinjahom a jeho pretekármi. "Boli to týždne, na ktoré som sa veľmi tešil," dodal.

Nešlo to však tak hladko, ako by si mladý Froome predstavoval.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Začínal v spoločnosti slonov či levov. Froome je svetový unikát