V spore peniaze verzus bezpečnosť tentokrát vyhral zdravý rozum

Jazdci tímu Bora-Hansgrohe nastupujú do tímového autobusu, aby sa presunuli na nový štart 16. etapy.
Jazdci tímu Bora-Hansgrohe nastupujú do tímového autobusu, aby sa presunuli na nový štart 16. etapy. (Autor: twitter tímu Bora)
Miloslav Šebela|21. máj 2024 o 14:50

Organizátori chceli, aby cyklisti napriek sneženiu absolvovali celú etapu Giro d'Italia.

BRATISLAVA. Pred štratom16. etapy na Giro d‘Italia vládol veľký chaos. Ani pol hodinu pred oficiálnym štartom pretekári nevedeli, čo bude nasledovať

Podľa rozpisu etapy mali cyklisti v utorok prejsť najvyšším bodom pretekov, lenže počasie bolo proti. 

Odštartujú cyklisti na etapu cez priesmyk vo výške 2500 metrov podľa plánu, alebo pôjde len o neutralizovaný presu alebo rovno sadnú do autobusov? 

Už v pondelok vyjadrili cyklisti obavy z extrémnych podmienok. Podľa predpovede mala byť teplota v priesmyku Umrail pass 2 stupne Celzia a do toho bolo hlásené sneženie. 

Kritickým bodom bol dlhý zjazd

V pondelok ešte jazdci neboli celkom jednotní a pripúšťali, že by etapu prešli. V utorok ráno ju však nik z nich nechcel za týchto podmienok absolvovať. 

Viacerí upozornili, že problémom nie je samotné sneženie, ale extrémne dlhý zjazd z tohto priesmyku. Cesta bude pri nízkych teplotách a snežení veľmi šmykľavá a hrozili vážne pády. Cyklisti teda odhlasovali, že za týchto okolností etapu neabsolvujú.

„Musíme trvať na svojom,“ vravel Mauri Vansevenant pre Sporzu. 

„Je rok 2024 a stále tu máme dinosaurov, ktorí nechcú vidieť cyklistiku aj z ľudskej stránky,“ hneval sa Ben O‘Connor. 

„Už tu na štarte sneží a o 600 metrov vyššie bude situácia len horšia. V zjazde by to za týchto okolností bol hazard," hovoril Tadej Pogačar pre Eurosport.

Organizátorom išlo o zisk

Bezpečnosť a extrémne ochladenie sú pochopiteľné, aby etapu skrátili. Prečo teda organizátori bojovali za to, aby cyklisti odštartovali podľa plánu? 

Financie. 

Livigno zaplatilo 400-tisíc eur organizátorom Gira za to, že je cieľovým mestom a tiež hostí aj štart etapy. Nie je to málo. 

Prirodzene, ak by etapa v Livignu neodštartovala a etapu organizátori skrátili, svoj nárok by si známe alpské stredisko uplatňovalo v ďalších rokoch, ale už bez poplatku. Organizátori teda bojovali o to, aby im peniaze ostali. 

V utorok sa pokúšali presvedčiť cyklistov, aby etapu absolvovali v plnej dĺžke.

Nakoniec však ustúpili. Šestnástu etapu skrátili na 120 km so štartom blízko Prato allo Stelvio. V Livignu absolvovali cyklisti prezentáciu a nastúpili do autobusov, ktoré ich previezli na miesto nového štartu.

Záver etapy zostal nezmenený a cyklistov stále čakajú dve stúpania - Passo Pinei (1437 m) a Monte Pana (1625 m).  

Že je počasie skutočne nepriaznivé dokazuje cesta z Livigna. Tím Wanty zverejnil na sociálnych sieťach fotku zasneženej krajiny s popisom: "Ideme na stretnutie so Santa Clausom."

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»V spore peniaze verzus bezpečnosť tentokrát vyhral zdravý rozum