Cobo vyhral 15. etapu Vuelty, stal sa aj celkovým lídrom

(Autor: ilustračné - ap)
SITA|4. sep 2011 o 18:09

V závere s 20% stúpaním, mal najviac síl Cobo Acebo, ktorý prišiel do cieľa so 48-sekundovým náskokom pred trojčlennou skupinkou.

ANGLIRÚ. Španielsky cyklista tímu Geox-TMC Juan Jose Cobo Acebo sa stal víťazom nedeľňajšej kráľovskej 15. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa (Ávila - Anglirú 144,2 km), ktorej cieľ bol tesne za vrcholom Alto del Anglirú v nadmorskej výške 1592 m nad morom.

Tridsaťročný Španiel sa pred druhým dňom voľna vyzliekol z červeného trička dovtedajšieho vedúceho pretekára Brita Bradeleya Wigginsa.

Záverečný 12 km dlhý výstup na Alto del Anglirú (1592 m n. m.) roztrhal pelotón na malé skupinky. V závere s 20% stúpaním, mal najviac síl Cobo Acebo, ktorý prišiel do cieľa so 48-sekundovým náskokom pred trojčlennou skupinkou, ktorú do cieľa priviedol Holanďan Wouter Poels (Vacansoleil-DCM), pred Rusom Denisom Meňšovom (Geox-TMC) a Christopherom Froomom (Sky).

Až za nimi na piatej pozícii prišiel do cieľa s 81-sekundovou stratou Wiggins, ktorý sa po etape zosunul až na 3. miesto celkového poradia za Coba Aceba a krajana Frooma.

"Dnes to bola fantastická etapa. Vedel som, že sa prezlečiem do červeného dresu, ale víťazstvo na Anglirú... to je niečo neuveriteľné," povedal víťaz v cieli.

"Môj plán bol zaútočiť. Po druhom mieste v sobotňajšej etape som si povedal, že ak mi pôjdu nohy, mohol by som zaútočiť a tak som aj urobil. Dnes som sa cítil silný. Netušil som ako to dopadne vo finiši, no v cieli sa ukázalo, že som to urobil najlepšie, ako som len mohol," dodal po víťazstve v etape nový líder Vuelty Juan Jose Cobo Acebo.

Slovenskí pretekári došli do cieľa s vyššími stratami. Peter Sagan zaostal za víťazom o viac ako 14 a Martin Velits o viac ako 17 minút.

"Dnes to bolo skutočne náročné, hlavne ten nepríjemný záver. Prekvapujúco som sa cítil dobre a odviedol som pre náš tím Liquigas-Cannondale takú prácu, akú odo mňa čakali. V etape som potiahol, ťahal som aj v poslednom zjazde v závere etapy, čakal som, že sa naši Nibali a Capecchi utrhnú a pred posledným strmým kopcom som vystúpil a prenechal to už na nich. V predposlednom kopci bol ešte pád, mne sa vyplietlo koleso, tak som musel ísť dozadu, aby mi ho vymenili a potom som musel pelotón doskočiť." poznamenal po etape pre saganpeter.com Peter Sagan, ktorý si udržal tretiu priečku v bodovacej súťaži o zelený dres.

Výsledky - Vuelta a Espaňa 2011:

15. etapa (Ávila - Anglirú, 144,2 km): 1. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC 4:01:55 h, 2. Wout Poels (Hol.) Vacansoleil-DCM, 3. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC, 4.Christopher Froome (V. Brit) Sky Procycling všetci +48 s, 5. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling, 6. Igor Anton Hernandez (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 7. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek všetci +1:21 min, 8. Joaquin Rodriguez Oliver (Šp.) Kaťuša, 9. Sergej Lagutin (Uzb.) Vacansoleil-DCM, 10. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank všetci +1:35 min, ... 75. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +14:36, 103. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +17:19.

Poradie po 15. etape: 1. Juan Jose Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC 59:57:16 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky Procycling +20 s, 3. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +46, 4. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank +1:36 min, 5. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +2:37, 6. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC +3:01, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +3:06, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +3:27, 9. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +3:58, 10. Wout Poels (Hol.) Vacansoleil-DCM +4:13, ... 126. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 2:44:57 h, 134. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +2:53:30.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cobo vyhral 15. etapu Vuelty, stal sa aj celkovým lídrom