Čínsky idol Jao Ming potvrdil, že končí kariéru

Jao Ming v súboji s Pauom Gasolom.
Jao Ming v súboji s Pauom Gasolom. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop, SITA|20. júl 2011 o 08:41

Jao Ming potvrdil informácie amerických médií, že končí basketbalovú kariéru kvôli dlhotrvajúcim zdravotným problémom.

ŠANGHAJ. Činsky basketbalista Jao Ming definitívne potvrdil na tlačovej besede v rodnom Šanghaji, že ukončuje kariéru.

"Hovorí sa mi to ťažko, ale chcel by som vám všetkým povedať, že končím. Basketbal mi dal veľa, ďalej to však už nejde. Problémov bolo toľko, že sa nedalo rozhodnúť inak. Na druhej strane sa mi však otvárajú iné možnosti," povedal 229 centimetrov vysoký pivot, ktorá v NBA obliekal dres Houstonu Rockets. Vo svojej reči taktiež poďakoval protihráčom akými boli Shaquille O´Neal či Tim Duncan, ktorhí z neho spravili lepšieho basketbalistu.

Pre zranenia vynechal 250 zápasov

Hlavným dôvodom konca boli problémy s početnými zraneniami. Tie sa u neho množia od roku 2005, keď musel pre zlomený prst na nohe vynechať 21 zápasov.

Potom prišli ďalšie zranenia - pravé koleno, zlomená kosť v ľavej nohe, s ktorou sa trápi doteraz. Lekári mu ju operatívne spevnili, ale nikdy sa mu nezrástla dostatočne na to, aby mohol podstúpiť potrebnú záťaž. Za posledných šesť sezón vynechal 250 zápasov.

„Neviem, či budem vedieť zo seba dostať to najlepšie,“ povedal pred rokom China Daily. V nasledujúcom ročníku odohral len päť zápasov.

„Jao sa snažil spraviť to, čo sa hráčovi jeho výškových parametrov nikdy nepodarilo a to byť prvou hviezdou vo svojom tíme. Jeho telo, žiaľ, na to doplatilo,“ povedal pre yahoo.com bývalý tréner Houstonu Jeff Van Gundy.

V NBA odohral tridsaťročný pivot deväť sezón, v ktorých si vyslúžil miesto v basketbalovej histórii. V každom ročníku patril k najlepším hráčom a medzi pivotmi mal len malú konkurenciu. V lige odohral 486 zápasov, v ktorých si udržal priemer 19 bodov, 9 doskokov a 2 bloky.

Jao bol na palubovke obávaný súper, ale mimo nej ho mali protihráči radi pre jeho slušnosť a kamarátsku povahu.

„Spojil dva svety, lige otvoril nové možnosti a rozšíril ju do sveta, kde basketbal nebol nikdy taký populárny ako teraz,“ povedal pre zámorské médiá Kobe Bryant.

Vtipmi bavil médiá aj hráčov

Vstup šanghajského rodáka do NBA v roku 2002 vyvolal v Číne obrovskú vlnu nadšenia. Prenosy z profiligy začalo v krajine vysielať viacero televízií a fanúšikovia vo veľkom skupovali suveníry.

Niektoré Jaove zápasy prenášalo v Číne až devätnásť televíznych staníc a odhadom ich videlo až dvesto miliónov ľudí. Jeho popularitu doma potvrdzujú aj víťazstvá v anketách o najlepšieho športovca v krajine.

Protihráči ho mali radi aj kvôli jeho vtipnej povahe, s ktorou vedel pobaviť všetkých aj vo vypätých chvíľach. Pamätný je jeho výrok, ktorý povedal pred jednou dopingovou kontrolou, ktorú absolvoval so spoluhráčmi z Houstonu, keď povedal: "Prečo som jediný, kto tu nie je nervózny?."

Jao takisto rád zdôrazňoval, že dobre nepočuje na jedno ucho, čo nebola až taká pravda a podľa ľudí z jeho okolia to bol tiež jeden z kúskov. "To, že Jao dokázal byť hneď po príchode do USA vtipný bola jedna z jeho najväčších zbraní, preto ho mali všetci radi," povedal krídelník Shane Battier, ktorý odohral s Mingom viacero sezón.

Obrovitý pivot sa objavil aj vo viacerých vtipných reklamách, kde potvrdil svoj zmysel pre humor.

Svadba ako z britskej kráľovskej rodiny

Doma v Číne bol veľmi populárny. Keď v roku 2008 prichádzal Jao do Pekingu na olympijské hry, ochranka ho musela pustiť zvláštnymi vchodmi, aby sa dostal okolo veľkého davu fanúšikov. Podobne ľudia vnímali aj svadbu s vyvolenou Je Li, ktorú vysielali čínske televízie v priamom prenose a bola rovnako populárna ako svadba britského princa Williama.

Podľa odborníkov sa Jao nevytratí z povedomia ani po konci kariéry. Je tvárou mnohých značiek, v Houstone vlastní reštauráciu a takisto mu patrí čínsky basketbalový klub Šanghaj Sharks. "Určite nechce, aby sme ho ľutovali, o tom som presvedčený. Osobne mi je ľúto, že končí, ale on má toľko iných predností, ktoré môže ponúknuť. Som presvedčený o tom, že o ňom ešte budeme počuť," doplnil pre Houston Chronicle Van Gundy.

Jedna z vtipných reklám, v ktorej vystupuje Jao Ming

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Čínsky idol Jao Ming potvrdil, že končí kariéru