Cibulková vypadla na Australian Open v osemfinále

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: ap)
TASR|26. jan 2009 o 04:13

Slovenská tenistka nestačila v osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne na Rusku Dementievovú, ktorá zostáva v roku 2009 stále nezdolaná.

Melbourne. Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela v osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Nasadená osemnástka podľahla olympijskej šampiónke z Pekingu turnajovej štvorke Ruske Jelene Dementievovej za 75 minút hladko v dvoch setoch 2:6 a 2:6.

Fotogalériu nájdete na sport.sme.sk

Cibulková napriek prehre dosiahla v Melbourne životný singlový úspech na podujatiach veľkej štvorky. Vďaka postupu medzi elitnú šestnástku zinkasuje prémiu 61.532 dolárov a do rebríčka WTA jej pribudne 280 bodov. V jeho novom vydaní sa s určitosťou posunie z 19. miesta vyššie, vlani pri premiére v hlavnej súťaži na Australian Open skončila'hneď v 1. kole na rakete Talianky Flavie Pennettovej.

Dementievová stále bez prehry

Dementievová v dueli proti Cibulkovej naplno potvrdila výbornú formu a v tomto roku ešte stále neokúsila trpkosť prehry. Víťazka turnajov v Aucklande a Sydney natiahla svoju úspešnú sériu už na 14 zápasov, pričom odplatila Cibulkovej vlaňajšiu prehru z turnaja WTA v Montreale. Vo vzájomnej bilancii vedie Ruska 2:1, v Melbourne nadviazala na triumf nad Cibulkovou z turnaja v Miami.

Dementievová má v prípade zisku premiérového grandslamového titulu šancu vystriedať Srbku Jelenu Jankovičovú na poste ženskej svetovej jednotky. Vo štvrťfinále sa stretne so Španielkou Carlou Navarrovou Suarezovou, ktorá v osemfinále vyradila svoju krajanku Anabel Medinovú Garriguesovú.

Cibulková hneď v úvodnom geme osemfinálového zápasu s Dementievovou stratila svoje podanie. Slovenke sa síce následne podarilo otočiť na 2:1, no ďalších desať gemov sa stalo korisťou Dementievovej, ktorá predvádzala v Hisense aréne agresívny celodvorcový tenis s množstvom víťazných úderov z forhendovej i bekhendovej strany. Ruska ťažila z výborného pohybu, umne rozdeľovala loptičky do oboch rohov dvorca a pripravovala si dobré pozície na zakončenie výmeny. Aj druhé dejstvo bolo jasne v réžii Dementievovej. Rodáčka z Moskvy si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 5:0 a hoci Cibulkovej sa podarilo odvrátiť hrozbu "kanára" a znížiť na 2:5, v ôsmom geme premenila Ruska po víťaznom bekhendovom longlajne pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal.

Dementievová tak prvýkrát v kariére postúpila na Australian Open medzi elitnú osmičku. "Som rada, že sa mi v Melbourne konečne podarilo prejsť cez osemfinále. Proti Dominike som odohrala veľmi dobrý zápas, no ťažko povedať, či bol najlepší v tejto sezóne. S mojim výkonom som však veľmi spokojná, hrala som bez výkyvov a od začiatku som diktovala tempo. Určite ma motivoval aj fakt, že v prípade celkového triumfu sa môžem stať svetovou jednotkou," povedala pre akreditované médiá Dementievová, ktorá v roku 2009 zatiaľ nepozná nič iné ako víťazstvá. "Nemám žiadny tajný recept na úspešné výsledky, je za tým kopec driny a poctivej roboty," dodala sympatická Ruska.

Hantuchová už vo štvrťfinále štvorhry

Daniela Hantuchová a Japonka Ai Sugijamová sa prebojovali do štvrťfinále štvorhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára, dotácia 23,14 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku). Deviatky deblovej súťaže zvíťazili v pondelňajšom stretnutí osemfinálového 3. kola nad nenasadeným maďarsko-ruským párom Ágnes Szávayová, Jelena Vesninová za 63 minút suverénne 6:1, 6:2 a majú istotu spoločného šeku na 55 400 AUD.

Postupujúce premenili 4 z 5 brejkbalov a odvrátili všetkých 7 takýchto možností súperiek. Medzi najlepšími ôsmimi dvojicami si zmerajú sily s deblovým párom Cara Blacková, Liezel Huberová (1-Zimb./USA). Pôjde teda o súboj s jednotkami párového svetového rebríčka i tohto podujatia a takisto o reprízu nedávneho stretnutia v Brisbane, v ktorom mali Hantuchová a Sugijamová nečakane navrch (7:5, 3:6, 10:3). Tieto dvojice si zmerali sily v rovnakej fáze Australian Open predvlani a Blacková s Huberovou vtedy triumfovali 6:1, 6:4.

Slovenská tenistka bola v roku 2002 v deblovom finále

Dvadsaťpäťročná popradská rodáčka Hantuchová (48. v párovom renkingu WTA Tour, bola však už aj na 5. mieste) hrá vo štvorhre na Grandslame Ázie a Pacifiku po deviaty raz a jej miestnym maximom je prienik do finále v sezóne 2002 so Španielkou Arantxou Sánchezovou-Vicariovou. So Sugijamovou boli v roku 2006 v osemfinále a predvlani v spomenutom štvrťfinále, takže teraz vyrovnali svoj miestny spoločný deblový rekord. Vlani Hantuchová a Američanka Lindsay Davenportová nenastúpili na osemfinále štvorhry proti neskorším šampiónkam, ukrajinským sestrám Aľone a Kateryne Bondarenkovým.

Zverenkyňa Alberta Portasa Hantuchová ako obhajkyňa melbournského singlového semifinále prehrala v piatok v 3. kole dvojhry s Francúzkou Alizé Cornetovou 6:4, 4:6, 2:6. V miešanej štvorhre na AO 2009 nehrá.

dvojhra - osemfinále:

Jelena Dementievová (4-Rus.) - Dominika CIBULKOVÁ (18-SR) 6:2, 6:2

Štvorhra žien - 3. kolo (osemfinále):

Daniela Hantuchová, Ai Sugijamová (9-SR/Jap.) - Ágnes Szávayová, Jelena Vesninová (Maď./Rus.) 6:1, 6:2 za 63 minút (32, 31)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková vypadla na Australian Open v osemfinále