Cibulková skončila na Australian Open v mixe, v semifinále dvojhry sú tri Rusky

Serena Williamsová
Serena Williamsová (Autor: ap)
SITA|28. jan 2009 o 09:00

Skvelý obrat Sereny Williansovej v dueli s Kuznecovovou zabránil v ženskom singli na úvodnom grandslame roka čisto ruskému semifinále.

MELBOURNE. Slovenská tenistka Dominika Cibulková a Rakúšan Jürgen Melzer neuspeli vo štvrťfinále miešanej štvorhry na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára, dotácia 23,14 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku).

  • Cibulková a Melzer skončili vo štvrťfinále miešanej štvorhry
  • Dementievová nedala mladej Španielke šancu
  • Serena Williamsová predviedla pevné nervy
  • Verdasco vyradil Tsongu

Cibulková a Melzer podľahli v stredajšom súboji dvoch nenasadených dvojíc Francúzke Nathalie Dechyovej a Izraelčanovi Andymu Ramovi za 52 minút 5:7, 1:6.

Fotogalériu nájdete na sport.sme.sk

Cibulková s Melzerom začali lepšie a nad vlaňajšími semifinalistami majstrovstiev Austrálie a šampiónmi Roland Garros 2007 viedli po úvodnom brejku a jeho potvrdení 3:1. Od tohto momentu však fiftíny rýchlejšie a viac pribúdali na stranu Dechyovej a Rama. Od rovnovážneho stavu 5:5 v prvom sete získal slovensko-rakúsky pár do konca stretutia už len jediný gem. Odvracali ním za stavu 0:5 v druhom dejstve črtajúcu sa možnosť inkasovania "kanára".

Devätnásťročná Cibulková touto prehrou prerušila svoju tohtoročnú austrálsku sériu štyroch víťazných duelov v miešanej štvorhre v rade. Prvé dva dosiahla spolu s Dominikom Hrbatým v rámci Hopmanovho pohára v Perthe, kde napokon celkovo triumfovali. Ďalšie dva víťazné mixy sa v jej prípade zrodili už v Melbourne po boku jej priateľa Melzera. Za štvrťfinálovú účasť si medzi sebou rozdelia 15 490 AUD.

Slovnskému tenisu zostala po rozlúčke Cibulkovej v mixe v hre na Australian Open už len Daniela Hantuchová, ktorá bude ešte spolu s Japonkou Ai Sugijamovou bojovať o postup do finále vo štvorhre žien.

Miešaná štvorhra - štvrťfinále:

Nathalie Dechyová, Andy Ram (Fr./Izr.) - Dominika Cibulková, Jürgen Melzer (SR/Rak.) 7:5, 6:1

Dementievová treťou Ruskou v semifinále dvojhry

Aj treťou semifinalistkou dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára, dotácia 23,14 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) sa stala ruská tenistka, a to Jelena Dementievová, ktorá sa pridala ku krajankám Vere Zvonarevovej a Dinare Safinovej. Takáto prevaha "zbornej" sa nikdy v minulosti neudiala.

Olympijská víťazka z Pekingu 2008 Dementievová, ktorá ťahá sériu 15 jednotlivých triumfov, zdolala v úvodnom z dvoch stredajších štvrťfinále vo veľkej horúčave Carlu Suárezovú-Navarrovú za 95 minút 6:2, 6:2, teda rovnakým skóre, aké dosiahla v osemfinálovom 4. kole proti Slovenke Dominike Cibulkovej.

Nenasadená Španielka pritom mohla potrápiť štvorku svetového rebríčka WTA Tour i tohto podujatia oveľa výraznejšie, potrebovala však získať viac ako 2 fiftíny zo vstupných štyroch gemov či premeniť aspoň jeden z desiatich brejkbalov, ktoré si počas zápasu s favoritkou vytvorila.

Víťazka tohtoročných turnajov v Aucklande a Sydney Dementievová si v semifinále zmeria sily s úspešnou z nasledujúceho duelu Svetlana Kuznecovová (8-Rus.) - Serena Williamsová (2-USA). Len tieto dve aktérky zo všetkých štvrťfinalistiek Australian Open 2009 už majú na konte aspoň jeden grandslamový titul. Safinová, Dementievová i S. Williamsová disponujú šancou vystriedať Srbku Jelenu Jankovičovú na poste jednotky renkingu už k 2. februáru.

Dvadsaťsedemročná Moskovčanka Dementievová sa prebojovala do semifinále na úrovni “veľkej štvorky“ po siedmy raz vo svojej kariére (zo 41 pokusov v hlavnej súťaži) a tretíkrát bez prerušenia, ale premiérovo na Grandslame Ázie a Pacifiku. V Melbourne bolo jej doterajším maximom osemfinále dosiahnuté v sezónach 2002, 2005, 2007 i vlani, keď v derby získala proti neskoršej šampiónke Marii Šarapovovej iba 2 gemy. Vo finále si zahrala na Roland Garros a US Open 2004.

O sedem rokov od Rusky mladšia rodáčka z Kanárskych ostrovov Suárezová-Navarrová, 46. v počítačovom poradí (teraz sa po prvý raz posunie do štvrtej desiatky hodnotenia), vyrovnala svoj rekord pochádzajúci z vlaňajšieho Paríža. Výkonnostne rapídne napredujúca Španielka vlani na AO pri svojom miestnom debute skončila v 2. kole kvalifikácie, keď si proti Poľke Marte Domachowskej pripísala iba 2 hry.

V stredu vyprodukovala táto premožiteľka Američanky Venus Williamsovej z 2. kola o 10 víťazných úderov menej (14:24) a bola slabšia aj v štatistike nevynútených chýb (28:24). Po vlastnom prvom podaní získala subtílna Suárezová-Navarrová len 43% fiftínov. Rusku nezastavilo ani 10 dvojchýb. Využila 4 z 5 brejkbalov. Dementievová bude jednotkou rebríčka už v prípade, že sa pri rieke Yarra dostane do finále proti inej súperke, ako Safinovej. Eventuálny duel so sestrou Marata Safina by bol priamym duelom o prvú priečku.

Dvojhra žien - štvrťfinále:

Jelena Dementievová (4-Rus.) - Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) 6:2, 6:2 za 95 minút

Serena Williamsová do semifinále zo stavu 5:7, 3:5

Ruský tenis bol veľmi blízko k istote zisku titulu z dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára, dotácia 23,14 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) už pred semifinále. Po postupe Very Zvonarevovej, Dinary Safinovej a Jeleny Dementievovej viedla Svetlana Kuznecovová v stredajšom záverečnom štvrťfinále nad favorizovanou Američankou Serenou Williamsovou 7:5 a 5:3, napokon však za 123 minút prehrala 7:5, 5:7, 1:6. Ani prienik troch členiek "zbornej" medzi najlepšie štyri sa nikdy v minulosti na úrovni "veľkej štvorky" neudial.

Šampiónka z newyorských US Open 2004 Kuznecovová úplne zaslúžene bola len gem od vyradenia víťazky tohto podujatia zo sezón 2003, 2005 i 2007, v rozhodujúcich okamihoch sa však opäť preukázala povestná bojovnosť S. Williamsovej. Získala 5 gemov v rade a 10 z 11 a postarala sa o dokonalý obrat - ťažko vytušiteľný z predchádzajúceho diania.

Vo vstupnom dejstve bola pohyblivejšia, až zarážajúco aktívnejšia a koncentrovanejšia 23-ročná Petrohradčanka Kuznecovová trikrát o brejk vpredu, ale zužitkovala až druhé podávanie na zisk setu. Jediné dve grandslamové šampiónky z ôsmich aktuálnych melbournských štvrťfinalistiek absolvovali druhú časť už pod zatiahnutou strechou Arény Roda Lavera, keď organizátori aplikovali pravidlo pre prípad extrémnej horúčavy (teplota atakovala štyridsiatku) a zároveň prerušili dianie na zostávajúcich dvorcoch.

Držiteľke 9 titulov z úrovne „veľkej štvorky“ S. Williamsovej, dvojke svetového rebríčka WTA Tour i tohto podujatia, zmena pomohla, hoci sa to naplno prejavilo až v záverečnom dejstve. Odvrátila v ňom dva brejkbaly Rusky na zníženie na 2:3 a stanovila definitívu ďalším brejkom v šiestej hre.

Na zverenkyňu Oľgy Morozovovej Kuznecovovú, ôsmu v renkingu i „pavúku“, v záverečnej fáze zjavne doľahla strata obrovskej šance z koncovky druhého setu. Dovedna urobila 42 nevynútených chýb (7 dvojchýb), Američanka 27, z nich 18 ešte pod holým nebom a len polovičný počet vo dvoch „halových“ setoch. Na víťazné údery síce dominovala Ruska 32:22, ale z toho v prvej časti 12:4, potom len 20:18.

Serena Williamsová si v semifinále zmeria sily so štvorkou počítačového poradia i žrebu Dementievovou, nad ktorou síce vedie 4:3, ale ťahala za kratší koniec v ostatných troch dueloch. Nedávno v sydneyskom semifinále dostala debakel 3:6, 1:6. V druhom semifinále sa stretnú účastníčka rozhodujúceho zápasu na novembrových „výberových“ MS WTA Tour v katarskej Dauhe Zvonarevová (7.) a finalistka vlaňajšieho Roland Garros i augustových olympijských hier Safinová (3.), ktorá mala navrch v piatich z deviatich predchádzajúcich vzájomných duelov, ale raz skrečom a prehrala vo všetkých troch minuloročných súbojoch, zhodne bez zisku čo i len setu.

Safinová, Dementievová alebo Serena Williamsová určite vystriedajú Srbku Jelenu Jankovičovú na poste jednotky svetového rebríčka WTA Tour už k 2. februáru.

Dvojhra žien - štvrťfinále:

Serena Williamsová (2-USA) - Svetlana Kuznecovová (8-Rus.) 5:7, 7:5, 6:1 za 123 minút

Do semifinále Verdasco

Španielsky tenista Fernando Verdasco sa stal tretím semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo štvrťfinále si ako nasadená štrnástka poradil s vlaňajším finalistom Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom (5.) 7:6 (2), 3:6, 6:3, 6:2 a dosiahol životný úspech na podujatí veľkej štvorky. Verdasco sa v dueli o postup do finále stretne s víťazom súboja medzi svojím krajanom najvyššie nasadeným Rafaelom Nadalom a Francúzom Gillesom Simonom.

Verdasco v dueli proti Tsongovi nadviazal na výborný výkon z osemfinálového súboja proti Škótovi Andymu Murraymu. Španiel skvele podával i returnoval a predvádzal agresívny celodvorcový tenis. V prvom sete si obaja hráči držali svoje podanie a na rad prišiel tajbrejk, v ktorom jasne dominoval Verdasco. Druhé dejstvo sa stalo korisťou Tsongu, no v treťom mal opäť navrch Verdasco, ktorý si po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0. Španiel bol na koni, hneď na začiatku štvrtého setu prelomil podanie Tsongu a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 zakončil zápas esom. Verdasco mal stopercentnú úspešnosť premieňania brejkbalov, keď využil všetky štyri možnosti.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Fernando Verdasco (14-Šp.) - Jo-Wilfried Tsonga (5-Fr.) 7:6 (2), 3:6, 6:3, 6:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková skončila na Australian Open v mixe, v semifinále dvojhry sú tri Rusky