Cibulková ide v Austrálii ďalej, nepustila ani gem

Dominika Cibulková darovala súperke v prvom kole dvoch kanárov.
Dominika Cibulková darovala súperke v prvom kole dvoch kanárov. (Autor: FOTO - SITA)
SITA|20. jan 2009 o 15:15

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa suverénnym spôsobom prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

MELBOURNE. Slovenský tenis má v 2. kole dvojhry na Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára, dotácia 23,14 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) troch zástupcov. Po Dominikovi Hrbatom a Daniele Hantuchovej zvládla 1. kolo aj Dominika Cibulková, 19. vo svetovom rebríčku WTA Tour.

Nasadená osemnástka si v utorok poradila s juhoafrickou kvalifikantkou Chanelle Scheepersovou za 50 minút jednoznačne 6:0, 6:0. Cibulkovej ďalšou súperkou bude Taiwančanka Čan Jung-jan, momentálne 75. v renkingu a najlepšie 50. v júni 2007. Deblovú špecialistku, ktorá na úvod premohla svoju krajanku Hsieh Su-wei, zdolala zverenkyňa Vladimíra Pláteníka Cibulková dvakrát v juniorskom veku, vrátane osemfinále wimbledonskej súťaže dievčat v roku 2005. Čan z 11 predchádzajúcich vystúpení v singlovej hlavnej súťaži na úrovni "veľkej štvorky" ešte nebola za 2. kolom.

Cibulková v stretnutí ukončenom mečbalom naposledy podľahla rebríčkovo nižšie postavenej hráčke 23. júla 2008 v Los Angeles, a to Ruske Alle Kudriavcevovej, vtedy 104. v počítačovom poradí.

Prvé väčšie prekvapenie Grandslamu Ázie a Pacifiku 2009 ide na účet Poľky Agnieszky Radwanskej. Vlaňajšia miestna štvrťfinalistka a teraz deviata nasadená nenašla vo veľkom teple najmä v treťom sete recept na Ukrajinku Katerynu Bondarenkovú a prehrala za 139 minút 6:7 (7), 6:4, 1:6. "Nebol to môj deň. Fanúšikovia si počínali super rovnako ako v pondelok počas zápasu Marty Domachowskej, my sme sa však svojimi výkonmi nedokázali vyrovnať intenzite ich podpory. Podľahla som dnes súperke, nie horúčave či vetru. Robila som priveľa chýb a Kateryna z toho ťažila. V prvom sete mi chýbalo trochu šťastia. Keby som ho získala, všetko by možno dopadlo inak," cituje známu "chovateľku potkanov" Sport.pl.

Devätnásťročná Krakovčanka Radwanská, ktorú minulý rok v Melbourne Parku medzi najlepšími ôsmimi zastavila Hantuchová, urobila až 51 nevynútených chýb a aj vo víťazných úderoch zaostala za svojou o tri roky staršou súperkou (23:39). Sprievodnou kuriozitou tohto duelu je fakt, že obe aktérky majú tenisovo známe sestry - Aľonu Bondarenkovú a Urszulu Radwanskú.

Sestry Williamsové smerujú k vzájomnému súboju

Bezproblémový vstup má za sebou iná sesterská dvojica zložená zo Sereny a Venus Williamsovej. Melbournská šampiónka z rokov 2003, 2005 a 2007 Serena, dvojka turnaja, ktorá sa s Venus môže stretnúť už v semifinále, si za 75 minút poradila s Číňankou Meng Juan 6:3, 6:2. Držiteľke ázijskej voľnej karty nepovolila z dvoch možností ani jeden brejk a bude čeliť Argentínčanke Gisele Dulkovej (45.), proti ktorej má skóre 1:0. "Bolo tam trochu teplo," žartovala Serena, ktorá ani pri jubilejnej desiatej účasti neprehrala v 1. kole (na grandslamoch sa jej to celkovo nikdy nestalo), a vážnejšie dodala: "Veľmi extrémne podmienky... Ukazuje sa však, že bez ohľadu na ne dokážem hrať už v úvode roka prinajhoršom solídne."

V súvislosti s washingtonskou inauguráciou nového prezidenta USA Baracka Obamu S. Williamsová uviedla: "Úžasný moment pre celú Ameriku. Len pred niekoľkými dňami sme si pripomenuli narodenie bojovníka za občianske práva Martina Luthera Kinga a teraz budeme mať afroamerického prezidenta. Ráno som sa pozerala pred zápasom na telku, kde premietali veľké udalosti z amerických dejín a mala som z toho zimomriavky. Verím, že návrat ku koreňom a dôkladnejšie poznanie našej histórie robí zo mňa lepšieho človeka." Obamovi pritom sama nedala hlas: "Spolu s Venus patríme medzi Svedkov Jehovových a nezúčastňujeme sa na voľbách. Musíme totiž zostať politicky neutrálne."

Po svojom premiérovom triumfe z Australian Open túžiaca spomenutá Venus Williamsová, úradujúca majsterka sveta WTA Tour z novembrovej katarskej Dauhy, za 80 minút zdolala stovku renkingu Angelique Kerberovú 6:3, 6:3. Nemka sužovaná pravým kolenom pritom mala šance: v úvodnej časti znížila z 0:5 a v druhom sete nevyužila pri vlastnom podaní dve loptičky na náskok 4:1. Odvtedy zostala bez gemu. Šestku "pavúka" V. Williamsovú, sedemnásobnú grandslamovú šampiónku, vyzve v 2. kole španielska obranárka Carla Suárezová-Navarrová (46.). "Súperka hrala naozaj dobre. Po prvých piatich gemoch, v ktorých sa pokúšala o výnimočné údery, trochu zmenila prístup a začala hrať opatrnejšie. Je to ľaváčka a využívala túto skutočnosť vo svoj prospech. Je dobré nadobudnúť rytmus a ísť ďalej," uviedla V. Williamsová.

Dementievovej by prospel deň voľna navyše

S menšími ťažkosťami odštartovala svoje účinkovanie pri rieke Yarra olympijská víťazka z Pekingu 2008, Ruska Jelena Dementievová. Štvrtá nasadená, ktorá ťahá sériu 10 úspechov (tituly v Aucklande a Sydney) potrebovala tri sety, kým zlomila odpor miestnej debutantky, Nemky Kristiny Barroisovej (88.) - finalistky ITF Ritro Slovak Open 2006. Favoritka napokon zvíťazila za 127 minút 7:6 (4), 2:6, 6:1. Deviatimi dvojchybami pripomenula svoje niekdajšie priam povestné trápenie sa s podaním. V 2. kole sa pokúsi proti českej ľaváčke Ivete Benešovej (35.) nadviazať na bilanciu 3:0 z ich doterajších vzájomných súbojov. "Bez ohľadu na panujúcu veľmi náročnú klímu nebolo pre mňa jednoduché byť po toľkých zápasoch opäť v pohotovosti. Deň či dva voľna navyše po sydneyskom finále by mi určite prospeli, treba sa však aj cez takéto okolnosti dostať. Som rada, že sa mi to podarilo," vyhlásila Dementievová.

Gajdošovej prehra zo 4:2 v treťom sete

So súťažou sa rýchlo rozlúčila Jarmila Gajdošová. Dvadsaťjedenročná bratislavská rodáčka, ktorá na tomto podujatí už aj oficiálne reprezentuje Austráliu, podľahla skúsenej Francúzke Virginie Razzanovej 1:6, 7:6 (2), 4:6, hoci viedla v treťom sete 4:2. Po štvrtý raz v rade prehrala v Melbourne v 1. kole. "Teplo mi príliš neprekážalo, vietor však áno. Najmä svojou nevyspytateľnosťou - nefúkal z jednej strany, ale točil sa. Napríklad v poslednom geme: skúšala som zahrať krížny úder a loptička išla za sieť popri čiare," cituje Gajdošovú Sportal. Ďalšia naturalizovaná hostiteľka so slovanským pôvodom Anastasia Rodionovová podľahla osmičke žrebu, Ruske Svetlane Kuznecovovej, 2:6, 6:3, 3:6.

V papierovo atraktívnom súboji "mladých pušiek" Bieloruska Viktoria Azarenková naplno (6:2, 6:1) využila únavu Češky Petry Kvitovej z dosahovania jej premiérovej trofeje v Hobarte. Takisto 1:6, 2:6 podľahla Kvitovej krajanka Nicole Vaidišová Francúzke Séverine Bremondovej. Predvlaňajšia melbournská semifinalistka tým dokázala, že aj ako "Prepadák roka 2008" podľa Tennis Reporters ešte stále má kam klesať.

Murray bol na dvorci len 45 minút

Najvyššie nasadený aktér dvojhry mužov, Španiel Rafael Nadal, v tréningovom tempe zvíťazil nad 30-ročným Belgičanom Christophom Rochusom, 75. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom dueli za 77 minút jednoznačne 6:0, 6:2, 6:2. Líder svetového rebríčka nastrieľal v 22 gemoch 47 víťazných úderov proti siedmim a premenil 7 z 11 brejkbalov (sám nečelil žiadnemu). Najbližším súperom 22-ročného rodáka z Malorky, ktorý sa na AO ešte nedostal za semifinále, bude Chorvát Roko Karanušič, 92. v počítačovom poradí.

V 37-stupňovom teple (neskôr chvíľami aj viac ako 40 stupňov Celzia) v Aréne Roda Lavera príliš nezapotil štvrtý nasadený, Brit Andy Murray. Do 2. kola postúpil za 45 minút, keď jeho 34-ročný súper s tzv. chráneným renkingom Andrei Pavel odstúpil za stavu 2:6, 1:3 pre obnovené zranenie chrbta. Rumun predtým naposledy hral vo februári 2008 a teraz zrejme už nedokáže pomôcť ani daviscupovému tímu v marcovom súboji osemfinálového 1. kola svetovej skupiny proti favorizovaným Rusom v Sibiu.

"Vôbec prvýkrát som vyhral takýmto spôsobom, ale nemám z toho veru veľkú radosť," uviedol 21-ročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray, ktorý si zrejme ani nestihol spomenúť na nepríjemný zážitok proti rovnakému súperovi na US Open 2005. Vtedy počas päťsetového triumfu vracal priamo na kurte. Víťaz nedávneho turnaja v katarskej Dauhe a finalista septembrových US Open Murray je považovaný za jedného z najväčších kandidátov na celkový triumf. Na semifinále je naprojektovaný jeho súboj s lídrom rebríčka a najvyššie nasadeným Rafaelom Nadalom (v utorok ešte len bude hrať s Belgičanom Christophom Rochusom). Španiela zdolal 3. januára vo finále exhibičného turnaja v Abú Zabí v SAE 6:4, 5:7, 6:3. V 2. kole bude Murray čeliť inému Španielovi Marcelovi Granollersovi-Pujolovi (52.), nad ktorým zatiaľ vedie 2:0 - zhodne z antuky.

V súboji bývalých finalistov zvíťazil González

V jednom z najočakávanejších stretnutí utorňajšieho programu zdolal trinásty nasadený, Čiľan Fernando González, Austrálčana Lleytona Hewitta za 187 minút 5:7, 6:2, 6:2, 3:6, 6:3. Finalista spred dvoch rokov González prestrieľal svojho súpera vo víťazných úderoch 67:32, keď najmä z forhendu bol často neomylný a v piatom sete mu pomohla masáž ubolených nôh za stavu 3:2. Hneď po nej totiž dosiahol rozhodujúci brejk zavŕšený famóznym forhendovým krížnym obhodením. Niekdajší líder renkingu Hewitt (70. po jesennej operácii bedra) tradične bojoval burcovaný domácimi fanúšikmi, ale na strieborného medailistu z OH 2008 v Pekingu napokon nestačil. Austrálčan pri svojej trinástej účasti v hlavnej súťaži v Melbourne štvrtýkrát neprekročil prah 1. kola (predtým naposledy v roku 2002) a jeho miestnym maximom zostáva finále zo sezóny 2005, v ktorom prehral s Rusom Maratom Safinom. Čiľanovi podľahol na AO aj predvlani, a to v 3. kole. "Pozdávalo by sa mi byť ešte v hre, ale celkovo považujem môj január za dobrý základ do zvyšku sezóny. Po pár dňoch si pozriem videozáznam toho zápasu, aby som zistil, v čom a ako sa môžem zlepšiť," skonštatoval sklamaný Hewitt, ktorý kategoricky odmietol úvahy o ukončení svojej kariéry.

Vlaňajší melbournský finalista Jo-Wilfried Tsonga (v 1. kole vtedy vyradil Murraya) si v troch setoch poradil s Argentínčanom Juanom Monacom rovnako ako jeho krajan Gilles Simon so Španielom Pablom Andujarom a ďalší Francúz Gael Monfils s Argentínčanom Martinom Vassallom-Arguellom. Richard Gasquet potreboval štyri sety na vyradenie Argentínčana Diega Junqueiru. Z rešpektovaných zástupcov krajiny "galského kohúta" sa darilo aj držiteľke trofeje 2006 Amélie Mauresmovej. Bývalá jednotka systému premohla Bielorusku Oľgu Govorcovovú.

Za nečakané sa dajú označiť prehry Rusa Michaila Južného s rakúskym veteránom po operácii chrbta Stefanom Koubekom a Dmitrija Tursunova s Talianom Flaviom Cipollom, zatiaľ čo ďalší člen "zbornej" Igor Andrejev sa pozbieral zo stavu 0:2 na sety proti kanadskému kvalifikantovi Petrovi Polanskému. Inak, päťsetové vypätie s úspešným koncom zvládlo pozoruhodne veľa veteránov - Chorvát Ivan Ljubičič (29), Francúzi Arnaud Clément (31) a Sébastien de Chaunac (31) či Argentínčan Guillermo Caňas (31).

Výsledky - ženy, 1. kolo

Dominika Cibulková (18-SR) - Chanelle Scheepersová (JAR) 6:0, 6:0

Serena Williamsová (2-USA) - Meng Juan (Čína) 6:3, 6:2

Jelena Dementievová (4-Rus.) - Kristina Barroisová (Nem.) 7:6 (4), 2:6, 6:1

Venus Williamsová (6-USA) - Angelique Kerberová (Nem.) 6:3, 6:3

Svetlana Kuznecovová (8-Rus.) - Anastasia Rodionovová (Austr.) 6:2, 3:6, 6:3

Kateryna Bondarenková (Ukr.) - Agnieszka Radwanská (9-Poľ.) 7:6 (7), 4:6, 6:1

Flavia Pennettová (12-Tal.) - Mara Santangelová (Tal.) 6:2, 5:7, 6:2

Viktoria Azarenková (13-Biel.) - Petra Kvitová (ČR) 6:2, 6:1

Patty Schnyderová (14-Švajč.) - Kristina Mladenovicová (Fr.) 2:6, 6:4, 6:2

Amélie Mauresmová (20-Fr.) - Oľga Govorcovová (Biel.) 6:4, 6:3

Anabel Medinová-Garriguesová (21-Šp.) - Isabella Hollandová (Austr.) 6:1, 7:5

Jie Ženg (22-Čína) - Camille Pinová (Fr.) 6:3, 6:3

Šuai Peng (Čína) - Francesca Schiavoneová (28-Tal.) 7:6 (4), 6:1

Sabine Lisická (Nem.) - Aleksandra Wozniaková (30-Kan.) 6:4, 6:3

Aľona Bondarenková (31-Ukr.) - Olivia Rogowská (Austr.) 5:7, 6:3, 6:2

María-José Martínezová-Sánchezová (Šp.) - Tamarine Tanasugarnová (32-Thaj.) 7:5, 6:3

Samantha Stosurová (Austr.) - Klára Zakopalová (ČR) 7:6 (5), 7:6 (0)

Akgul Amanmuradovová (Uzb.) - Melanie Oudinová (USA) 6:1, 6:4

Julie Coinová (Fr.) - Jelena Vesninová (Rus.) 6:4, 4:6, 6:1

Jessica Moorová (Austr.) - Christina McHalová (USA) 1:6, 6:3, 9:7

Tatjana Maleková (Nem.) - Ajumi Moritová (Jap.) 7:6 (4), 6:2

Carla Suárezová-Navarrová (Šp.) - Roberta Vinciová (Tal.) 7:5, 6:4

Čan Jung-jan (Taiw.) - Hsieh Su-wei (Taiw.) 6:3, 6:3

Gisela Dulková (Arg.) - Anastasia Jakimovová (Biel.) 6:3, 5:7, 6:3

Melinda Czinková (Maď.) - Sorana Cirsteová (Rum.) 6:2, 6:2

Iveta Benešová (ČR) - Vera Duševinová (Rus.) 6:4, 0:6, 6:2

Séverine Bremondová (Fr.) - Nicole Vaidišová (ČR) 6:2, 6:1

Elena Baltachová (V. Brit.) - Anna-Lena Grönefeldová (Nem.) 6:1, 6:4

Lourdes Domínguezová-Linová (Šp.) - Jekaterina Byčkovová (Rus.) 6:3, 6:0

Virginie Razzanová (Fr.) - Jarmila Gajdošová (Austr.) 6:1, 6:7 (2), 6:4

Sesil Karatančevová (Bulh.) - Nuria Llagosterová-Vivesová (Šp.) 2:6, 6:1, 6:2

Tathiana Garbinová (Tal.) - Anastasia Pavľučenkovová (Rus.) 6:4, 2:6, 7:5

Výsledky - muži, 1. kolo

Rafael Nadal (1-Šp.) - Christophe Rochus (Belg.) 6:0, 6:2, 6:2

Jo-Wilfried Tsonga (5-Fr.) - Juan Monaco (Arg.) 6:4, 6:4, 6:0

Gilles Simon (6-Fr.) - Pablo Andujar (Šp.) 6:4, 6:1, 6:1

James Blake (9-USA) - Frank Dancevic (Kan.) 6:4, 6:3, 7:5

Gael Monfils (12-Fr.) - Martin Vassallo-Arguello (Arg.) 6:1, 6:3, 7:5

Fernando González (13-Čile) - Lleyton Hewitt (Austr.) 5:7, 6:2, 6:2, 3:6, 6:3

Fernando Verdasco (14-Šp.) - Adrian Mannarino (Fr.) 6:0, 6:2, 6:2

Nicolas Almagro (17-Šp.) - Nicolas Massú (Čile) 6:4, 6:4, 3:6, 5:7, 6:3

Igor Andrejev (18-Rus.) - Peter Polansky (Kan.) 5:7, 3:6, 6:4, 6:3, 6:4

Radek Štěpánek (22-ČR) - Nicolas Lapentti (Ekv.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4

Richard Gasquet (24-Fr.) - Diego Junqueira (Arg.) 6:7 (5), 7:6 (3), 6:3, 6:4

Ivo Karlovič (25-Chorv.) - Daniel Gimeno-Traver (Šp.) 6:3, 6:4, 6:4

Flavio Cipolla (Tal.) - Dmitrij Tursunov (29-Rus.) 4:6, 6:2, 7:6 (7), 7:5

Dudi Sela (Izr.) - Rainer Schüttler (30-Nem.) 1:6, 6:2, 6:4, 6:4

Jürgen Melzer (31-Rak.) - Kei Nišikori (Jap.) 7:5, 6:2, 6:1

Mario Ančič (Chorv.) - Wayne Odesnik (USA) 7:5, 6:4, 4:6, 6:2

Andreas Beck (Nem.) - Colin Ebelthite (Austr.) 7:5, 6:1, 6:0

Michael Berrer (Nem.) - Carsten Ball (Austr.) 6:2, 6:4, 6:3

Guillermo Caňas (Arg.) - Dieter Kindlmann (Nem.) 3:6, 7:5, 5:7, 6:0, 7:5

Arnaud Clément (Fr.) - Sergij Stachovskij (Ukr.) 6:3, 2:6, 4:6, 6:2, 6:1

Sébastien De Chaunac (Fr.) - Steve Darcis (Belg.) 2:6, 6:3, 0:6, 6:2, 6:2

Fabio Fognini (Tal.) - Andrej Golubev (Kaz.) 3:6, 7:6 (7), 6:4, 6:2

Chris Guccione (Austr.) - Nicolas Devilder (Fr.) 6:4, 6:2, 6:4

Marcel Granollers-Pujol (Šp.) - Teimuraz Gabašvili (Rus.) 6:4, 7:6 (3), 4:6, 6:0

Ernests Gulbis (Lot.) - Albert Montanes (Šp.) 6:3, 6:2, 6:3

Tommy Haas (Nem.) - Eduardo Schwank (Arg.) 6:3, 6:3, 6:4

Victor Hanescu (Rum.) - Jan Hernych (ČR) 3:6, 3:6, 7:6 (7), 7:6 (4), 8:6

Denis Istomin (Uzb.) - Vincent Spadea (USA) 6:2, 7:5, 6:4

Roko Karanušič (Chorv.) - Florent Serra (Fr.) 6:3, 1:6, 6:3, 3:6, 6:3

Stefan Koubek (Rak.) - Michail Južnyj (Rus.) 6:3, 6:2, 6:2

Ivan Ljubičič (Chorv.) - Igor Kunicyn (Rus.) 4:6, 7:6 (3), 7:6 (7), 5:7, 6:3

Andy Murray (4-V. Brit.) - Andrei Pavel (Rum.) 6:2, 3:1 - skreč

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková ide v Austrálii ďalej, nepustila ani gem