Cibulková do 3. kola proti A. Radwanskej

SITA|28. aug 2008 o 19:10

Doplnené o priebeh.


NEW YORK 28. augusta (SITA) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková hladko postúpila do 3. kola dvojhry na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku (celková dotácia 20,657 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II) a vyrovnala tým svoj dvojnásobný osobný rekord z úrovne "veľkej štvorky". Osemnásta nasadená zvíťazila vo štvrtkovom stretnutí 2. kola na 127. majstrovstvách USA nad rumunskou takisto 19-ročnou kvalifikantkou Ioanou Ralucou Olarovou 6:2, 6:2.

Zverenkyňa Vladimíra Pláteníka Cibulková bola v 3. kole na grandslamovej úrovni v minulosti dvakrát, zhodne na parížskom Roland Garros - 2007 i tento rok.

Medzi najlepšími 32 si Cibulková zmeria sily s ďalšou rovesníčkou Agnieszkou Radwanskou, deviatkou žrebu a 11. v dlhodobom hodnotení. V oboch predchádzajúcich vzájomných stretnutiach mala navrch Poľka, vrátane tohtoročného štvrťfinále v katarskej Dauhe. Dráma sa vtedy skončila po 168 minútach 4:6, 7:6 (1), 4:6, keď Slovenka v oboch stratených setoch mala náskok 3:1. Koncovku takmer nezvládla ani v druhej časti, hoci viedla 5:1 a na vyrovnanie tretíkrát podávala v dvanástom geme. Už po prvej časti si nechala ošetrovať chrbticu.

Krakovčanka A. Radwanská známa aj ako chovateľka potkanov je štvrťfinalistkou Australian Open i Wimbledonu 2008 a niekdajšou juniorskou svetovou jednotkou (Wimbledon 2005, Roland Garros 2006). Na konte má štyri primáty z okruhu WTA Tour, z nich tri tohtoročné (postupne Pattaya, Istanbul, Eastbourne).

Bratislavčanka Cibulková, ktorá vyrastala v Piešťanoch, upravila skóre z duelov s Bukurešťankou Olarovou na 4:0 po tom, ako ju trikrát zdolala v juniorskom období. Dvadsiatka rebríčka WTA Tour predtým naposledy zdolala túto 124. hráčku aktuálneho seniorského renkingu (v októbri 2007 lichotivejšie 55. miesto) v máji 2005 vo finále 46. ročníka prestížneho podujatia Trofeo Bonfiglio 6:2, 6:4, a to na antuke, čiže obľúbenom podklade Rumunky, ktorá sa napokon dočkala v Miláne o rok neskôr.

Finalistka nedávneho "jednotkového" turnaja v Montreale Cibulková, ktorá sa medzičasom dostala do osemfinále na OH v Pekingu a podľahla vtedajšej svetovej jednotke, Srbke Jelene Jankovičovej, už má v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center istotu nielen šeku na 46 000 USD, ale aj bonusu 10 000 USD vyplývajúceho z jej tretieho miesta v bodovaní Olympus US Open Series - okruhu prípravných podujatí.

Cibulková na US Open 2008 v stredu vo štvorhre po boku Francúzky Virginie Razzanovej postúpila do 2. kola a vo štvrtok vstúpi do súťaže v miešanej štvorhre ako partnerka Rakúšana Jürgena Melzera.

Slovenská fedcupová opora pri druhom seniorskom účinkovaní v lokalite Flushing Meadows v Corona Parku na severvýchode štvrte Queens prekonala svoje miestne maximum spred dvanástich mesiacov. Vlani nestačila v 2. kole na Bielorusku Viktoriu Azarenkovú (2:6, 2:6). Ako juniorka štartovala vo "veľkom jablku" trikrát a pred troma rokmi sa prebojovala do štvrťfinále.

Olarová predvlani na US Open získala v tejto vekovej kategórii deblový titul a v októbri 2005 jej patrilo 4. miesto v tzv. kombinovanom rebríčku podľa Medzinárodnej tenisovej federácie ITF. Rumunku v úvodnej časti tejto sezóny limitovali problémy s ľavým zápästím a v lete pôsobila mimo okruhu WTA: koncom júla si vybojovala titul na turnaji ITF s dotáciou 50 000 na "tehlovej múčke" vo francúzskom Contrexeville. V New Yorku bola v 2. kole aj vlani, ale jej celkovým grandslamovým maximom zostáva vlaňajšie 3. kolo vo francúzskej metropole.


Dvojhra žien - 2. kolo:

Dominika Cibulková (18-SR) - Ioana Raluca Olarová (Rum.) 6:2, 6:2


Cibulková mala už v druhom geme dve brejkové príležitosti v rade, ale nevyužila ich a sama čelila v tretej hre rovnakej hrozbe - takisto úspešne. Za stavu 2:2 si Olarová dokonca vypracovala tri možnosti na prerazenie Slovenkinho podania, ale favoritka postupne všetky odvrátila. Cibulková potom unikla na 4:2 a napokon získala až štyri gemy v rade. V ôsmom premenila hneď prvý brejkbal, ktorý bol zároveň aj setbalom. Na začiatku druhej časti síce Rumunka unikla brejkom na 1:0, ale nedokázala z tejto miernej výhody ťažiť a čoskoro prehrávala 1:3. Slovenka v piatom geme opäť stratila svoj servis, ale okamžite kontrovala (4:2) a pri upokojujúcom skóre 6:2, 5:2 ako returnujúca premenila piaty mečbal.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková do 3. kola proti A. Radwanskej