Mužstvo za pol miliardy nefunguje. V Lige majstrov má ťažkú úlohu

Futbalisti FC Chelsea Reece James ( vľavo) a Kalidou Koulibaly.
Futbalisti FC Chelsea Reece James ( vľavo) a Kalidou Koulibaly. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. mar 2023 o 00:00

Blízko k postupu je Benfica Lisabon.

BRATISLAVA. Borussia Dortmund má dobrú príležitosť na návrat do štvrťfinále Ligy majstrov po dvoch rokoch. Do osemfinálovej odvety na pôde Chelsea ide za stavu 1:0, pričom jej súper sa herne aj výsledkovo trápi.

V zlej situácii je aj belgický FC Bruggy, ktorý ide do zápasu na pôde Benficy Lisabon po domácej prehre 0:2. Oba duely sú na programe v utorok o 21.00 SEČ.

Dortmund v tomto roku iba víťazí

Borussia mieri na Stamford Bridge s najlepšou bilanciou predchádzajúcich duelov spomedzi všetkých tímov v európskych súťažiach. Nemecký tím tento rok ešte nezaváhal a v desiatich zápasoch zaznamenal desať triumfov.

V domácej súťaži sa dotiahol na Bayern Mníchov, ktorý vedie len o skóre. Tréner Edin Terzič sa bude zrejme spoliehať na dvojicu anglických tínedžerov Jamieho Bynoea-Gittensa, ale najmä na Judea Bellinghama.

Hráči Borussie Dortmund sa tešia z gólu.
Hráči Borussie Dortmund sa tešia z gólu. (Autor: TASR/AP)

Devätnásťročný stredopoliar mal v dvoch dueloch tohto ročníka Ligy majstrov kapitánsku pásku, vsietil štyri góly a chorvátsky kormidelník ho označil za "najstaršieho 19-ročného hráča na svete".

V Borussii patrí k ťahúňom tímu spolu s Marcom Reusom i Matsom Hummelsom a podľa expertov spája mladé talenty so skúseným jadrom tímu.

Jeho mladší krajan, ktorý sa v predchádzajúcich zápasoch blysol viacerými dôležitými gólmi, zastúpi zraneného Karima Adeyemiho. Ten si pripísal jediný presný zásah v prvom stretnutí proti Chelsea.

"The Blues" prežívajú kritické obdobie. Tento rok vyhrali vo všetkých súťažiach len dva z dvanástich duelov a vsietili len päť gólov.

V lige nazbierali desať bodov v desiatich stretnutiach, figurujú na desiatom mieste a vypadli z oboch domácich pohárových súťaží. Tímu s novými majiteľmi nepomohli ani rekordné zimné nákupy v hodnote viac ako 500 miliónov libier.

Tréner Graham Potter zatiaľ nedokázal nájsť recept na stmelenie mužstva s viacerými posilami. Z nich budú môcť v utorňajšom stretnutí nastúpiť len tri - menovite Joao Felix, Enzo Fernandez a Mychajlo Mudryk.

Osemfinále Ligy majstrov - odvety:

  • 21.00 Chelsea Londýn - Borussia Dortmund - prvý zápas 0:1
    /rozhoduje Danny Makkelie (Hol.)/
  • 21.00 Benfica Lisabon - FC Bruggy - prvý zápas 2:0
    /rozhoduje Halil Umut Meler (Tur.)/

Parker: Je to veľká výzva

Ešte v lepšej pozícii ako Dortmund je pred odvetou osemfinále Benfica Lisabon.

Tá má pred sebou domáci zápas proti Bruggám, ktoré zdolala na ich pôde 2:0. Belgický tím doplatil doma na chyby v defenzíve a má len malú šancu vylepšiť svoje maximum v najprestížnejšej európskej súťaži z roku 1991.

V domácej lige okrem toho vyhral len dva z predchádzajúcich 11 stretnutí.

"Musíme ukázať charakter a pokúsiť sa vrátiť do boja. Pre každého v klube je to veľká výzva, no hráči budú v budúcnosti čeliť ešte väčším.

V živote i v športe. Dôležité je tvrdo pracovať a držať pokope," uviedol pre AP tréner belgického klubu Scott Parker.

Benfica má šancu postúpiť do štvrťfinále druhýkrát za sebou po vyše 50 rokoch. V portugalskej najvyššej súťaži vedie o osem bodov pred Portom a doma prehrala v Lige majstrov od roku 2020 len s Bayernom a Liverpoolom.

Z predošlých 24 domácich zápasov v Európe prehrala len tri. Naposledy však vypadla v osemfinále LM práve po triumfe v úvodnom zápase - v sezóne 2016/17 prehrala odvetu na trávniku Borussie Dortmund 0:4 a celkovo 1:4.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Mužstvo za pol miliardy nefunguje. V Lige majstrov má ťažkú úlohu