Chára môže byť prvým slovenským kapitánom s pohárom

Zdeno Chára pred prvým finále proti Vancouvru.
Zdeno Chára pred prvým finále proti Vancouvru. (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|31. máj 2011 o 08:00

Stan Mikita bol kapitánom Chicaga až v rokoch 1975 – 1977. Stanley Cup získal už v roku 1961. Zdeno Chára sa môže stať prvým v histórii NHL zo Slovenska, ktorý zdvihne Stanley Cup. Prvý v poradí, s céčkom na drese.

Stan Mikita bol kapitánom Chicaga až v rokoch 1975 – 1977. Stanley Cup získal už v roku 1961. Zdeno Chára sa môže stať prvým v histórii NHL zo Slovenska, ktorý zdvihne Stanley Cup. Prvý v poradí, s céčkom na drese.

BRATISLAVA. Favoritom je Vancouver, víťaz Prezidentovej trofeje za prvenstvo v základnej časti NHL.

„Vancouver má sústredenú útočnú silu v útoku dvojičiek Sedinovcov, obrana im zas stojí na brankárovi Luongovi. V Bostone sa okolo kapitána Zdena Cháru prekonávajú tvrdí bojovníci. Sériu tipujem na sedem zápasov. Rozhodujúce môže byť, že prvý a prípadne posledný zápas hrá Vancouver doma,“ povedal Róbert Švehla, finalista Stanleyho pohára v roku 1996 v tíme Floridy.

Demitra drží Chárovi

Vlani ešte hráč Vancouvru Pavol Demitra, nedávno kapitán slovenskej reprezentácie, nebol včera na Slovensku.

„Chcem, aby vyhral Boston, kvôli Zdenovi,“ reagoval esemeskou jeho kamarát z Trenčína, ktorý počas svojho pôsobenia vo Vancouvri spoznal mesto ako najlepšie pre život. Hokejovo sa však v Canucks dobre necítil.

Švehla je podobne solidárny s bývalým reprezentačným spoluhráčom Chárom. Racionálne vidí šancu Bostonu v tom, že tesnou fyzickou hrou je možné Sedinovcov vypojiť z hry.

„Potom by sa mohli presadiť ofenzívny typ Bostonu ako Nathan Horton, ktorého si pamätám ešte z Floridy. Gól vie dať aj Milan Lucic. Myslím, že Boston bude v prvom zápase vo Vancouvri viac čakať na chybu domácich a udrie z brejkov,“ dodal Švehla.

Vancouver je rok po vydarenej olympiáde naladený na oslavy zisku Stanley Cupu.

Luongo alebo Bergeron

„Postup do finále vnímame ako splnenie hokejového sna. Tvrdo sme na ňom pracovali, teraz je pred nami nová výzva,“ povedal pre nhl.com obranca Canucks Kevin Bieksa.

Buď brankár Luongo z Vancouvru, alebo útočník Patrice Bergeron z Bostonu sa po finále stane novým členom Triple Gold Clubu. Majstrom sveta a olympijským víťazom chýba k členstvu práve Stanley Cup.

Séria sa začína vo štvrtok o druhej ráno nášho času.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chára môže byť prvým slovenským kapitánom s pohárom