Český tréner po postupe na ME: Zaslúžili sme si ho

TASR|16. nov 2011 o 09:54

Česká futbalová reprezentácia postúpila piatykrát po sebe na majstrovstvá Európy.

PODGORICA. Česká futbalová reprezentácia postúpila piatykrát po sebe na majstrovstvá Európy, keď nechýbala na elitnom turnaji ani raz po rozdelení republiky.

V baráži EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine dvakrát zdolala Čiernu Horu (2:0 a 1:0). Tá mala šancu prvýkrát od roku 2006, keď získala samostatnosť, postúpiť na veľký turnaj, česká prekážka bola ale pre ňu privysoká.

V Podgorici síce začali domáci proti Čechom zostra, tlačili sa dopredu, ale hostia ich snahu postupne otupili. Čiernohorci síce mali územnú prevahu, chýbali však čisté šance.

V 40. minúte nevyužil najväčšiu Damjanovič, keď si Zverotičovu prihrávku spracoval medzi stopérmi Damjanovič, nebezpečnou strelou z otočky však minul. Aj do druhého dejstva mali domáci výborný nástup, no v 51. minúte trafil bombou Damjanovič brvno po peknej kombinácii Bečiraja s Vučiničom, keď excelentne reflexívne zasiahol Čech.

O pár okamihov spálil ďalšiu čistú šancu kapitán Vučinič, keď osamotený pár krokov od Čechovej brány hlavičkoval nad. O všetkom rozhodla situácia v 81. minúte, keď si Jiráček pekne zasekol loptu medzi obrancami a spečatil postup Čechov.

Miestami nepríjemná atmosféra

"Dosiahli sme niečo veľké. Kvalifikácia bola strašne ťažká a atmosféra, ktorá sa vytvorila, bola miestami veľmi nepríjemná. Preto som veľmi rád, že to takto končí," tešil sa po súboji český lodivod Michal Bílek, ktorý dodal: "Sme absolútne šťastní. Postúpili sme na ME a podľa mňa zaslúžene. Hrali sme dobre v play off, špeciálne v prvom domácom zápase. Čierna Hora bola dobrá v útoku a preto som veľmi rád, že sme neinkasovali."

Oporami mužstva boli skúsení legionári z Anglicka - brankár Petr Čech z Chelsea Londýn a Tomáš Rosický z Arsenalu Londýn. "Vedeli sme, že to bude ťažké. V druhom polčase mali dobré šance, keď sme ale dali gól, už to bolo jasné. Celkovo po dvoch zápasoch sa dá povedať, že sme boli lepší," zhodnotil Čech, ktorého tvár "ozdobila" ochranná maska po fraktúre nosa. "Bol to náročný zápas. Vlastne oba súboje s Čiernou Horou boli futbalové bitky. Odveta bola o to ťažšia, že ihrisko bolo v strašnom stave," pridal názor český kapitán Rosický.

Na strane zdolaných panoval logicky smútok. "Mali sme obrovskú smolu. V prvom polčase sme síce hrali zle, v druhom sme si ale vypracovali viaceré dobré šance. Napriek tomu som pyšný na mojich hráčov," sumarizoval kouč Čiernohorcov Branko Brnovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov