Česká invázia vo Viedni

Sportnet|13. okt 2003 o 00:00

Desaťtisíc českých futbalových fanúšikov oslavovalo v sobotu vo Viedni Nědveda a spol. po víťazstve 3:2 nad Rakúskom. Domácou výhrou nad Holanďanmi si už síce česká reprezentácia vybojovala účasť na portugalskom šampionáte, fiestu však priaznivci načasova

li na posledný kvalifikačný zápas.

V sobotu napoludnie vítala návštevníka známeho Prátru slnečná idyla: rodiny na prechádzke, dôchodcovia kŕmiaci holuby. Okolo jednej sa skončila.

Z hlavnej promenády sa ozývalo mohutné skandovanie: Te-me-lín, Te-me-lín! Česi dorazili. Na parkoviská okolo štadióna Ernsta Happela prichádzali kolóny áut a autobusov s českými poznávacími značkami. Na pol tretiu fanúšikovia v dresoch Nedvěda a Poborského obsadili Práter, zaplavili okolité krčmy, lunapark, ale aj tenisové kurty a kriketové areály a z konských záprahov mávali značne podnapití muži českými vlajkami.

Na zápas sa pripravovali aj skupiny chuligánov. Nakoniec sa radikáli nepresadili, až na jedinú udalosť, keď okolo pol štvrtej sa pred záhradnou reštauráciou v blízkosti Prátru zastavilo asi desať mikrobusov so špeciálnymi zásahovými jednotkami polície, aby pacifikovali 80-členné tvrdé jadro českých chuligánov.

V hľadisku najmä zásluhou českých fans panovala skvelá atmosféra, napriek prísnej vstupnej kontrole sa v sektoroch hostí rad za radom zapaľovali grécke ohne. Vášne sa rozbúrili až v druhom polčase, keď brnianski chuligáni rozprestreli 30-metrový transparent s nápisom „Österreichischer Fussball NEIN Temelín JA!“ (Rakúsky futbal NIE Temelín ÁNO!).

Hoši, děkujem! pozápasová frenetická oslava zadunela Prátrom. Česi od baráže s Belgickom v jeseni 2001 neprehrali už 18 zápasov po sebe. Brücknerova impozantná bilancia znie: 14 víťazstiev, 4 remízy.

JOZEF GAZDAG, Viedeň

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Česká invázia vo Viedni