Čepelová útočí na maximum proti Hantuchovej

Slovenská tenistka Jana Čepelová odvracia loptičku Ruske Jelene Vesninovej v 3. kole dvojhry na turnaji WTA v americkom Charlestone 3. apríla.
Slovenská tenistka Jana Čepelová odvracia loptičku Ruske Jelene Vesninovej v 3. kole dvojhry na turnaji WTA v americkom Charlestone 3. apríla. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|4. apr 2014 o 14:08

Slovenský duel sa odohrá na zelenej antuke v Amerike.

BRATISLAVA. Turnaj na zelenej antuke v americkom Charlestone zažije v noci z piatka na sobotu vo štvrťfinále súboj slovenských tenistiek Daniely Hantuchovej a Jany Čepelovej.

Kým 30-ročná Hantuchová odohrala v kariére už množstvo turnajov WTA, kde postúpila do osmičky najlepších, o desať rokov mladšia krajanka bude hrať o postup do semifinále len po štvrtý raz.

"S Danielou vychádzame veľmi dobre, poznáme sa z tímu v Pohári federácie. Teším sa na zápas," povedala do telefónu Čepelová. "Bude to náš prvý vzájomný duel na okruhu. Nech vyhrá lepšia z nás."

Boľavá noha

Talentovaná Košičanka sa v Charlestone postarala o najväčšie prekvapenie, keď v 2. kole vyradila svetovú jednotku a 17-násobnú grandslamovú víťazku Serenu Williamsovú. Vo štvrtok nadviazala na tento úspech, zdolala turnajovú trinástku Jelenu Vesninovú 7:6 (4), 3:6, 6:3.

Čo je to
Zelená antuka
  • V Charlestone sa hrá jediný tenisový turnaj žien WTA na zelenej antuke.
  • Muži na tomto povrchu oficiálny turnaj ani nemajú.
  • Zelená antuka vzniká rozdrvením čadiča a v porovnaní s červenou je tvrdšia.
  • Červená antuka sa vyrába z rozdrvenej bridlice, tehál, alebo použitej strešnej krytiny.

"V noci po zápase so Serenou som nespala dobre, ale nie z toho, že by som príliš oslavovala," vravela Čepelová. "Bolela ma ľavá noha. Začala mi tuhnúť, nemohla som ju vystrieť. Bol to zrejme dôsledok nešťastného protipohybu na kurte vo víťaznom súboji. Pomohol mi stredajší deň voľna, brala som tabletky."

V zápase s Vesninovou si slovenská hráčka nechala ošetriť nohu v druhom sete za stavu 2:5 a hoci ho potom prehrala, v rozhodujúcom treťom sete bojovným výkonom zlomila súperku - od stavu 2:2 získala tri gemy za sebou.

Čepelová ukázala aj psychickú odolnosť, v prvom sete odvrátila za stavu 5:6 a 0:40 tri setbaly a potom vyhrala tajbrejk.

Zelená antuka jej sedí

Zverenkyňa trénera Martina Záthureckého hrá v Charlestone prvý raz. "Vlani som sa nedostala do hlavnej súťaže, a tak som dala prednosť turnaju na harde v Monterrey. Nebolo to dobré riešenie," spomínala.

Čepelová pred rokom vypadla v Mexiku v prvom kole, a to znamená, že všetky body z Charlestonu sa jej teraz započítajú do rebríčka WTA. Po treťom kole by dostala 100 bodov a z terajšieho 78. miesta by sa v renkingu posunula o osem miest vyššie.

Prípadný postup do semifinále by ju so 185 bodmi vyniesol asi na 58. miesto, čo by bolo jej kariérne maximum. Doteraz bola najlepšia šesťdesiata prvá - po vlaňajšom Wimbledone.

Čepelová sa po hardovom turnaji v Miami rozohrala minulý týždeň na podujatí ITF na zelenej antuke v Osprey na Floride, v Charlestone mala potom spočiatku pred súperkami výhodu.

"Zelená antuka je na rozdiel o našej klasickej červenej trochu rýchlejšia, ale hrá sa mi rovnako dobre," doplnila.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Čepelová útočí na maximum proti Hantuchovej