Ceny PSK: Humenskú česť hájil volejbal

Ocenení. Športovci PSK boli dekorovaní po desiatykrát.
Ocenení. Športovci PSK boli dekorovaní po desiatykrát. (Autor: Peter Sokol)
Sportnet|23. jan 2013 o 00:00

Medzi jednotlivcami zastúpenie chýbalo, kolektívne prevzali ceny chemesáci a Gymnázium Ludvíka Svobodu.

Medzi jednotlivcami zastúpenie chýbalo, kolektívne prevzali ceny chemesáci a Gymnázium Ludvíka Svobodu sa stalo školou s najvýraznejším športovým úspechom.

PREŠOV/HUMENNÉ. Historická budova Divadla Jonáša Záborského v Prešove je už tradične miestom, kde sa slávnostne odovzdávajú pre športovcov Prešovského samosprávneho kraja ocenenia.

Výnimka sa nekonala, v januári sa udelili ceny za rok 2012, jubilejne sa podujatie konalo po desiatykrát. I keď humenský región zastúpenie medzi jednotlivcami nemal, neobišiel naprázdno.

Zastupoval ho volejbal - ŠK Chemes Humenné (ocenený medzi kolektívmi) a Gymnázium arm. gen. Ludvíka Svobodu (najúspešnejší školský športový kolektív v pôsobnosti PSK, družstvo volejbalistov).

Osem kategórií

Odborná komisia za rok 2012 určila desať najúspešnejších športovcov PSK - jednotlivcov v kategórii dospelých bez určenia poradia, tri najúspešnejšie športové kolektívy v kategórii dospelých a v mládežníckej kategórii.

Ocenení boli aj najúspešnejší študenti stredných škôl, školský športový kolektív, zdravotne postihnutý športovec, víťaz internetového hlasovania a udelená bola aj Cena predsedu PSK.

Víťazom hádzanár

Najúspešnejší športovec PSK 2012 - Dajnis Kristopans - hádzaná, Tatran Prešov. Jeden z najväčších hádzanárov sveta. A to doslova! Iba máloktorý hádzanár dosahuje jeho robustné parametre - 215 cm a 135 kg. Tieto telesné danosti navyše dokáže rodák z lotyšskej Ludze naplno využiť a na poste pravej spojky patrí tento stále iba 22-ročný ľavoruký hádzanár s ozaj trefnou prezývkou „Drobček“ medzi najlepších hráčov na svete. Za tri a pol roka pôsobenia v drese prešovského Tatrana navyše zaznamenal výrazný výkonnostný pokrok. Aktuálne patrí medzi kľúčové postavy úradujúceho slovenského šampióna, ale aj lotyšskej reprezentácie, ktorá zhodou okolností bojuje o postup na ME 2014 v Dánsku v rovnakej kvalifikačnej skupine ako Slovensko. Koncom marca, napriek viacerým ponukám z popredných európskych líg, predĺžil kontrakt s Tatranom Prešov až do roku 2015. Len pre zaujímavosť - v lete minulého roku prejavil záujem o tohto hráča posledný víťaz Ligy majstrov FC Barcelona a ponuka manažéra zastupujúceho tento svetový veľkoklub narástla až na sedemmiestne číslo. V ankete o najúspešnejšieho športovca PSK nadviazal na sériu úspechov hádzanárov Tatrana Prešov v tejto ankete, ktorej dominujú od roku 2009.

Ocenení jednotlivci

V prvej desiatke bez určenia poradia ho podporil klubový kolega Alexander Radčenko. Medzi ocenených už tradične patrí prešovská taekwondistka Veronika Balážová, popradský horolezec Peter Hámor, stolnotenisový talent Eva Jurková z STMK Stropkov či špičkový popradský tanečný pár Dušan Gruľa a Alexandra Ksiažeková. Silových trojbojárov z Bardejova v tomto roku zastupuje Marek Biroš. Z nových mien pribudli volejbalista Radoslav Száraz z VK Legend Watches Slávia Svidník, len 17-ročný Peter Fabián z Karate klubu Goju-kai Prešov a mladý kolkár Richard Varga z Veľkého Šariša.

Ocenené kolektívy

Najlepším kolektívom dospelých sa podľa očakávaní zaslúžene stal slovenský šampión, hádzanársky klub Tatran Prešov. Druhé miesto medzi najlepšími kolektívmi dospelých obhájili volejbalisti z VK Chemes Humenné. Trojicu medzi dospelými uzatvárajú opäť volejbalisti - VK Legend Watches Slávia Svidník. Aj v kategórii najúspešnejších mládežníckych kolektívov za rok 2012 dominovali hádzanári. Mládežnícka zložka Tatran Prešov - dorastenci a žiaci si vybojovali prvé miesto. Druhé miesto patrí juniorom z VK Slávia Svidník. Tretiu priečku získal po prvýkrát mažoretkový šport - MK Flowers Prešov.

Stredoškolský šport

Už niekoľko rokov si krajská samospráva osobitne všíma aj úspechy študentov stredných škôl. Najúspešnejšími študentmi sa stali Erika Tartaľová zo Strednej odbornej školy na Košickej ulici v Prešove, ktorá sa venuje kickboxu a Jozef Čikovský, ktorý SOŠ technickú v Poprade reprezentuje v sánkovaní. Najúspešnejším školským športovým kolektívom za rok 2012 sa stali chlapci–volejbalisti z Gymnázia arm. gen. L. Svobodu v Humennom.

Osobitné ceny

Cenu pre zdravotne postihnutého športovca si prevzal Peter Kaščák z Kežmarku, ktorý v lukostreľbe reprezentoval Slovensko aj na olympijských hrách. Víťazkou internetového hlasovania sa stala Erika Tartaľová. Spomedzi 4 983 hlasov získala Prešovčanka z klubu Panther Prešov 1 132 hlasov. Na druhom mieste skončil Dávid Guba (futbal, 1. FC Tatran Prešov, 954 hlasov) a pomyselný bronz verejnosti patril ŠK Chemes Humenné (498 hlasov). Zvláštne ocenenie, Cenu predsedu PSK, udelil Peter Chudík v tomto roku in memoriam olympijskému hádzanárovi Vincentovi Lafkovi, ktorý nečakane zomrel 15. decembra 2012.

ŠK Chemes Humenné

Ocenenie seniorského kolektívu (2. miesto). Volejbalisti Humenného získali v minulom roku pod vedením trénera Rostislava Chudíka tretí titul majstra Slovenska. Vo svojom piatom finále v rade zdolali Volley Team UNICEF Bratislava 4:1 na zápasy a po rokoch 2008 a 2010 opäť zdvihli nad hlavu majstrovskú trofej. Okrem toho sa chemesákom podarilo prekvapujúco prebojovať aj do Final Four Stredoeurópskej ligy (MEVZA), keď vo štvrťfinále vyradili suveréna základnej časti rakúsky Aich/Dob a mesto Humenné tak malo česť hostiť štyri najlepšie tímy súťaže. V dvoch tesných zápasoch síce neuspeli najskôr proti neskoršiemu víťazovi Hypo Tirol Innsbruck a podobne v boji o bronz podľahli v tajbrejku aj chorvátskej Kaštele. Napriek tomu je 4. miesto ich najlepším umiestnením v histórii tejto súťaže, v ktorej o vylepšenie tohto úspechu tuho bojujú aj v tomto ročníku. Humenčania sa predstavili aj v pohárovej Európe, kde ich účinkovanie skončilo v šestnásťfinále Pohára CEV a následne sa im nepodarilo prebojovať ani cez šestnásťfinále Vyzývacieho pohára (Challenge Cup).
ŠK Chemes Humenné 2011/2012: nahrávači - Greg Sukochev (AUS), Stanislav Soták, blokári - Peter Kašper, Milan Mizerák, Vladimír Kríž, Jakub Bališin, smečiari - Milan Javorčík, John Dekker (AUS), Michal Hudák, univerzáli - Miroslav Jakubov, Ján Leškanič a libero Marcin Krys (POL). Tréneri: Richard Vlkolinský (do februára 2012), Rostislav Chudík.

Gymnázium L. Svobodu

Najúspešnejší školský športový kolektív v pôsobnosti PSK za rok 2012 (volejbal, chlapci). Aj humenskí študenti dokazujú, že toto mesto je aktuálne baštou slovenského volejbalu. Tomu sa na Gymnáziu arm. gen. L. Svobodu venujú systematicky už od samotného vzniku školy v roku 1946, pričom v minulom roku sa družstvo chlapcov z Komenského ulice tešilo z titulu majstra Slovenska vo volejbale stredných škôl za školský rok 2011/12. Víťazstvo tímu je výsledkom systematickej práce učiteľov telesnej výchovy a spolupráce s volejbalovým oddielom VK Chemes Humenné. Už v minulosti sa pritom podarilo tímu tejto školy vybojovať na majstrovstvách Slovenskej republiky žiakov stredných škôl strieborné i bronzové medaily.

Volejbalové družstvo Gymnázia arm. gen. L. Svobodu: Tomáš Varšo, Marián Feduš ml., Róbert Andiľ, Matúš Burda, Matúš Cerula, Ján Káva, Ján Vasil, Jozef Janko, Róbert Boldy, Patrik Sterčo, Tomáš Pavlík a Ivan Komanický. Trénerka: Ladislava Vasilcová.

Bez majstra sveta...

Už vieme, ako vyzeralo zloženie ocenených športovcov pre rok 2012. Výsledky vzišli zo zaslaných návrhov, tie obsahovali úspechy športovcov. Medzi adeptami na ocenenie v kategórii jednotlivcov bol aj Igor Štefan, musher, ktorý sa stal v kategórii skjöring (bežec na lyžiach + pes) v roku 2012 najskôr majstrom Európy a po troch týždňoch aj svetovým šampiónom. Pre športovca unikátny úspech však v ankete na pozíciu medzi desiatkou ocenených športovcov paradoxne nestačil.

História víťazov

* 2012: Dajnis Kristopans
(Tatran Prešov, hádzaná)

* 2011: Radoslav Antl
(Tatran Prešov, hádzaná)

* 2010: Alexander Radčenko
(Tatran Prešov, hádzaná)

* 2009: Alexander Radčenko
(Tatran Prešov, hádzaná)

* 2008: víťaz neurčený

* 2007: Andrej Hlinka
(ŠKM Stará Ľubovňa, kulturistika) * 2006: Martin Bajčičák
(klasické lyžovanie, ŠKP Štrbské Pleso)

* 2005: Martin Bajčičák
(klasické lyžovanie, ŠKP Štrbské Pleso)

* 2004: Marek Tomčišák
(ŠK Laborec Humenné, nohejbal)

* 2003: anketa nebola vyhlásená

* 2002: Eva Svjanteková
(KSTaK Matej Bardejov, silový trojboj)

peso

9f8006865e112213cc3c893ae5831376_res.jpg

Gymnazisti. Cena bola určená pre volejbalové družstvo. Na snímke s trénerkou Ladislavou Vasilcovou.

b58f94bac456b98cdf236a87b3f041dd_res.jpg

Chemesáci a víťaz. (zľava) Stanislav Rehúš (predseda Správnej rady VK Chemes Humenné), Marcin Krys (volejbalista chemesákov), Dajnis Kristopans (víťaz športovej ankety PSK 2012) a Ján Grosiar (športový riaditeľ VK Chemes Humenné). Foto k článku: Peter Sokol

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ceny PSK: Humenskú česť hájil volejbal