Čechov ťahá plzenská sila

Pavol Spál|13. jún 2012 o 22:10

Všetky góly Čechov na ME dali hráči, ktorí preslávili Plzeň v Lige majstrov.

Zachránili kvalifikáciu i české šance na európskom šampionáte. Pilař a Jiráček. „Zvyšujú kredit nášho klubu,“ vraví najlepší strelec Plzne Slovák Marek Bakoš.

BRATISLAVA. „Plzeň vyskočila v Lige majstrov a teraz z toho profituje celé Česko,“ povedal pre SME krátko pred štartom ME tréner národného tímu Slovákov Stanislav Griga.

A platí to i na EURO v Poľsku a na Ukrajine. Všetky tri góly Čechov dali hráči, ktorí boli esami Plzne v minulom ročníku Ligy šampiónov. Dobré meno si spravili i v súbojoch proti gigantom FC Barcelona a AC Miláno.

„Chcel by som vyzdvihnúť výkon Pilařa,“ povedal bývalý tréner Barcelony Pep Guardiola. Práve Pilař a Jiráček sa postarali gólmi o triumf Česka nad Grékmi 2:1. Stihli to za úvodných šesť minút – čo je rekord ME. Pilař dal gól i v prvom zápase proti Rusom. Český Messi, ako ho prezývajú, je zatiaľ najlepšie hodnoteným Čechom na turnaji – proti Grékom ho vyhlásili za muža zápasu.

Bakoš drukuje Čechom

„Neprekvapilo ma, že sa im darí. V zápasoch Ligy majstrov boli ústrednými postavami, boli pri rozhodujúcich momentoch. Majú už dosť skúseností, aby rozhodovali zápasy. Jiráček má čuch na dôležité góly. Potvrdil to v kvalifikácii i v klube,“ vravel slovenský reprezentant Marek Bakoš, ktorý s oboma hráčmi pôsobil v Plzni.

Plzeň má v českom tíme suverénne najviac zástupcov - šesť (Limberský, Rajtoral, Darida, Kolář, Petržela, Pilař). V Plzni pôsobil i Jiráček, ktorý na jar prestúpil do Wolfsburgu, a tiež Rezek – ktorý opustil klub vlani. Rodákom a odchovancom Plzne je i brankár Petr Čech.

„Zápasy Čechov vnímam oveľa intenzívnejšie, držím im palce. Chcem, aby moji spoluhráči robili Plzni dobré meno. Kredit nášho klubu potom stúpa,“ dodal Bakoš.

Nebyť Pilařa a Jiráčka Česi by na EURO zrejme nehrali. V závere kvalifikácie oživili dovtedy mdlý tím. Pilař dal rozhodujúci gól v prvom zápase baráže o postup proti Čiernej Hore (2:0), Jiráček rozhodol odvetu (1:0).

Pritom v národnom tíme debutovali iba vlani na jeseň. Pilař hral ešte predvlani iba druhú ligu. A Jiráček hral pred pár rokmi iba okresnú súťaž.

Pomohli psychicky

Podľa Bakoša priniesli jeho spoluhráči do reprezentácie pozitívnu energiu. „Pomohli tímu psychicky, ale i individuálne. Sú zohraní a poznajú svoje zvyky, čo sa prejaví na hre. Jiráčka zdobia bojovnosť a zdravá agresivita. Pilař je veľmi rýchly. Proti Grékom ma potešil i Limberský. Počínal si sebavedome až drzo,“ dodal Bakoš, ktorý so spoluhráčmi počas šampionátu esemeskuje.

Čechov čaká v rozhodujúcom súboji o postup do štvrťfinále domáce Poľsko (v sobotu o 20.45). „Verím, že česká húževnatosť aj šťastie im pomôžu. Myslím, že uhrajú remízu, ktorá im zaručí postup.“
Bakošovi z Čechov najviac imponuje Rosický, ktorý sa v poslednom zápase zranil. „Je to geniálny hráč. Pre Čechov by bola obrovská strata, ak by nehral.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Čechov ťahá plzenská sila