Budaj si zaslúži chytať viac, nielen v každom 6. zápase

(Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|29. okt 2013 o 10:59

Slovenský brankár Montrealu chytal v sezóne v druhom stretnutí. Celkovo dostal z 55 striel len jeden gól.

Dobrácka a nekonfliktná povaha robí z Petra Budaja ideálnu brankársku dvojku. Výkonmi však naznačuje, že by nemusel dostávať príležitosť až v každom šiestom zápase.

Pri prvej šanci v tejto sezóne vychytal Edmonton a v druhej pridal ešte cennejší triumf. Hráčom New York Rangers zlikvidoval všetkých 27 striel, vychytal čisté konto a domácemu tímu znemožnil premiéru vo vynovenej Madison Square Garden. V oboch dueloch ho vyhlásili za hviezdu večera.

Po stretnutí proti Rangers chválil len spoluhráčov za to, že pred ním výborne čistili priestor. „Chalani hrali super. Blokovali strely, vytláčali súpera spred bránky, aby som strely videl. Je to veľké tímové víťazstvo. O to viac, že prišlo v takej slávnej aréne,“ hovoril Banskobystričan zámorským médiám.

Skvelý hlavne v druhej tretine

Slovenský brankár predviedol skvelé zákroky v druhej tretine, keď zlikvidoval veľké šance domácich. Najmä dorážky Kreidera so Stepanom, keď strelu mladého útočníka reflexívne vyrazil.

„Pri podobných zákrokoch potrebujete vždy trochu šťastia. Som rád, že som sa dokázal presunúť a vyraziť to,“ pokračoval tridsaťjedenročný brankár.

Budaj zatiaľ dostal z 55 striel vo dvoch stretnutiach len gól a má výbornú 98-percentnú úspešnosť zákrokov. „Prvoradé je ostať sústredený a tvrdo pracovať. Šanca môže prísť hocikedy a ja ju chcem využiť."

Pre Soči potrebuje chytať viac

Jeho čísla naznačujú, že by si zaslúžil väčší priestor od trénerov. V Montreale je však od odchodu Jaroslava Haláka jasnou jednotkou Carey Price. Kanadský gólman vychytal päť výhier v desiatich zápasoch s priemerom 2,12 gólov a 93,7-percentnú úspešnosťou zákrokov.

V skrátenom ročníku dostával Budaj väčší priestor, keď chytal takmer v každom treťom stretnutí. Celkovo za Habs odchytal v troch sezónach 32 zápasov, v ktorých si pripísal pätnásť víťazstiev.

Jednotkou bol naposledy v ročníku 2010/2011 v Colorade. Väčšiu zápasovú prax v nasledujúcom období bude potrebovať aj vzhľadom k olympijskej nominácii v Soči.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Budaj si zaslúži chytať viac, nielen v každom 6. zápase