Budaj pripravený chytať, Gáboríkov stav otázny

Peter Budaj je zdravý, v nedeľu bude možno chytať.
Peter Budaj je zdravý, v nedeľu bude možno chytať. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. okt 2009 o 12:57

Hokejový brankár Peter Budaj sa pripojil k tímu Colorado Avalanche a vo štvrtok už v San Jose v aréne HP Pavilion s mužstvom aj trénoval.

SAN JOSE. V zápase so Sharks bude robiť dvojku Craigovi Andersonovi, v nedeľu vo Vancouveri by si mohol pripísať prvý štart v sezóne. Budaj mal pôvodne chytať premiérovo v ročníku už pred týždňom proti Caroline, z hry ho však vyradila chrípka.

Podľa zámorských zdrojov išlo o vírus tzv. prasacej chrípky (H1N1). Budaj sa už dal zdravotne do poriadku. "Už sa cítim dobre. Bolo skvelé byť späť na ľade. V uplynulých dňoch sa môj stav neustále zlepšoval. Som pripravený opäť hrať," povedal pre Denver Post Budaj. Vedenie Avalanche ešte vzhľadom na tréningový výpadok Banskobystričana neposlalo vo štvrtok na farmu do Lake Erie v AHL Tylera Weimana a na pár hodín navyše ho ponechalo v prvom tíme.

Montreal proti Chicagu bez Haláka v bránke

Tréner hokejistov Montreal Canadiens Jacques Martin sa rozhodol urobiť pred zápasom s Chicagom viaceré zmeny v zostave, ktoré sa dotknú aj slovenského brankára Jaroslava Haláka. Odchovanec bratislavského Ružinova uvoľní po piatich stretnutiach v rade v pozícii jednotky miesto Careymu Priceovi. Kanaďan dostane šancu prvýkrát od 17. októbra.

"Price začal sezónu a odohral niekoľko dobrých zápasov. Halák dostal šancu v piatich. Teraz veríme Careymu, že nám pomôže vyhrať ďalšie súboje," povedal pre Montreal Gazette Martin. Price striedal Haláka v tretej tretine stretnutia v Pittsburghu, počas 20-minútového pobytu na ľade dostal dva góly - jeden v oslabení a jeden po samostatnom nájazde.

"Myslím si, že chytal dobre. Pri inkasovaných góloch nemal šancu. Pri hre piatich proti piatim nás však niekoľkokrát podržal," dodal Martin, ktorý upravil pred duelom s Chicagom aj zloženie útokov. Andrej Kosticyn sa posunul na ľavé krídlo prvej formácie k Scottovi Gomezovi a Brianovi Giontovi, Mike Cammalleri bude hrať v druhej s Tomášom Plekancom a Maximom Lapierrem.

Gáborík opäť v Minnesote, jeho štart otázny

Hokejový útočník Marián Gáborík odcestoval s mužstvom New York Rangers na zápas s jeho bývalým zamestnávateľom Minnesota Wild. Či však v piatkovom súboji aj nastúpi, je zatiaľ otázne. Stredajšie mestské derby s Islanders vynechal pre zranenie v dolnej časti tela. Bližšie informácie o problémoch zatiaľ nie sú známe, manažment Rangers však odmieta úvahy o zranení slabín či bedra, ktoré slovenskú hviezdu trápili počas pôsobenia v tíme Wild.

Na štvrtkovom stretnutí s médiami z Minnesoty to vyzeralo, že Gáborík má problémy s pravým kolenom. O štarte proti bývalému tímu sa rozhodne po piatkovom predpoludňajšom rozkorčuľovaní. "Dnes je to už lepšie," poznamenal podľa Pioneer Press vo štvrtok Gáborík a pokračoval: "Dúfam, že sa všetko dá rýchlo do poriadku."

Gáborík sa zranil v pondelok po kolízii s útočníkom Phoenixu Petrom Průchom. Do konca súboja ostávalo necelých osem minút. V tejto sezóne predstavuje Trenčan hlavnú ofenzívnu silu Rangers, po najlepšom štarte do ročníka za posledných sedem rokov má na svojom konte 18 bodov a 10 gólov z dvanástich zápasov. Pod vedením trénera Johna Tortorellu dostal na ľade viac slobody, ako mal v Minnesote pod konzervatívnym Jacquesom Lemairom. Na ľade strávi v priemere okolo 21 minút, v tíme Wild počas ôsmich sezón jeho priemer nikdy nevyskočil nad 20 minút.

Z Wild napokon po uplynulej sezóne odišiel ako voľný hráč. S Rangers sa dohodol na najlukratívnejšej i najdlhšej zmluve od svojho vstupu do NHL v roku 2000. Počas piatich sezón zarobí 37,5 milióna dolárov. Gáborík po svojom návrate do Minnesoty trochu poodhalil aj niektoré fakty z rokovaní s Wild. Klub s ním mohol podpísať zmluvu ešte pred 1. júlom, keď vstúpili do hry Rangers. "Pred prvým júlovým dňom síce hovorili, že mi ponúknu zmluvu, ale žiadna neprišla. Bol som prekvapený a sklamaný. Chcel som ponuku. Nikdy som nepovedal, že nechcem zase hrať v Minnesote. Tak som nikdy neuvažoval. Bolo pre mňa ťažké predstaviť si, že by som tu už nebol. Nedostal som však žiaden návrh z Minnesoty a prišiel čas obrátiť list. Je to súčasť biznisu," uviedol podľa Pioneer Press Gáborík.

Gáborík je, ak nastúpi, zvedavý na prijatie od fanúšikov Wild. "Bol by som prekvapený, ak by začali pískať. Bol som tu veľa rokov, pre klub som toho urobil dosť. Milujem týchto fanúšikov, vždy ma podporovali. Ak budem hrať, bude to ťažšie a dosť emotívne, ale nemôžem si dovoliť stratiť kontrolu," uviedol Gáborík, ktorý prvýkrát do Minnesoty prišiel ako osemnásťročný mladík. Počas pôsobenia vo Wild strelil v priemere 30 gólov a zaznamenal 57 bodov za sezónu, v zápasoch mal priemer 1,11 bodu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Budaj pripravený chytať, Gáboríkov stav otázny