Budaj: Hokeju by mohlo svitnúť na lepšie časy

Peter Budaj predĺžil spoluprácu s Coloradom.
Peter Budaj predĺžil spoluprácu s Coloradom. (Autor: AP)
TASR|6. júl 2009 o 09:11

Kontrakt v lete podpísal ako prvý slovenský hokejista v NHL. Brankár Peter Budaj sa vyhol naťahovačkám.

BANSKÁ BYSTRICA. Kontrakt v lete podpísal ako prvý slovenský hokejista v NHL. Brankár Peter Budaj sa vyhol naťahovačkám a akceptoval ponuku Colorada. Ako obmedzený voľný hráč mohol, najmä z pozície jednotky uplynulej sezóny žiadať viac ako jednoročný kontrakt na sumu 1,25 milióna dolárov, ale stačilo mu navŕšenie o 450 tisíc.

Ani v dĺžke, lepšie povedané v krátkosti kontraktu problém nevidí. Práve naopak. Dlhoročné kontrakty sa podpisujú s hráčmi, ktorí už v NHL majú za sebou mnoho dobrých sezón, ktorí si už spravili meno. Nehovorím, že ja meno nemám, mám, už som dlho v Amerike, ale stále čakám na tú prelomovú sezónu. Mohla by prísť práve teraz a potom by som už mohol podpísať zaujímavejší kontrakt, rozhovoril sa pre TASR.

Podobne ste sa už raz predtým vyhli arbitráži. Neláka Vás táto súčasť voľného trhu?

"Je také nútené zlo, myslím, že ani jedna strana to nemá v láske. Dá sa povedať, že ide o hádku. Preto som rád, že prišli včas s ponukou a že sme sa dohodli."

Súvisí to zrejme aj s tým, že podľa zámorských reportérov ste akýmsi charakterom tímu Avalanche, nekonfliktný, skromný a priateľský.

"Nekonfliktnosť je pre mňa dôležitá. Ale na druhej strane si nenechám skákať na hlavu a nenechám, aby po mne niekto prešiel, to zase nie. Len preto, že by som bol povedzme dobrák, predsa nebudem len tak podliehať druhým a proti svojej vôli podpíšem ročný kontrakt. Sú isté hranice môjho kompromisu a nekonfliktnosti. Ale je veľmi príjemné počuť, že som obľúbený."

Voľný hráč budete až o rok 1. júla. Viete si predstaviť adrenalín, o ktorom hovoril teraz pri svojej prvej skúsenosti Marián Gáborík?

"Adrenalín je to v každom prípade. Každý človek, aj tie najväčšie hviezdy majú svoje predstavy, ktoré nemusia vždy reálne tak dopadnúť. Ale myslím si, že v ich prípade bolo len otázkou času, kedy sa ozve nejaký veľký klub. Sú to lídri a hviezdy NHL. Nielen z hľadiska slovenského fanúšika, alebo mňa ako ich kamaráta, ale v celosvetovom meradle. Gratulujem im, je to super, že podpísali také kontrakty a dúfam, že sa im bude dariť."

Sledujete priebeh trhu s voľnými hráčmi?

"To áno, ale nie tak, že by som sedel na internete. To sa skôr s kamarátmi bavíme, keď započujeme správy, že podpísali Slováci, alebo napríklad ako na začiatku bratia Sedinovci."

Vy ako brankár ste na ľade v špecifickej situácii. Kým útočník má šancu streliť gól viackrát, vy nesmiete dostávať góly. Je pre brankára mentálna príprava dôležitejšia?

"Každý hráč v NHL je profesionál. Pozná svoje telo, vie ako sa má pripraviť a koľko oddychu potrebuje. Ja osobne rád trénujem a rád zostávam v kondícii, snažím sa to robiť poctivo. Ale priznávam, že ako brankár potrebujem viac psychický ako fyzický relax. Na ten fyzický stačí dva-tri dni oddychu, ale psychickú pohodu nie je až také jednoduché získať. V lete sa preto snažím vôbec nemyslieť na hokej, trávim veľa času s rodinou a kamarátmi a užívam si Slovensko. Dobíjam baterky. Treba sa nachystať na odolávanie tlaku, lebo brankár je naozaj špecifická pozícia. Aj samotní korčuliari o nás so žartom tvrdia, že sme iná kasta."

Pred rokom slovenský hokej prepadol na MS i v drafte. Teraz bol draft NHL úspechom, takisto vystúpenie 20-ky na šampionáte. Je to podľa Vás signál na návrat k pozíciám v prvej polovici dekády?

"Jednoznačne tento draft dopadol pre Slovensko vynikajúco. Vlani nikto a teraz piati, to je ohromný skok z nuly. Dúfam, že nášmu hokeju svitá na lepšie časy."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Budaj: Hokeju by mohlo svitnúť na lepšie časy