Brazília, Argentína, Španielsko či Nemecko, ktorý tím vyhrá MS? (anketa)

Neymar je najväčším tromfom domácich Brazílčanov.
Neymar je najväčším tromfom domácich Brazílčanov. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|21. nov 2013 o 18:54

Brazília sa stane futbalovým majstrom sveta. Európske tímy sú o level slabšie, tvrdí legendárny Maradona.

BRATISLAVA. Najcennejšiu trofej vyhrali päťkrát, futbalové dejiny nemajú úspešnejší tím. Domáca Brazília je podľa bookmakerov najväčším favoritom na titul majstra sveta. Šampionát 2014 už pozná všetkých tridsaťdva účastníkov.

„Brazília nebude mať na MS konkurenciu. Videl som zápasy na Pohári konfederácií, európske tímy sú o level slabšie, vyhlásil legendárny Argentínčan Diego Maradona.

Pýchou sú stopéri

Až jedenáste miesto Brazílčanov rebríčku FIFA skresľuje, lebo ako usporiadatelia nemuseli hrať kvalifikáciu.

Skvele zvládli júnový Pohár konfederácií - finálový triumf 3:0 nad Španielskom im dodal veľké sebavedomie.

((anketa))

Tím je mladý, hlavné eso tímu Neymar sa slušne udomácnil v Barcelone a neustále sa zlepšuje. Pýchou sú obrancovia a hlavne stopéri: David Luiz (Chelsea), Dante (Bayern) či Thiago Silva (Paríž) sú považovaní za najlepších na tomto poste.

„Nie je na nás vyvíjaný žiadny tlak, aby sme sa stali svetovými šampiónmi. Brazília jednoducho MS vyhrá,“ tvrdil tréner Brazílčanov Luiz Felipe Scolari.

Vysokým favoritom budú i Španieli. Úradujúci majstri sveta a Európy schytali od Brazílčanov naposledy nepríjemnú lekciu, nedávno prehrali i s Juhoafrickou republikou, ale je možné, že to dominantný tím posledných päť rokov zdravo zaktivizuje.

Ak sa líder svetového rebríčka dokáže vyrovnať s únavou vlastného úspechu, má iste potenciál, aby predĺžil svoju nadvládu.

Dali najviac gólov

Vysoké ambície majú Nemci, z posledných MS i ME brali bronz. Kvalifikáciu zvládli najsuverénnejšie, strelili najviac gólov – tridsaťšesť.

Ich stále ešte mladý tím má už dostatok skúseností. Povzbudili ich klubové úspechy Bayernu i Dortmundu.

Tvorca hry Mesut Özil je považovaný za najkreatívnejšieho hráča sveta, ktorý za posledné roky vymyslel najviac gólových prihrávok.

Lionel Messi nedávno už prekonal Diega Maradonu v počte reprezentačných gólov, budúci rok ho môže dohnať tým, že dovedie Argentínu k titulu majstra sveta. Najlepší hráč sveta za posledné štyri roky vytvoril spolu s Gonzalom Higuaínom najproduktívnejšie duo v kvalifikácii.

Strelili devätnásť gólov (Messi 10, Higuaín 9).

Outsiderom je Honduras

Medzi favoritov patrí i Holandsko, útočník Robin van Persie bol najlepším strelcom kvalifikácie, senzačných vecí je schopný driblér Bayernu Arjen Robben.

Keď sa rozbehne fenomenálny Cristiano Ronaldo, môže dôjsť ďaleko aj Portugalsko. Podceniť nemožno vicemajstrov Európy Talianov.

Čiernym koňom turnaja má byť Belgicko, ktoré má výnimočnú generáciu hráčov. Naopak, najväčšími outsidermi sú Kostarika a Honduras.

Otvárací zápas odohrajú domáci v Sao Paole 12. júna o 17.00 SEČ, v Brazílii je o päť hodín viac. Finále je na programe 13. júla v aréne Maracané v Riu de Janeiro o 21.00.

Turnaj sa odohrá na dvanástich štadiónoch vzdialených od seba v niektorých prípadoch tisíce kilometrov.

zoznam účastníkov MS 2014

Európa: Holandsko, Taliansko, Belgicko, Nemecko, Švajčiarsko, Španielsko, Anglicko, Rusko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Grécko, Portugalsko, Francúzsko

Ázia: Japonsko, Austrália, Irán, Kórejská republika

Južná Amerika: Brazília (organizátor), Argentína, Kolumbia, Chile, Ekvádor, Uruguaj

CONCACAF: USA, Kostarika, Honduras, Mexiko

Afrika: Nigéria, Pobrežie slonoviny, Kamerun, Ghana, Alžírsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Brazília, Argentína, Španielsko či Nemecko, ktorý tím vyhrá MS? (anketa)