Boli jeden deň od krachu, vlastní ich záhadný Rus. Teraz zdolali aj United

Hráči Bournemouthu sa tešia z gólu v zápase proti Manchestru United.
Hráči Bournemouthu sa tešia z gólu v zápase proti Manchestru United. (Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch|13. dec 2015 o 21:55

Pred siedmimi rokmi bol klub štvrtej najvyššej anglickej súťaže AFC Bournemouth deň pred krachom. V sobotu vyhral v Premier League nad Manchester United 2:1,
 v kole predtým zdolal v Londýne Chelsea 1:0.

BRATISLAVA. Bournemouth nemá na anglické pomery žiadnu extra tradíciu. Vznikol v roku 1898 a dlho sa volal Boscombe F. C.

Vyše storočia sa motal okolo piatej najvyššej súťaže. Občas sa pozrel do druhej ligy, väčšinou pôsobil v tretej či vo štvrtej.

Raz sa dostal do štvrťfinále Ligového pohára. V roku 1985 vyradil v treťom kole Anglického pohára (FA cup), zhodou okolností Manchester United 1:0. Do Premier League postúpil Bournemouth premiérovo v apríli tohto roku.

Na začiatok hneď hetrik

Okrem výhier nad United a Chelsea zdolal v Londýne West Ham United 4:3. Callum Willson dal v tomto stretnutí prvý gól klubu v najvyššej súťaži.

Súčasne to bol aj hetrik 23-ročného útočníka anglickej reprezentácie do 21 rokov. Nováčik zvíťazil nad Sunderlandom a remizoval so šťukou ligy z Leicestru 1:1. Je na 14. mieste napríklad pred Chelsea.

cer1_res.jpg

Brankár Manchestru United David de Gea dostal gól priamo z rohu. FOTO - TASR/AP

Malý klub so štadiónom pre 12-tisíc divákov mal pred dvoma rokmi (hral druhú najvyššiu súťaž) obrat sedem miliónov eur, Manchester City takmer 400 miliónov.

Iba postup do Premier League priniesol Bournemouthu za televízne a reklamné práva 160 miliónov eur.

24 hodín pred krachom

„Boli sme 24 hodín pred pádom do priepasti,“ píše na oficiálnom webe predseda klubu Jeff Mostyn.

V prvej regionálnej konferencii (štvrtá najvyššia súťaž) dlho nevedel v roku 2008 zložiť stotisíc libier potrebných na registráciu.

Neoficiálne oslovil Mostyn ruského boháča, 45-ročného Maxima Viktoroviča Demina. Ten žije vo Švajčiarsku, ale blízko Bournemouthu na juhu Anglicka vlastní pri mori dve veľké sídla.

cer2_r2924_res.jpeg

Bournemouth zdolal okrem United aj Chelsea. Na snímke sa neúspešne pokúša presadiť útočník Londýnčanov Diego Costa. FOTO - SITA/AP

Vlastní ich záhadný Rus

Od roku 2011 (stále štvrtá liga) tento záhadný Rus klub vlastní. Denník Sunday Express predpokladá, že v Británii Deminovi patria dve spoločnosti, ktoré obchodujú s pohonnými látkami.

Jeho majetok sa odhaduje na pol druha

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Boli jeden deň od krachu, vlastní ich záhadný Rus. Teraz zdolali aj United