Biatlon: Po zasadnutí exekutívy IBU super správa pre organizátorov SP v Osrblí

TASR|12. júl 2005 o 12:51

Osrblie 12. júla (TASR) - Horehronské biatlonové stredisko Osrblie dostalo zo zasadnutia exekutívy Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) v juhokórejskom ...

Osrblie 12. júla (TASR) - Horehronské biatlonové stredisko Osrblie dostalo zo zasadnutia exekutívy Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) v juhokórejskom Pjongčangu radostnú správu. Počas štyroch rokov od sezóny 2006/2007 usporiada až dve kolá Svetového pohára, a to vo výhodných zimných termínoch, 17.-21. januára 2007 a 4.-7. marca 2010. Rozhodnutie exekutívy sa nerodilo ľahko a povzbudivá správa do Osrblia prišla hlavne zásluhou Ivora Lehoťana, viceprezidenta IBU, ktorý ťahal zákulisné nitky s presvedčujúcim citom ostrieľaného diplomata.

"Nepochybne sa zrodilo veľmi významné rozhodnutie z pohľadu ďalšieho fungovania biatlonu na Slovensku," povedal po návrate I. Lehoťan. "Exekutíva IBU rozhodovala na svojom 65. zasadnutí v Kórejskej republike v kandidátskom meste ZOHď2014 v Pjongčangu o tom, v ktorých biatlonových mestách sa uskutočnia Svetové poháre v perióde od sezóny 2006/2007 až do 2009/2010. Osrblie v pôvodnom návrhu technickej komisie IBU figurovalo len v jednom termíne v marci 2010, no napokon sa podarilo preň vybojovať aj termín v sezóne 2006/2007, keď nahradilo bieloruský Minsk. Myslím si, že dva Svetové poháre v priebehu štyroch rokov je momentálne z hľadiska možností a kvality zázemia pre Osrblie optimálne."

Osrblie to nebude mať ľahké, pretože ak infraštruktúra v renomovaných svetových centrách kráča míľovými krokmi vpred, tak v horehronskom stredisku sa v posledných rokoch takmer zastavil progres a v dôsledku nedostatku financii zaspalo na vavrínoch. Presvedčiť členov exekutívy nebolo jednoduché a museli sa použiť silné argumenty. I. Lehoťan: "Pri lobingu a konečnom zvažovaní členov exekutívy rozhodovala v prvom rade minulosť Osrblia a investície, ktoré sa vložili do areálu. Ak by prešiel návrh technickej komisie len na jedny preteky SP v Osrblí, nebolo by možné udržať štruktúru organizačného výboru, ktorý dlhodobo a spoľahlivo v Brezne - Osrblí funguje. Pri porovnávaní s bieloruským Minskom, ktorý nakoniec vypadol z programu na štyri roky, sa ukázalo, že Osrblie aj naďalej má čo ponúknuť a byť na tom lepšie ako Minsk. Pochopiteľne, čeliť sa muselo aj nepríjemným argumentom proti. V Osrblí napríklad pred dvoma rokmi nastali starosti so zabezpečením televízneho prenosu a aj v infraštruktúre v porovnaní s vyspelými biatlonovými centrami začína trochu zaostávať. Proti Osrbliu hovorilo aj to, že sa rozbila doterajšia štruktúra decembrových pretekov SP, keďže decembrový stredoeurópsky blok s Hochfilzenom, Pokljukou a Osrblím si po tlaku televíznych spoločností vyhradil sever Európy s dostatkom snehu. Rakúsky Hochfilzen si po tohtoročnom úspechu v organizácii majstrovstiev sveta Európska vysielacia únia vymohla na každý rok. Z Hochfilzenu je zasa lepšia dopravná nadväznosť do slovinskej Pokljuky ako do Osrblia, takže argumentovať nebolo jednoduché. Technická komisia vychádzala v návrhu zo všetkých pre a proti a Osrblie v pôvodnej termínovej verzií zaradila až na marec 2010. Našťastie sa z pohľadu Osrblia podarilo upraviť pôvodnú verziu, takže s konečným výsledkom môžu byť organizátori z Horehronia veľmi spokojní."

V Osrblí sa do roku 2010 uskutočnia tri Svetové poháre, v nadchádzajúceh sezóne 15.-18. decembra 2005, po terajšom rozhodnutí exekutívy IBU v Pjongčangu 17.-21. januára 2007 a 4.-7. marca 2010, navyše sa Brezno - Osrblie pokúsí úspešne kandidovať aj na usporiadanie ME 2008 alebo 2009.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon: Po zasadnutí exekutívy IBU super správa pre organizátorov SP v Osrblí