Ciele boli reálne, no Slováci od nich ďaleko. Fialková: Treba si povedať, kde je chyba

Ivona Fialková.

Ciele boli reálne, no Slováci od nich ďaleko. Fialková: Treba si povedať, kde je chyba

Ivona Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Ivona Fialková.
Ivona Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miroslav Kováčik|20. feb 2024 o 14:45

Ivona Fialková si vyskúšala rolu expertky a hodnotí MS v biatlone.

Vo Svetovom pohári odjazdila celkovo deväť sezón, vybojovala si umiestnenia v top 10 na olympijských hrách aj na majstrovstvách sveta.

Po predošlej sezóne sa však IVONA FIALKOVÁ rozhodla ukončiť biatlonovú kariéru, a tak si nedávny svetový šampionát mohla vychutnať z inej pozície. Z komentátorskej kabíny hodnotila aj výkony svojich nástupkýň.

"Neláka ma vrátiť sa späť k vrcholovému športu, ale keď vidím všetkých pretekárov, stále to vo mne vyvoláva veľké emócie," hovorí pre Sportnet.

Na sociálnych sieťach ste k vašej fotografií napísali "život je zmena". Narážali ste tým na novú rolu spolukomentátorky prenosov z biatlonu. Ako hodnotíte túto skúsenosť?

Bola to pre mňa zmena a tiež veľká výzva. Bola som veľmi rada, keď ma RTVS oslovila s touto ponukou, pretože biatlonu som sa venovala celý život a myslím si, že mám k tomu čo povedať.

Divákom som ponúkla môj pohľad na vrcholový šport a oni musia zhodnotiť, či to bolo prínosné. Veľmi ma to bavilo a rada by som v tom pokračovala aj ďalej, ak by bola podobná možnosť. 

Aké ste dostali ohlasy na vaše komentovanie? 

Sto ľudí, sto chutí... Nikdy sa nedá vyhovieť každému, ale prevažne dostávam pozitívne ohlasy. Samozrejme, je to pre mňa niečo nové. Musela som si zvyknúť na veľa vecí a postupne sa učiť niečo nové.

Keď bude tých prenosov viac, tak mi to pôjde lepšie. Ľudia chápu, že nie som profesionálna komentátorka, takže mi odpustia aj nejaké chybičky.

Mali ste pred tým väčší stres ako pred pretekmi počas vašej kariéry?

To nie. Počas pretekov je na športovca vyvíjaný väčší tlak a aj tá zodpovednosť je väčšia. Samozrejme, napätie som cítila aj pred komentovaním, keďže to nebola moja komfortná zóna.

Keď som bola komentovať druhýkrát, tretíkrát, tak som sa cítila lepšie. Pred pretekmi s hromadným štartom bolo aj štúdio, čo bolo opäť niečo, čo som predtým nezažila, ale myslím si, že som to zvládla. 

Keď sledujete preteky, nie je vám ľúto, že už nesúťažíte? 

Neláka ma vrátiť sa späť k vrcholovému športu, ale keď vidím všetkých pretekárov, stále to vo mne vyvoláva veľké emócie.

Viem, čo všetko je za tým, pokiaľ sa pretekár postaví na štart, takže vždy sa na to treba pozrieť aj z tejto stránky, ktorú diváci alebo média nevidia.

Celý rok sa svedomito pripravujete, ladíte formu, aby ste ju potom mohli zužitkovať, špeciálne na majstrovstvách sveta alebo olympiáde. Uzavrela by som to tak, že niečo mi zo športu chýba a niečo nie. 

Ako ste vnímali návrat Anastasie Kuzminovej, ktorá absolvovala ME v Osrblí a tiež sa predstavila na MS v Novom Meste na Morave?

Nasťa je pretekárka obrovských kvalít a ona sama si najlepšie vie vyhodnotiť, či jej to za to stálo alebo nie. Chápem jej návrat na ME, kde do Osrblia pritiahla množstvo ľudí, ktorí sa chceli pozrieť na túto legendu a skvelú športovkyňu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Ciele boli reálne, no Slováci od nich ďaleko. Fialková: Treba si povedať, kde je chyba