Berdych splnil plán, Nadal dostal po rokoch kanára

Berdychova reakcia po víťazstve nad Nadalom.
Berdychova reakcia po víťazstve nad Nadalom. (Autor: SITA/AP)
TASR|27. jan 2015 o 07:08

Berdych sa v semifinále stretne s Murrayom, ktorý Kyrgiosa zdolal v troch setoch.

Výsledky:

Muži - dvojhra - štvrťfinále:

Tomáš Berdych (7-ČR) - Rafael Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:0, 7:6 (5)

Andy Murray (6-V.Brit.) - Nick Kyrgios (Aust.) 6:3, 7:6 (5), 6:3

Stredajší program štvrťfinále:

Djokovič (Srb.-1) - Raonic (Kan.-8) / začiatok po 9.30 h SEČ (bilancia: 4:0)

Wawrinka (Švaj.-4) - Nišikori (Jap.-5) / začiatok po 4.00 h SEČ (2:1)

MELBOURNE. Španielsky tenista Rafael Nadal skončil vo štvrťfinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne, zastavil ho Čech Tomáš Berdych.

Česká sedmička turnaja dominovala nad trojkou podujatia v troch setoch 6:2, 6:0 a 7:6 (5). Berdych sa v semifinále stretne s Andym Murrayom, ktorý domáceho Nicka Kyrgiosa zdolal v troch setoch.

V treťom sete sa síce 19-ročný Austrálčan snažil, publikum ho podporovalo, ale záver patril suverénnemu olympijskému víťazovi. Murray tak postúpil piatykrát do semifinále AO.

Nadalovi chýbajú zápasy

Nadal, 14-násobný grandslamový šampión, nehral v Austrálii v dobrej forme, keďže sa vrátil po dlhšej absencii. Chýbala mu zápasová prax, čo využil sebavedomý Berdych.

Od júna minulého roka Španiel odohral len osem zápasov pre zranenie zápästia a operáciu slepého čreva.

Berdych prekonal miestneho šampióna spred šiestich rokov Nadala po sérii 17 prehier. Ak by inkasoval 18. prehru s týmto rivalom v rade, bol by to nový negatívny rekord takzvanej otvorenej éry.

Nadal dostal kanára

Český finalista Wimbledonu 2010 Berdych triumfoval ľahko 6:2, 6:0, 7:6 po tajbrejku 7:5. Vo vzájomnej bilancii znížil na 4:18, s Nadalom naposledy vyhral na jeseň 2006 v Madride na tvrdom povrchu.

V druhom sete Berdych na kurte dominoval a Nadalovi dokonca uštedril kanára. To sa mu na grandslame naposledy stalo v roku 2006, keď ho na nulu zdolal Roger Federer.

V treťom sete sa hral najvyrovnanejší duel, Nadal bojoval a odvrátil v deviatej hre aj dva mečbaly. V tajbrejku dokázal stiahnuť stratu 1:5, odvrátiť aj tretí mečbal, ale to už bolo všetko.

Hoci ho počas stretnutia zjavne limitovali fyzické problémy, ošetrenie si nevyžiadal. Duel trval dve hodiny a 15 minút.

Zverenec Daniho Vallverduho Berdych bol medzi najlepšou štvorkou v Melbourne aj vlani, v semifinále vtedy prehral s Wawrinkom.

Dodržal plán

"Podarilo sa nám dodržať náš plán. Musel som sa proti nemu sústrediť na každú loptičku. Je skvelý bojovník, v treťom sete sa vrátil do hry, ale ja som sa sústredil už len na seba. Bol som pokojný a hral svoju hru," povedal víťaz v rozhovore s Jimom Courierom.

Nadal už pred turnajom avizoval, že si pre slabšiu hernú prax a nedobrú kondíciu trúfa len na pár kôl.

"Dnes to nebol môj deň. Nehral som s potrebnou intenzitou úderov a správnym rytmom. Bol to deň, keď súper hral jednoducho lepšie ako ja. Umožnil som mu to mojim výkonom," zhodnotil Nadal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Berdych splnil plán, Nadal dostal po rokoch kanára