Bayern chcú na jar ponaháňať Leverkusen a Dortmund

Úspech Bayernu Mníchov by bol peknou rozlúčkou pre kouča Juppa Heynckesa, ktorý po sezóne uzavrie takmer 35-ročnú trénerskú kariéru.
Úspech Bayernu Mníchov by bol peknou rozlúčkou pre kouča Juppa Heynckesa, ktorý po sezóne uzavrie takmer 35-ročnú trénerskú kariéru. (Autor: SITA/AP)
SITA|17. jan 2013 o 13:15

V jarnej časti bundesligy budú účinkovať štyria Slováci, traja môžu hrať o pohárové umiestnenie.

BERLÍN. Po 32-dňovej zimnej prestávke sa piatkovým večerným zápasom FC Schalke 04 Gelsenkirchen - Hannover 96 začne jarná časť najvyššej nemeckej futbalovej súťaže - I. bundesligy 2012/2013.

Na jeseň sa odohrala presná polovica tohto súťažného ročníka: po sedemnástich kolách je najväčším ašpirantom na celkové prvenstvo Bayern Mníchov, ktorý má 42 bodov a na čele tabuľky deväťbodový náskok pred Bayerom Leverkusen.

Tretí je s 30 bodmi obhajca primátu z Dortmundu, iba lepším skóre pred Eintrachtom Frankfurt.

Heynckesova rozlúčka

V jarnej časti budú v I. bundeslige účinkovať aj štyria Slováci, resp. hráči so slovenským pasom: krídelník Erik Jendrišek a univerzál Karim Guédé pôsobia v SC Freiburg (momentálne 5. tím klasifikácie, 26 bodov), defenzívny hráč Radoslav Zabavník je v kádri 1. FSV Mainz 05 (6. tím tabuľky, 26 bodov) a krídelník Róbert Mak hráva za 1. FC Norimberg (14. priečka, 20 bodov).

Zo spomenutého kvarteta sa na jeseň strelecky presadil v lige iba Guédé, ktorý skóroval v polovici septembra v zápase 3. kole proti Hoffenheimu (výsledok 5:3).

Vzhľadom na doterajšie výborné výsledky očakávaný úspech Bayernu Mníchov by bol peknou rozlúčkou aj pre kouča Juppa Heynckesa, ktorý po sezóne uzavrie pôsobenie nielen v klube z Allianz Areny, ale aj takmer 35-ročnú trénerskú kariéru.

Šesťdesiatsedemročnému lodivodovi sa v lete skončí kontrakt v bavorskom klube a už je známy aj jeho nástupca.

Od júla si sadne na lavičku mníchovského klubu v piatok 18. januára 42. narodeniny oslavujúci Španiel Josep Guardiola, bývalý úspešný kormidelník FC Barcelona, s funkcionármi Bayernu sa dohodol na kontrakte do konca júna 2016.

Nemeckým tímom sa v Európe darí

Zverenci Juppa Heynckesa prehrali na jeseň v lige iba jediný raz: doma s Bayerom Leverkusen (1:2) v rámci 9. kola, predtým si pripísali v ôsmich stretnutiach plný bodový zisk.

Ribéry a spol. sú jednoznačnými favoritmi na majstrovskú korunu. "Hoci je náš náskok veľmi solídny, nemôžeme sa s tým uspokojiť. Verím však, že všetko dotiahneme do úspešného konca," skonštatoval pred štartom jarnej časti I. bundesligy nemecký reprezentačný obranca a opora Bayernu Philipp Lahm.

Mníchovský líder tabuľky však bude chcieť na jar uspieť na viacerých "frontoch". Ako lanský neúspešný finalista by rád zaútočil na primát v Lige majstrov, v osemfinále si zmeria sily s londýnskym Arsenalom.

Z nemeckej bundesligy zostali v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži v hre aj ďalší dvaja zástupcovia: Borussia Dortmund (nastúpi proti ukrajinskému Šachtaru Doneck) a Schalke 04 (osemfinálového súpera má v podobe tureckého tímu Galatasaray Istanbul).

Nemeckým mužstvám sa darí v tomto ročníku na medzinárodnej scéne, okrem spomenutého tria v LM si ďalšie kvarteto zahrá v jarnom šestnásťfinále Európskej ligy UEFA - Bayer Leverkusen, VfB Stuttgart, Hannover 96 a Borussia Mönchengladbach.

Najviac gólov strelil Kiesslinga

Do boja o nemecký ligový titul by radi zasiahli v Leverkusene a najmä Dortmunde, oba tímy chcú ešte popreháňať tabuľkového lídra z Mníchova.

"Farmaceuti" sa budú spoliehať na dosiaľ najlepšieho strelca sezóny a autora 12 presných zásahov 28-ročného Stefana Kiesslinga, úradujúci šampión z Dortmundu na kvalitný káder a 24-ročného poľského kanoniera Roberta Lewandowského (10 gólov).

Medzi najlepšími jesennými kanoniermi figurujú aj aktuálne druhý v poradí, 29-ročný stredopoliar Eintrachtu Frankfurt Alexander Meier (11 gólov) ako aj 28-ročný reprezentant Bosny a Hercegoviny v drese VfB Stuttgart Vedad Ibiševič, ktorý tak isto ako Lewandowski na tretej priečke skóroval desaťkrát.

Najväčšie starosti so záchranárskymi prácami bude mať vzhľadom na jesenné účinkovanie trojica TSG 1899 Hoffenheim (16. miesto - 12 bodov), FC Augsburg (17.) a Greuther Fürth (18.), ktorí získali iba po 9 bodov.

Program 18. kola bundesligy

Piatok 18. januára: FC Schalke 04 - Hannover 96 (20.30 h)

Sobota 19. januára: Bayern Mníchov - SpVgg Greuther Fürth, Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt, VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart, TSG 1899 Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach, 1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg (všetky o 15.30 h), Werder Brémy - Borussia Dortmund (18.30 h)

Nedeľa 20. januára: 1. FC Norimberg - Hamburger SV (15.30 h), Fortuna Düsseldorf - FC Augsburg (17.30 h)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Bayern chcú na jar ponaháňať Leverkusen a Dortmund