Bátory s Bajčičákom si veria najmä v skiatlone

SITA|21. feb 2007 o 14:18

SAPPORO 21. februára (SITA) - Slovensko vkladá najväčšie nádeje na svetovom šampionáte v klasickom lyžovaní v japonskom Sappore do bežcov Martina Bajčičáka a Ivana Bátoryho. Tridsaťročný Bajčičák absolvuje ...

SAPPORO 21. februára (SITA) - Slovensko vkladá najväčšie nádeje na svetovom šampionáte v klasickom lyžovaní v japonskom Sappore do bežcov Martina Bajčičáka a Ivana Bátoryho. Tridsaťročný Bajčičák absolvuje už svoje piate majstrovstvá sveta a hoci sezóna mu doteraz nevychádzala tak, ako si želal, rád by nadviazal na úspechy spred dvoch rokov z Oberstdorfu. Tam skončil v skiatlone na 15 + 15 km štvrtý, iba pol sekundy od bronzu a 1,3 sekundy od zlata a k tomu pridal ešte 10. miesto na 15 km voľne. "Verím, že využijem skúsenosti najmä z pretekov s hromadným štartom. V poslednom čase sa mi nedarilo ani na pretekoch, ani na tréningu. Nebol som celkom zdravý a stále som mal pocit, že ma niečo brzdí. Ale tak to býva, raz je človek hore, raz dole. Môže sa stať, že motyka vystrelí a v súťažiach s hromadným štartom - či už v skiatlone alebo záverečnom maratóne - by to mohlo vyjsť. Práve tam sa najviac taktizuje, nejde sa od začiatku naplno a treba použiť najmä hlavu," uvažoval Martin Bajčičák, ktorý v sezóne 2006/2007 bodoval v pretekoch Svetového pohára iba jediný raz - ešte v novembri bol vo švédskom Gälliväre 13. na 15 km voľnou technikou.

Ivanovi Bátorymu sa momentálne darí viac ako jeho reprezentačnému kolegovi. Vo Svetovom pohári bodoval dovedna sedemkrát a dva razy sa dokonca vtesnal do elitnej desiatky. Najskôr bol deviaty v závere januára v estónskom Otepää na 15 km klasicky a potom na začiatku februára zopakoval vo švajčiarskom Davose rovnaké umiestnenie na rovnakej trati, avšak voľnou technikou. "Škoda, že v programe nie je moja obľúbená klasická pätnástka. Chcem však zabojovať v iných disciplínach, trúfam si najmä v skiatlone. Záverečná päťdesiatka bola pre mňa doteraz vždy akoby začarovaná, ale určite by som chcel aj na nej podať supervýkon. Stačilo by mi, keby mi vyšla jedna z troch disciplín, potom by som bol s účinkovaním v Sappore spokojný. Mojím cieľom je aspoň umiestnenie okolo desiateho - pätnásteho miesta," uviedol na margo svojich plánov skúsený 31-ročný Ivan Bátory.

V kategórii mužov patria k najväčším adeptom na medaily na MS v Sapppre už tradične severania, najmä Nóri a Švédi, dobrou formou sa vo Svetovom pohári prezentovali aj ruskí a nemeckí reprezentanti. Líder priebežného poradia Tobias Angerer z Nemecka vyhral tri podujatia SP, rovnaký počet víťazstiev má na konte aj Nór Eldar Rönning. Angerer ešte nemá v zbierke zlato z MS či OH a práve v Sappore by to chcel zmeniť. V generálke na MS na pretekoch SP v čínskom Čangčune vyhral preteky na 15 km voľnou technikou.

Medzi ženami je hviezdou sezóny Fínka Virpi Kuitunenová, ktorá z 12 štartov na podujatiach Svetového pohára šesťkrát vyhrala. Za istých okolností by v Sappore mohla získať šesť zlatých, okrem štyroch individuálnych ešte dve v štafete a tímšprinte. Česká výprava sa bude už tradične spoliehať na Kateřinu Neumannovú, do poradia na medailových priečkach chce prehovoriť aj skúsená Nórka Marit Björgenová. Ruské bežkyne (v tíme došlo ku generačnej výmene) zatiaľ v sezóne príliš veľa vody nenamútili. Vyhrali iba jedny preteky SP zásluhou Jevgenije Šapovalovovej, ktorá triumfovala v šprinte v


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bátory s Bajčičákom si veria najmä v skiatlone