Majú vysoké ambície. Dva slovenské kluby si zahrajú novú súťaž

Piešťanské Čajky.
Piešťanské Čajky. (Autor: TASR)
TASR|23. sep 2023 o 00:00

Chcú nadviazať na úspechy mužských kolegov.

BRATISLAVA. Do historicky prvého ročníka ženskej verzie Alpsko-jadranského pohára vstúpia počas najbližšieho víkendu aj zástupcovia slovenského basketbalu, konkrétne Piešťanské Čajky a Slávia Banská Bystrica.

Majster a vicemajster Niké extraligy žien zo sezóny 2022/2023 majú v tejto súťaži vysoké ambície, chcú nadviazať na nedávne úspechy mužských kolegov.

Oba tímy majú pred sebou dve vystúpenia v rámci úvodných turnajov, ktoré sú na programe v sobotu 23. septembra a v nedeľu 24. septembra.

Piešťany sa zhostili organizátorskej taktovky, doma si v Diplomat aréne zmerajú sily najskôr s Trešnjevkou a následne St. Pöltenom.

„Chceme sa konfrontovať s Európou, vieme totiž, že slovenská liga nie je na spodných priečkach až na takej vysokej kvalite. Chceme udržať tím, aby hral ťažké zápasy a vrátilo sa nám to v play off.

Tam treba byť na to pripravení. Chceli sme hrať viac medzinárodných duelov a mať kvalitnejšiu konfrontáciu. Po novom roku by sme chceli byť ešte v nejakej medzinárodnej súťaži.

Bolo by fajn, keby sme pokračovali v Eurocupe, ale vieme, aké sú naše možnosti. Takže chceme pokračovať určite v Alpsko-jadranskom pohári.

Radi by sme urobili čo najlepšie výsledky a všade sa pokúsime byť čo najvyššie a najlepšie,“ povedal pre TASR tréner Čajok Peter Jankovič.

Jeho tím pravidelne vyhľadáva medzinárodnú konfrontáciu, v minulosti bol súčasťou Stredoeurópskej ligy alebo Európskej ženskej basketbalovej ligy.

Teraz sa rozhodol prihlásiť do ďalšieho regionálneho projektu, kde neplánuje byť len do počtu. „Myslím si, že pred ligou nám to pomôže. Veľmi uznávam, keď sa okrem domácej súťaže hrá aj niečo medzinárodné. Každá

krajina má iný štýl, inak hrá. Takéto stretnutia nás vedia viac preveriť. Sú to tímy z krajín, s ktorými mi obvykle nehrávame, takže som zvedavá. Verím v dobré zápasy a diváci si to užijú,“ uviedla pivotka Piešťan Anna Jurčenková.

Banská Bystrica cestuje do slovinského Mariboru, kde odohrá duel s domácim ŽKD a v nedeľu vyzve chorvátsky Split. „Ideme do Mariboru. Verím, že budeme pokračovať v našich dobrých výsledkoch a vyhrávať,“ vyhlásila rozohrávačka Slávie Božica Mujovičová.

Podobne ako ich ligový rival, tak aj hráčky spod Urpína by radi odštartovali Alpsko-jadranský pohár úspešne. Oba tímy patria do užšieho okruhu favoritov na celkový úspech v tejto súťaži.

„Bude to taký klasický chorvátsko-slovinský basketbal, rýchly a jednoduchý. My si na to musíme zvyknúť. Videli sme nejaké štatistiky zo zápasov, ale realita býva niekedy iná.

Verím, že sme mali dobrú prípravu, aby sme do toho vstúpili úspešne. Vždy musíme ísť s najvyššími ambíciami do súťaže, inak tomu nebude ani teraz,“ vyjadrila sa pred začiatkom trénerka Banskej Bystrice Zuzana Žirková.

Ďalšie turnaje by sa mali uskutočniť v decembri 2023 a vo februári 2024, z každej skupiny postupujú dva najlepšie tímy.

Program prvých turnajov Alpsko-jadranského pohára (23. a 24. septembra):

A-skupina (Piešťany)

Sobota 23. septembra

16.00 h: ŽKK Triglav - SKN St. Pölten

18.30 h: Piešťanské Čajky – KK Trešnjevka 2009

Nedeľa 24. septembra

13.30 h: KK Trešnjevka 2009 – ŽKK Triglav

16.00 h: SKN St. Pölten – Piešťanské Čajky

B-skupina (Maribor/Slov.)

Sobota 23. septembra

16.00 h: KAŽL Split - BK Duchess Klosterneuburg

18.30 h: ŽKD Maribor – Slávia Banská Bystrica

Nedeľa 24. septembra

13.30 h: Slávia Banská Bystrica – KAŽL Split

16.00 h: BK Duchess Klosterneuburg – ŽKD Maribor

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Majú vysoké ambície. Dva slovenské kluby si zahrajú novú súťaž