Slovenky využívajú leto na prípravu. Je to dôležité, hovorí tréner Pospíšil

Slovenské basketbalistky.
Slovenské basketbalistky. (Autor: TASR)
TASR|14. jún 2024 o 15:50

Záverečné dva týždne prípravy prinesú dvojzápasy s Českom a Poľskom.

BRATISLAVA. Slovenská ženská basketbalová reprezentácia absolvuje v letnom období približne mesačný prípravný kemp.

Realizačný tím na čele s trénerom Martinom Pospíšilom využije toto obdobie na ladenie taktických prvkov v hre a následné testovanie v prípravných stretnutiach.

Počas úvodného týždňa sa hráčky a realizačný tím stretli v Bratislave, v nasledujúcich dňoch sa presťahujú do Lučenca a v ďalších blokoch prípravy sa program prispôsobí termínom prípravných zápasov.

Pracujeme na detailoch

"Myslím si, že viaceré reprezentácie využívajú letné obdobie, aby si pripravili určitý koncept na november, keď je na programe ďalšia časť kvalifikácie majstrovstiev Európy.

Pre každého je to dôležité, aj pre nás. V novembri je totiž minimum času, štyri dni prípravy. Pracujeme na útočnom a obrannom koncepte, pracujeme na detailoch.

Sme preto veľmi radi, že máme šancu pripravovať sa, vybudovať podľa našich predstáv určitý koncept. Uvidíme, do akej miery to bude stačiť," povedal pre TASR k cieľom tohto prípravného obdobia tréner Sloveniek Martin Pospíšil.

Aj keď sa v lete slovenský výber nezúčastní na žiadnom oficiálnom podujatí, tak realizačnému tímu sa hlásili v podstate všetky dôležité postavy, ktoré boli k dispozícii počas novembrových stretnutí kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy.

"Je to fajn, máme pozitívnu odozvu. Sme radi, že je tu gro reprezentácie. Určité mená síce chýbajú, ale treba za tým hľadať objektívne príčiny. Teší nás, že sme tu v takom počte a kvalite," uviedol na túto tému reprezentačný kouč.

Basketbal je veľmi krehký

Z dôležitých mien nie je k dispozícii Barbora Wrzesinská, Veronika Remenárová alebo Alexandra Buknová, naopak premiérovo, respektíve po dlhšej prestávke, by si mali navliecť na seba slovenské farby Dominika Rusiňáková, Nikola Kováčiková, Lucia Žilinská, Žofia Hruščáková a Rebeka Mikulášiková.

"Celkovo je pre nás a slovenský basketbal dôležité, aby dostávali šancu nové a staronové tváre a pocítili tak reprezentáciu. Je to našim cieľom.

Mali sme cieľ, aby prišli aj hráčky z reprezentačného výberu do 20 rokov, ale tú čaká vrchol v podobe B-kategórie majstrovstiev Európy a nechceli sme narúšať ich prípravu.

Všetci dobre vieme, že náš mužský a ženský basketbal je veľmi krehký, ak vypadnú určite mená, tak máme problém.

Nejaké ďalšie varianty existujú, ale v reprezentácii musia mať šancu aj ďalšie hráčky, ktoré sa nemohli objaviť z rôznych dôvodov.

Našou snahou je, aby kvantita bola čo najväčšia a malo sa z čoho ťažiť. Je to však problém, čo si všetci uvedomujeme," vyjadril sa Pospíšil k novým tváram a možnosti rozšírenia reprezentačnej selekcie hráčok.

Záverečné dva týždne prípravy prinesú dvojzápasy s Českom (25. a 26. júna) a Poľskom (4. a 5. júla). "Je to vyvrcholenie prípravy, je dôležité mať vrchol.

Myslíme si, že Česko a Poľsko sú veľmi vhodnými súpermi a majú svoju kvalitu. Tešíme sa, že máme túto možnosť," skonštatoval kormidelník Slovenska.

Nominácia Slovenska na prípravný kemp

Hráčky: Ivana Jakubcová (Passalacqua Ragusa/Tal.), Terézia Páleníková (Tarsus Belediyesi Mersin/Tur.), Tereza Sedláková (Club Deportivo La Salle Melilla/Šp.), Miroslava Mištinová (Magnolia La Molisana Campobasso/Tal.), Nikola Dudášová (Žabiny Brno), Natália Martišková, Žofia Hruščáková (obe Slávia Banská Bystrica), Viktória Havranová (MBK Ružomberok), Soňa Svetlíková (Hernec TC/Nem.), Alica Moravčíková, Nataša Taušová, Radka Stašová (všetky Piešťanské Čajky), Stella Tarkovičová (Mapptools Basket Carugate/Tal.), Dominika Rusiňáková (KARA Trutnov), Rebeka Mikulášiková (Ohio State University/USA), Nikola Kováčiková (Femenimo Alcoron/Šp.), Lucia Žilinská (University of Saskatchewan/Kan.)

Realizačný tím: Martin Pospíšil – hlavný tréner, Ivana Jalčová, Radko Dvorščák – asistenti trénera, Marek Mikletič – kondičný tréner, Milan Gašpárek – fyzioterapeut, Vladimír Katreniak – masér, Monika Bartošová – lekárka, Marianna Grilová – vedúca družstva, Lucia Lásková – manažérka reprezentácie

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Slovenky využívajú leto na prípravu. Je to dôležité, hovorí tréner Pospíšil