Vojna ho pripravila o brata, on tragicky zahynul. Dončič a Jokič ho velebia

Dražen Petrovič.
Dražen Petrovič. (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|7. jún 2023 o 09:15

Aj vďaka Petrovičovi dnes Európa vládne basketbalu v zámorí.

BRATISLAVA. Fanúšikovia ho milovali pre jeho entuziazmus a energiu na palubovke. Tréneri ho obdivovali za jeho tvrdú prácu. Mal rôzne prezývky. Najznámejšie sú však “Génius zo Šibenika” a “Basketbalový Mozart”.

V tento deň, pred tridsiatimi rokmi, zahynul pri autonehode Dražen Petrovič. Basketbalista, ktorý otvoril Európanom dvere do NBA. Hráč, vďaka ktorému je dnes basketbal na starom kontinente na výslní.

V súčasnosti kraľujú NBA Európania. Giannis Antetokounmpo, Luka Dončič a samozrejme Nikola Jokič.

Po poslednom a nedávnom finálovom zápase číslo dva v NBA medzi Denverom a Miami, bol Jokič hosťom v šou Inside The NBA.

„Keď som bol v Srbsku, NBA som príliš nesledoval. Dražen Petrovič a Vlade Divac patrili medzi prvých basketbalistov, ktorí prišli z Európy. Otvorili tak dvere ďalším európskym hráčom,” povedal v šou.

„Dražen Petrovič bol veľký hráč,” vravel zasa po príchode do NBA v roku 2018 Luka Dončič. „Každý, kto ho poznal, vraví, že bol aj veľmi dobrý človek. Z jeho hry by som si zobral takmer všetko. Najmä jeho streľbu z diaľky,” dodal s úsmevom na tvári.

Dražen Petrovič.
Dražen Petrovič. (Autor: NBA)

„Z basketbalu spravil muzikál,” povedala o ňom jeho matka Bišerka Petrovičová v dokumente Dražen Petrovič: The Untold Story.

„Tak, ako bol Mozart najlepší v tvorbe hudby, tak bol Dražen skvelý v basketbale,” dodala.

Dnes je pravdepodobne najväčším “what-if”, v preklade - čo ak…ak by sa jeho kariéra neskončila tragédiou.

Bezvýznamný zápas ho stál život

Po tom, čo jeho klub New Jersey Nets prehrali v prvom kole play-off NBA v roku 1993 s Clevelandom Cavaliers, bol Petrovič nespokojný.

Americkým reportérom povedal, že nedostatok uznania ho prinútil uvažovať o odchode z NBA.

Chcel tým aj donútiť klub, aby mu ponúkol lukratívnu zmluvu. Tú však nikdy nepodpísal.

Po sezóne išiel reprezentovať chorvátsky národný tím, ktorý sa v kvalifikácii na ME stretol vo Varšave so Slovinskom. Dražen Petrovič dal v zápase tridsať bodov, no na výhru to nestačilo.

Bolo to však jedno, keďže Chorváti si svoje postupové miesto už zabezpečili. Bol to teda bezvýznamný zápas, na ktorom sa nemusel vôbec zúčastniť.

Nasledovala cesta domov. Zopár minút pred odletom sa Petrovič rozhodol, že pocestuje autom so svojou priateľkou Klarou Szalantzyovou a jej kamarátkou Hilal Edebalovou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Vojna ho pripravila o brata, on tragicky zahynul. Dončič a Jokič ho velebia