Výbuch európskeho trénera na rozhodcov v NBA. Je to nehoráznosť, hanba, kričal

Darko Rajakovič na pozápasovej tlačovej konferencii.
Darko Rajakovič na pozápasovej tlačovej konferencii. (Autor: Reprofoto - NBA)
Martin Kozinka|10. jan 2024 o 11:05

Za kritiku rozhodcov mu hrozí pokuta niekoľko desiatok tisíc dolárov.

BRATISLAVA. Basketbalisti Toronto Raptors v noci z utorka na stredu prehrali o jediný bod s Los Angeles Lakers 131:132. Zaujímavé veci sa ale diali aj po zápase.

Darko Rajakovič, tréner Raptors, zároveň jediný európsky hlavný tréner v NBA, po stretnutí zúril.

Nahnevala ho posledná štvrtina, do ktorej šiel jeho tím s jednobodovým náskokom. V nej sa však jeho hráči dopustili trinástich faulov, zatiaľ čo hráči Lakers faulovali len päťkrát. 

Hráči Los Angeles mali k dispozícii až 23 trestných hodov v poslednej štvrtine, zatiaľ čo hráči Toronta len dva.

Ide o najväčší rozdiel v počte trestných hodov v jednej štvrtine v tejto sezóne.

Hanba pre ligu, tvrdí

„Je to nehorázne. To, čo sa stalo dnes večer, je úplná sr..ka (použil skratku “BS”, namiesto nadávky “bullshit”, aby sa vyhol pokute, pozn. red.),” začal Rajakovič pozápasovú tlačovú konferenciu.

VIDEO: Reakcia Darka Rajakoviča na rozhodcov

„Je to hanba. Hanba pre rozhodcov, hanba pre ligu, ktorá to dovolila. Dvadsaťtri trestných hodov pre nich, zatiaľ čo my dostaneme dva trestné hody v štvrtej štvrtine?” pokračoval.

Podľa neho zaobchádzali rozhodcovia s hviezdami Lakers v rukavičkách: „Rozumiem rešpektu pred všetkými hviezdami v lige, ale v našom tíme máme tiež hviezdnych hráčov.”

„Ako je možné, že Scottie Barnes, ktorý je hráčom All-Star kalibru v tejto lige, ide zakaždým silou mocou k obruči, snaží sa k nej dostať bez “flopovania” a bez toho, aby na neho pískali fauly, no aj tak dostane len dva trestné hody za celý zápas. Ako je to možné?” hneval sa srbský tréner.

„Ako mi to vysvetlíte? Dnes večer museli vyhrať? Ak to malo byť tak, mali nám dať vedieť, aspoň by sme sa sem nemuseli trepať,” dodal.

Hrozí mu mastná pokuta

„Dnes to nebolo fér. Toto sa nám nestalo po prvýkrát. Scottie Barnes bude All-Star, bude tvárou tejto ligy. Čo sa ale deje v tejto sezóne, držal sa zatiaľ na uzde. Sú to úplne hlúposti.”

Na otázku reportérov, či od rozhodcov dostal nejaké vysvetlenie, či už počas alebo po zápase, Rajakovič reagoval: „Nechcú počúvať, čo im musíme povedať, nechcú počúvať hráčov.”

„Stáva sa toho veľa, ale vždy hovorím našim chlapcom - buďte profesionáli, bojujte ďalej, pokračujte… Ale dokedy? Ako dlho?” zakončil.

Tradičná pokuta od ligy za verejnú kritiku rozhodcov je 25-tisíc dolárov, ale podľa portálu Essentially Sports by mohla zdvojnásobiť túto sumu.

Na slová Rajakoviča stručne reagovala aj hviezda Lakers LeBron James, ktorý v skutočnosti patrí medzi najčastejších kritikov rozhodcov NBA: Mám len pocit, že oni často faulovali a my nie.”

Tabuľky NBA

Východná konferencia:

Západná konferencia:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Výbuch európskeho trénera na rozhodcov v NBA. Je to nehoráznosť, hanba, kričal