Môžeme byť hrdí, tvrdí Satoranský. Český tréner sa hnevá na rozhodcov

Giannis Antetokounmpo a Tomáš Satoranský
Giannis Antetokounmpo a Tomáš Satoranský (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|12. sep 2022 o 13:10

Reakcie českých basketbalistov na prehru s Gréckom.

BERLÍN. Reprezentanti Česka sa lúčia s ME v basketbale 2022 prehrou v osemfinále proti favorizovanému Grécku. So svojím výkonom, ktorý v zápase predviedli, však môžu byť nadmieru spokojní.

„Som na našich hráčov hrdý. Dali do toho všetko, ale hrali sme proti skvelému tímu,“ hodnotil pre ČT Šport dojatý tréner Česka Ronen Ginzburg.

„Myslím si, že sme ukázali, že vieme bojovať a môžeme byť za náš výkon pyšní,” povedal po zápase líder tímu Tomáš Satoranský.

Na úvod turnaja prišla nepríjemná prehra s Poľskom, ktorá Česku sťažila plány na lepšie umiestnenie v skupine, a teda zápas s ľahším súperom v osemfinále.

„Keby ste sa ma na začiatku leta spýtali, bral by som koniec v osemfinále ako sklamanie. Naše ciele boli oveľa vyššie,” prezradil Satoranský.

„Ale musíme zostať nohami na zemi a vnímať, ako sa pre nás všetko vyvíjalo. Nevedel som, či tu vôbec ja budem a trápili nás aj ďalšie zranenia.

Potom prišla prehra s Poľskom. Som rád, že sme nakoniec do Berlína postúpili a Grékom to ako jednému z favoritov sťažili,“ dodal nový rozohrávač Barcelony.

Grécko v zápase zaznamenalo až 38 bodov po stratách lôpt a z druhých šancí. V zápase mali o sedem útočných doskokov viac. Českí basketbalisti v zápase zaujali 47,6-percentnou úspešnosťou streľby za tri body. 

Zatiaľ ani jeden tím na turnaji neudržal Grécko na 63 bodoch po troch štvrtinách hry a zároveň nad ním viedol o štyri body. Nakoniec ale Česko zápas prehralo 88:94.

Český kouč po zápase prezradil, že vidí Grécko ako favorita číslo jeden vo zvyšku súťaže.

„Myslím si, že na to majú naozaj dobrú šancu. Určite majú slabé stránky, ale myslím si, že sú najlepším kandidátom na výhru na EuroBaskete," povedal tréner Ginzburg.

Pripomenul aj prekvapenie turnaja, ktoré sa konalo pred ich zápasom, keď Taliani vyradili Srbsko.

„Myslím si, že krása tohto turnaja je v tom, že je veľmi nepredvídateľný. Je zrejmé, že Grécko je jedným z lepších tímov, jedným z favoritov, ale videli ste Taliansko proti Srbsku, iné zápasy, kde mali šancu prekvapiť aj outsideri.

Mám pocit, že je ťažké dať nejaké tipy kto vyhrá. Grécko čaká Nemecko, bude to veľmi ťažký zápas, pretože Nemecko hrá skvelý turnaj, takže je ťažké niečo predpovedať."

Satoranský zahviezdil, ale potichu

Ťahúň českej basketbalovej reprezentácie Tomáš Satoranský sa pred začiatkom turnaja zranil a nebolo isté, či do neho zasiahne, ba či bude vôbec v nominácii. 

V prvom zápase na turnaji proti Poľsku odohral iba 17 minút. 

„Klobúk dole pred Satym za to, ako sa k tomu postavil a ako to všetko zvládal. Nemôže to pre neho byť príjemný pocit. Bolo vidieť, že je limitovaný a že sa snaží robiť, čo môže,” povedal po zápase s Poľskom pre ČT Šport kapitán českého tímu Vojtěch Hruban.

„Nemôžeme od neho čakať, že s takouto nohou bude rozdávať desať asistencií a atakovať triple-double každý zápas. Bohužiaľ, v tejto chvíli je to tak, že nie sme schopní ho nahradiť,” dodal Hruban.

Následne Satoranský dva zápasy oddychoval. V kľúčovom a poslednom zápase o postup zo skupiny s Izraelom dostal na palubovke až 33 minút. A výsledok?

Od jediného triple-double na turnaji ho delili dva doskoky. Zaznamenal 14 bodov, 11 asistencií a 8 doskokov. 

Nepoľavil ani v osemfinále. Nastrieľal tri body, pridal osem doskokov a prekonal rekord EuroBasketu v počte asistencií v jednom zápase od roku 1995, kedy FIBA začala tieto štatistiky zapisovať.

„Som veľmi hrdý na svojich spoluhráčov a aj na trénerov. Proti favoritovi turnaja sme odohrali svoj vôbec najlepší zápas na šampionáte. Z našich posledných dvoch stretnutí mám dobrý pocit," povedal po zápase Satoranský.

Instagramový účet EuroBasketu ho dokonca nepridal medzi najlepších hráčov dňa.

Zaujal aj jeden komentár, v ktorom fanúšik prirovnal osemfinálový výkon dvojice Satoranský a Veselý k legendám Utahu Jazz Johnovi Stocktonovi a Karlovi Maloneovi. 

Treba ale pripomenúť Satoranského formu na rozohrávke počas celého turnaja. Celkovo zaznamenal na EuroBaskete 2022 štyridsaťštyri asistencií k iba pätnástim stratám. 

Vo svojej poslednej sezóne v NBA zaujal aj touto skvelou štatistikou. V druhej polovici ročníka 2021/22 zaznamenával vo Washingtone 4,9 asistencie a 1 stratu na zápas. 

V prvom polčase taktika na Giannisa fungovala

V zápase pútala najväčšiu pozornosť hviezda Grécka a dvojnásobný najužitočnejší hráč NBA Giannis Antetokounmpo. Pred zápasom sa riešilo či pre zranenie do duelu nastúpi.

V poslednom skupinovom zápase proti Estónsku si poranil členok. Na sociálnych sieťach sa objavili jeho fotky s ľadovými obkladmi na lavičke. 

Po skončení zápasu pri odchode do šatní kríval. Niektorí sa obávali, že si podvrtol členok, ale tréner Dimitris Itoudis fanúšikov Grécka upokojil.

„Giannis by už aj tak do zápasu nenastúpil," povedal Itoudis. „Robil si klasickú rehabilitáciu. Neviem, prečo je okolo toho taký rozruch," dodal.

Antetokounmpo v prvom polčase zápasu s Českom nastrieľal iba 4 body. V druhom to už bolo 27. 

„Stavali sme proti nemu múr. To bolo niečo, čo sme museli urobiť. Museli sme tiež riskovať. Gréci však dokázali zraziť strely,” povedal po zápase Tomáš Satoranský.

VIDEO: Zostrihy akcií Giannisa v zápase s Českom

Až do záveru zápasu mal streľbu spoza perimetra 0/6. V posledných minútach zápasu, zasadil klinec do rakvy dvoma presnými trojkami v rade.

„Myslím, že na konci mali trošku šťastia. Giannis sa trafil dvakrát z trojky, pritom za celý predchádzajúci priebeh nedal z diaľky vôbec nič. To bohužiaľ asi urobilo rozdiel,“ povedal po zápase 33-ročný reprezentant Patrik Auda.

„Nemáme sa za čo hanbiť. Išlo to až do koncovky, mali sme šancu vyhrať. Nakoniec trafili dve alebo trojky a Giannis ukázal aký je hráč. 

Ak sa máme takýmto zápasom rozlúčiť s turnajom, tak to berieme. Skončili sme o nejakú fázu skôr, než sme chceli, ale to je zavinené začiatkom,“ podčiarkol český kapitán Vojtěch Hruban.

„Snažili sme sa ho prinútiť strieľať z náročných pozícií. V druhom polčase sa už stiahol pod kôš a začal sa o loptu viac deliť,“ povedal český center Jan Veselý, ktorý bol na turnaji bodovo najprínosnejším hráčom tímu s 15,8 bodom na zápas. 

„Je nemožné udržať ho mimo hry na 40 minút. Nie je to juniorský hráč. Je to dvojnásobný MVP NBA. Ukázal kvalitu a našiel spôsob, ako prekonať našu stratégiu a zariskovať," dodal nový pivot Barcelony.

Na rozhodcov sa valí kritika

Keď sa spoja nové pravidlá FIBA s nie najlepšími rozhodcami, ktorí nepískajú zápasy prestížnej EuroLigy, výsledok môže byť pre kvalitu hry negatívny.

Na to sa po zápase s Gréckom sťažoval aj tréner Česka: „Nie je tajomstvo, že rozhodcovia FIBA nie sú až tak dobrí,” povedal tréner Ronen Ginzburg.

„Oni hádzali 29 trestných hodov a my iba deväť. Pred veľkými hviezdami majú niekedy až príliš veľký rešpekt,” hneval sa po zápase český kouč.

Práve pred turnajom avizoval podobný problém dokonca aj Giannisov spoluhráč Tyler Dorsey. 

„Nemali sme toľko rozhodcovských verdiktov v náš prospech. Giannis trafil 10 zo 14 trestných hodov. Žiadny iný hráč z nášho tímu nevystrelil ani jeden trestný hod. Mne to teda otvára oči,” prezradil na tlačovej konferencii po zápase so Srbskom Tyler Dorsey.

Pohľadom vtedy zaskočil aj trénera Itoudisa: „Neviem, čo sa deje, ale musia si pozrieť záznam nášho zápasu. Giannis nemôže byť jediný, kto strieľa trestné hody za náš tím,” dodal.

VIDEO: Tyler Dorsey na tlačovej konferencii po zápase so Srbskom

Novinár sa ešte pred odchodom Dorseyho stihol spýtať, z akého dôvodu na to reaguje?

„Neviem, čo to znamená, to je na rozhodcoch,” odpovedal Dorsey.

„Práve sa pozerám na štatistiku a som prekvapený. V koľkých zápasoch strieľa iba jeden hráč trestné hody za tím? Nevidel som ani jeden taký zápas v mojej kariére,“ pokračoval Dorsey.

Český kouč v zápase s Gréckom inkasoval jednu technickú chybu za nešportové správanie, tá druhá smerovala pre celú českú lavičku.

„Myslím si, že rozhodcovia dostalo pokyn od supervízora, aby dávali viac (technických chýb), pretože mohli stratiť kontrolu nad turnajom,” prezradil tréner Česka Ginzburg.

„Nie sme jediní na turnaji, kto si všíma, že s niektorými hráčmi sa jednoducho zaobchádza ako s hviezdami. Boli tam sporné situácie, s ktorými nesúhlasíme, ale to k basketbalu patrí,“ povedal pivot Ondřej Balvín.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Môžeme byť hrdí, tvrdí Satoranský. Český tréner sa hnevá na rozhodcov